Mira Šemić je znana po svojih kulinaričnih večerih. (Foto: Tina Dokl)

Romantična večerja

Ni bilo valentinovo, bil je kulinarični večer z Miro Šemić v Vili Bled. Dobra vina in kuhinja Igorja Jagodica je prisotne popeljala v deželo razvajanja brbončic.

Danes je Igor Jagodic, doma z Visokega pri Kranju, šef kuhinje v blejski Vili Bled. Od leta 2006 je član slovenske nacionalne kuharske reprezentance, precej se je v svoji kuharski karieri izobraževal v tujini - tudi v restavracijah s po dvema, tremi Michelinovimi zvezdicami (Noma na Danskem in Gourmet restaurant Lerbach, Schlosshotel Lerbach v Nemčiji), na različnih tekmovanjih pa posegal po zlatih, srebrnih in bronastih odličjih.

Tokrat je ponovno združil moči z Miro Šemić, ki uživa ob pripravi svojih kulinarično vinskih večerov, je someljejka tretje stopnje in njena Romantična večerja je tokrat na Bled privabila kar lepo število ljubiteljev odlične hrane in izvrstnih vin. Večerja sama je imela sedem hodov, pospremilo pa jih je sedem Endrizzijevih vin, ki so znana in cenjena v Evropi, imajo pa tudi dolgoletno tradicijo. Mira se je namreč februarja potepala po italijanskem Trentinu, prebrala o najboljših vinarjih tega kraja in potrkala na vrata vinske hiše Endrizzi. »Izredno prijazno so me sprejeli in naredili izvrstno degustacijo svojega vina. Šest ur pogovora z gospodom Paolom in ob degustaciji vin, ki so me očarala s svojo kvaliteto, je minilo, kot bi mignil. Prvič sem pila avtohtone sorte tega kraja: belo, svežo Nosiolo; močni, rdeči Teroldego ter vina iz znanih svetovnih sort: Riesling, Chardonnay, Muller Turgau, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ...,« pove Mira. Na večerji pa so nas seznanili še s penino Endrizzi Brut 2007, s katero bi lahko rekli, da so slavnostno odprli večer, Masetto Nero 2008 pa so prihranili za konec, ko so postregli s siri in z njim zaokrožili prijeten večer.

Čeprav ne jem jagnjetine ne malin, rabarbara mi ne diši, sem tokrat jagenčka poizkusila in se blaženo nasmehnila, okušanje sladice – mousse tolminske skute in bele čokolade, espuma bele čokolade, rabarbara, kuhana v malinovem sirupu, maline, sorbet limoninega timijana, sneg bele čokolade, malinov kuli in kuli linoninega timijana, pa je nasmeh dopolnilo z zadovoljnim mrmranjem.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 8. december 2023 / 23:35

Luč miru iz Betlehema

Kranj – Jutri, v soboto, bo v katedrali v avstrijskem Linzu svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema. Tja se bo odpravila tudi delegacija slovenskih odraslih in zamejskih skavtov, ki bo Luč miru iz...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 6. april 2012 / 07:00

Kronika tedna

Žerjavu ni treba na sodišče Predsedniku Slovenske ljudske stranke Radovanu Žerjavu se na ljubljanskem sodišču ne bo treba zagovarjati zaradi domnevnega obrekovanja, sa...

Kultura / petek, 6. april 2012 / 07:00

Nastopilo več kot petsto pevcev

V Osnovni šoli Preddvor se je v sredo na Območni reviji otroških in mladinskih pevskih zborov predstavilo kar petnajst zborov z območja kranjske območne izpostave JSKD, v katerih je prepevalo več...

Kultura / petek, 6. april 2012 / 07:00

Festival bosanske kulture

V petek, 6. aprila, ob 19. uri se bo z literarnim večerom v avli Mestne občine Kranj začel 2. festival mednarodne bosanske kulture, ki ga pripravljalo v KUD DEM iz Kranja. Gostje na literarnem ve...

Zanimivosti / petek, 6. april 2012 / 07:00

Jutri svetovni dan zdravja

Kranj - V 20. stoletju se je povprečna življenjska doba podajšala za dvajset let, tematika letošnjega svetovnega dne zdravja pa je Staranje in zdravje. Pričakovana življenjska do...

Prosti čas / petek, 6. april 2012 / 07:00

Naša Melita

O naši Meliti bi se morali filmi snemati, ne pa samo članki pisati, je bila prva ugotovitev ene od prijateljic Melite Franko.