Mira Šemić je znana po svojih kulinaričnih večerih. (Foto: Tina Dokl)

Romantična večerja

Ni bilo valentinovo, bil je kulinarični večer z Miro Šemić v Vili Bled. Dobra vina in kuhinja Igorja Jagodica je prisotne popeljala v deželo razvajanja brbončic.

Danes je Igor Jagodic, doma z Visokega pri Kranju, šef kuhinje v blejski Vili Bled. Od leta 2006 je član slovenske nacionalne kuharske reprezentance, precej se je v svoji kuharski karieri izobraževal v tujini - tudi v restavracijah s po dvema, tremi Michelinovimi zvezdicami (Noma na Danskem in Gourmet restaurant Lerbach, Schlosshotel Lerbach v Nemčiji), na različnih tekmovanjih pa posegal po zlatih, srebrnih in bronastih odličjih.

Tokrat je ponovno združil moči z Miro Šemić, ki uživa ob pripravi svojih kulinarično vinskih večerov, je someljejka tretje stopnje in njena Romantična večerja je tokrat na Bled privabila kar lepo število ljubiteljev odlične hrane in izvrstnih vin. Večerja sama je imela sedem hodov, pospremilo pa jih je sedem Endrizzijevih vin, ki so znana in cenjena v Evropi, imajo pa tudi dolgoletno tradicijo. Mira se je namreč februarja potepala po italijanskem Trentinu, prebrala o najboljših vinarjih tega kraja in potrkala na vrata vinske hiše Endrizzi. »Izredno prijazno so me sprejeli in naredili izvrstno degustacijo svojega vina. Šest ur pogovora z gospodom Paolom in ob degustaciji vin, ki so me očarala s svojo kvaliteto, je minilo, kot bi mignil. Prvič sem pila avtohtone sorte tega kraja: belo, svežo Nosiolo; močni, rdeči Teroldego ter vina iz znanih svetovnih sort: Riesling, Chardonnay, Muller Turgau, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ...,« pove Mira. Na večerji pa so nas seznanili še s penino Endrizzi Brut 2007, s katero bi lahko rekli, da so slavnostno odprli večer, Masetto Nero 2008 pa so prihranili za konec, ko so postregli s siri in z njim zaokrožili prijeten večer.

Čeprav ne jem jagnjetine ne malin, rabarbara mi ne diši, sem tokrat jagenčka poizkusila in se blaženo nasmehnila, okušanje sladice – mousse tolminske skute in bele čokolade, espuma bele čokolade, rabarbara, kuhana v malinovem sirupu, maline, sorbet limoninega timijana, sneg bele čokolade, malinov kuli in kuli linoninega timijana, pa je nasmeh dopolnilo z zadovoljnim mrmranjem.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 25. november 2023 / 15:06

Bo štorklja prezimila

To se sprašujejo vsi, ki v zadnjem tednu ob jutrih in ob večerih opazujejo belo štorkljo, ki »počiva« v gnezdu pri podružnični šoli v Žabnici.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 25. april 2017 / 20:00

Točke

Z mojim zborom Mysterium smo tekmovali v Bratislavi. Slovakia cantat se imenuje ta reč, kjer je letos tekmovalo veliko slovenskih osnovnošolskih zborov. Tu so bili odrasli zbori z Litve, Estonije,...

Razvedrilo / torek, 25. april 2017 / 19:58

Koncertni teden v Klubaru

Kranj – V Klubaru bo v sredo, 26. aprila, ob 21. uri koncert zasedbe Made in Yugoslavia, v soboto, 29. aprila, bo ob 21. uri nastopila skupina Rock Partyzani, dan kasneje pa bodo za najdaljšo kresn...

Razvedrilo / torek, 25. april 2017 / 19:58

Češka zasedba na Trainu

Kranj – V sredo, 26. aprila, bo ob 21. uri na odru Trainstation Subarta nastopila češka hip hop-soul zasedba The High Corporation.

Kronika / torek, 25. april 2017 / 19:56

Smrt na Veliki Babi

Kranj – Škofjeloška planinka se je minulo soboto smrtno ponesrečila tik pod vrhom Velike Babe na avstrijskem Koroškem ob slovenski meji. Padla je na nadmorski višini 2100 metrov. Na pomoč ji je sic...

Kronika / torek, 25. april 2017 / 19:56

Nesreče motoristov in mopedistov

Kranj – Gorenjski policisti so minuli konec tedna obravnavali več prometnih nesreč z materialno škodo, tri pa tudi s telesnimi poškodbami. V vseh treh so bili udeleženi vozniki enoslednih vozil, mo...