V Heliosu bodo še pred prihodom novega lastnika znižali število zaposlenih.

V Heliosu že odpuščajo

Delavci Heliosa, ki ga je država pred dvema mesecema prodala novemu avstrijskemu lastniku, te dni razočarani ugotavljajo, da so napovedi o novih zaposlitvah daleč od resnice. Zaradi slabih gospodarskih razmer jih bo več kot sto ostalo brez službe.

Količevo – V Heliosu, ki ga je država kot prvega s seznama za privatizacijo petnajstih državnih podjetij pred dvema mesecema prodala avstrijskemu holdingu Ring International, te dni odpuščajo.

Čeprav se je Gerald Martens, predsednik uprave omenjenega avstrijskega podjetja, ob podpisu pogodbe javno zavezal, da bodo v določenem časovnem obdobju v Sloveniji obdržali vsa delovna mesta, in namignil, da bi se število zaposlenih utegnilo celo povečati, se je vodstvo družbe, ki je ta trenutek še v državni lasti, saj novi kupec kupnine še ni plačal, odločilo, da število zaposlenih zniža. Razlog? Več kot šestodstotni padec prodaje, slabe napovedi za leto 2014 in negotove razmere na trgih Rusije in Ukrajine, kamor ta domžalska tovarna barv in lakov največ izvaža. V Skupini Helios je zaposlenih okoli 2200 ljudi, in sicer v desetih proizvodnih obratih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Rusiji in Ukrajini. Več kot trideset delavcev v Sloveniji je te dni že dobilo odpovedi, slednje se bodo nadaljevale tudi še januarja, saj naj bi bilo na seznamu več kot sto zaposlenih. Sindikat KNG družb skupine Helios je zato na nogah.

»Med odpuščenimi so najbolj na udaru režijski in proizvodni delavci, mnogi med njimi so v Heliosu že 35 let in več. Jasno se kaže, da bo korist, ki jo bo država s prodajo deleža pridobila, zanemarljiva, saj bo pridobljeni denar zapravila že v naslednji trenutku po prejemu, za sanacijo lukenj v bančnem sistemu, ki so nastale zaradi zelo nespametnih odločitev. Zaradi prodaje prihaja tudi do izgube delovnih mest, posledično pa naraščajo stroški nadomestil in socialnih transferjev, ki bodo zopet obremenili državo. Ponovno sprašujemo vse politične stranke, ali resnično menijo, da je privatizacija za vsako ceno rešitev za to državo,« so na petkovi novinarski konferenci poudarili v sindikatu, ki bodo za odpuščene delavce organizirali pravno pomoč. Poudarili so še, da so se pripravljeni pogajati o znižanju plač, prerazporejanju in skrajšanem delovnem času, da le ne bi bilo odpuščanj.

Zaposleni v Heliosu kljub vsemu upajo, da se bodo po prestrukturiranju ustvarili pogoji, ki bodo pomenili rast podjetja in ponovno zaposlovanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sobota, 8. avgust 2009 / 07:00

V Bohinju želijo več policistov

Bohinj – Bohinjski župan Franc Kramar je ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal v pismu pozval, naj zagotovi večjo prisotnost policije v njihovi občini. V pismu opozar...

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.