Zaščitili slovenski med
Kranj – Evropska komisija je v petek v uradnem listu objavila registracijo Slovenskega medu, kar je že devetnajsti slovenski prehranski izdelek, zaščiten na ravni Evropske unije, in deveti, ki je zaščiten z geografsko označbo. Za Slovenski med so značilne visoko kakovostne zahteve, saj mora vsebovati manj kot 18,6 odstotka vode in manj kot 15 miligramov hidroksimetilfurfurala na kilogram; njegova posebnosti pa je tudi v tem, da je pridelan na območju, kjer se čebelari izključno s kranjsko čebelo. Čebelarji bodo pod oznako Slovenski med lahko prodajali akacijev, lipov, kostanjev, hojev, smrekov, cvetlični ali nektarni ter gozdni ali manin med, ki so ga pridelali na območju Slovenije, izpolnili strožje kriterije kakovosti in pridobili certifikat. »To je zgodovinski dan za slovensko čebelarstvo,« je novico komentiral Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, in poudaril, da je to edini zaščiteni slovenski prehranski izdelek, ki se imenuje »slovenski«.