Mira Šemić je znana po svojih kulinaričnih večerih. (Foto: Tina Dokl)

Romantična večerja

Ni bilo valentinovo, bil je kulinarični večer z Miro Šemić v Vili Bled. Dobra vina in kuhinja Igorja Jagodica je prisotne popeljala v deželo razvajanja brbončic.

Danes je Igor Jagodic, doma z Visokega pri Kranju, šef kuhinje v blejski Vili Bled. Od leta 2006 je član slovenske nacionalne kuharske reprezentance, precej se je v svoji kuharski karieri izobraževal v tujini - tudi v restavracijah s po dvema, tremi Michelinovimi zvezdicami (Noma na Danskem in Gourmet restaurant Lerbach, Schlosshotel Lerbach v Nemčiji), na različnih tekmovanjih pa posegal po zlatih, srebrnih in bronastih odličjih.

Tokrat je ponovno združil moči z Miro Šemić, ki uživa ob pripravi svojih kulinarično vinskih večerov, je someljejka tretje stopnje in njena Romantična večerja je tokrat na Bled privabila kar lepo število ljubiteljev odlične hrane in izvrstnih vin. Večerja sama je imela sedem hodov, pospremilo pa jih je sedem Endrizzijevih vin, ki so znana in cenjena v Evropi, imajo pa tudi dolgoletno tradicijo. Mira se je namreč februarja potepala po italijanskem Trentinu, prebrala o najboljših vinarjih tega kraja in potrkala na vrata vinske hiše Endrizzi. »Izredno prijazno so me sprejeli in naredili izvrstno degustacijo svojega vina. Šest ur pogovora z gospodom Paolom in ob degustaciji vin, ki so me očarala s svojo kvaliteto, je minilo, kot bi mignil. Prvič sem pila avtohtone sorte tega kraja: belo, svežo Nosiolo; močni, rdeči Teroldego ter vina iz znanih svetovnih sort: Riesling, Chardonnay, Muller Turgau, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ...,« pove Mira. Na večerji pa so nas seznanili še s penino Endrizzi Brut 2007, s katero bi lahko rekli, da so slavnostno odprli večer, Masetto Nero 2008 pa so prihranili za konec, ko so postregli s siri in z njim zaokrožili prijeten večer.

Čeprav ne jem jagnjetine ne malin, rabarbara mi ne diši, sem tokrat jagenčka poizkusila in se blaženo nasmehnila, okušanje sladice – mousse tolminske skute in bele čokolade, espuma bele čokolade, rabarbara, kuhana v malinovem sirupu, maline, sorbet limoninega timijana, sneg bele čokolade, malinov kuli in kuli linoninega timijana, pa je nasmeh dopolnilo z zadovoljnim mrmranjem.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 9. december 2011 / 07:00

Mami, kaj delajo politiki?

Mami, kaj delajo politiki, poleg tega da sedijo na stolih in pijejo vodo? Tako me je včeraj vprašala Eva in me namučila z odgovorom. Kako preprost je svet za otroke. Politiki sedijo in pijejo vod...

Objavljeno na isti dan


Mengeš / četrtek, 9. december 2021 / 23:19

Zanimive najdbe pod telovadnico

Pred rekonstrukcijo stare šolske telovadnice v Mengšu potekajo arheološka izkopavanja, med katerimi so arheologi že odkrili nekatere presenetljive najdbe.

Razvedrilo / četrtek, 9. december 2021 / 23:04

Kdo ima najboljše čevapčiče v Sarajevu

Komedija nagrajenega bosansko-hercegovskega režiserja Danisa Tanovića Deset v pol (Deset u pol) je prejšnji teden doživela slovensko premiero v kranjskem Cineplexxu.

Izleti GG / četrtek, 9. december 2021 / 23:04

Stara in nova prijateljstva

Pretekle tedne je zaznamovalo prijateljstvo – novo in staro. Po dolgem usklajevanju mojega prostega časa in njenega dopusta me je za nekaj dni končno obiskala Tadeja. Jaz pravim, da jo je...

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2021 / 23:02

Vztrajnost jih je pripeljala do cilja

Učenci in delavci Vzgojno-izobraževalnega zavoda Frana Milčinskega Smlednik so se po letu premora ponovno podali na tradicionalni, že 22. pohod iz Smlednika v Vrbo.

Jezersko / četrtek, 9. december 2021 / 22:59

Novo smučišče za začetnike

Sredi letošnjega decembra bodo smučarji začetniki lahko nadgrajevali svoje znanje tudi na Jezerskem.