Mira Šemić je znana po svojih kulinaričnih večerih. (Foto: Tina Dokl)

Romantična večerja

Ni bilo valentinovo, bil je kulinarični večer z Miro Šemić v Vili Bled. Dobra vina in kuhinja Igorja Jagodica je prisotne popeljala v deželo razvajanja brbončic.

Danes je Igor Jagodic, doma z Visokega pri Kranju, šef kuhinje v blejski Vili Bled. Od leta 2006 je član slovenske nacionalne kuharske reprezentance, precej se je v svoji kuharski karieri izobraževal v tujini - tudi v restavracijah s po dvema, tremi Michelinovimi zvezdicami (Noma na Danskem in Gourmet restaurant Lerbach, Schlosshotel Lerbach v Nemčiji), na različnih tekmovanjih pa posegal po zlatih, srebrnih in bronastih odličjih.

Tokrat je ponovno združil moči z Miro Šemić, ki uživa ob pripravi svojih kulinarično vinskih večerov, je someljejka tretje stopnje in njena Romantična večerja je tokrat na Bled privabila kar lepo število ljubiteljev odlične hrane in izvrstnih vin. Večerja sama je imela sedem hodov, pospremilo pa jih je sedem Endrizzijevih vin, ki so znana in cenjena v Evropi, imajo pa tudi dolgoletno tradicijo. Mira se je namreč februarja potepala po italijanskem Trentinu, prebrala o najboljših vinarjih tega kraja in potrkala na vrata vinske hiše Endrizzi. »Izredno prijazno so me sprejeli in naredili izvrstno degustacijo svojega vina. Šest ur pogovora z gospodom Paolom in ob degustaciji vin, ki so me očarala s svojo kvaliteto, je minilo, kot bi mignil. Prvič sem pila avtohtone sorte tega kraja: belo, svežo Nosiolo; močni, rdeči Teroldego ter vina iz znanih svetovnih sort: Riesling, Chardonnay, Muller Turgau, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ...,« pove Mira. Na večerji pa so nas seznanili še s penino Endrizzi Brut 2007, s katero bi lahko rekli, da so slavnostno odprli večer, Masetto Nero 2008 pa so prihranili za konec, ko so postregli s siri in z njim zaokrožili prijeten večer.

Čeprav ne jem jagnjetine ne malin, rabarbara mi ne diši, sem tokrat jagenčka poizkusila in se blaženo nasmehnila, okušanje sladice – mousse tolminske skute in bele čokolade, espuma bele čokolade, rabarbara, kuhana v malinovem sirupu, maline, sorbet limoninega timijana, sneg bele čokolade, malinov kuli in kuli linoninega timijana, pa je nasmeh dopolnilo z zadovoljnim mrmranjem.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 30. junij 2017 / 12:47

V Železnikih in Škofji Loki praznujejo

Železniki, Škofja Loka – S slavnostno akademijo in podelitvijo občinskih priznanj bodo v Železnikih nocoj počastili občinski praznik, ki ga praznujejo v spomin na prvo omembo krajev v Selški dolini...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Na prvenstvu tudi šest slovenskih čolnov

Barve Slovenije bo na Bledu zastopalo šest slovenskih posadk, med njimi je tudi dvojni dvojec, ki bo nastopil v konkurenci invalidov.

Prosti čas / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Romantična večerja

Ni bilo valentinovo, bil je kulinarični večer z Miro Šemić v Vili Bled. Dobra vina in kuhinja Igorja Jagodica je prisotne popeljala v deželo razvajanja brbončic.

Nasveti / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Zbrušeni diamant

Jalovec (2645 m) - Pogled na goro iz doline Tamar je res čudovit. Mogočnež popolnih oblik je danes povsem zasluženo tudi v logotipu Planinske zveze Slovenije. Ena najlepših gora pri nas.

Humor / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Vozičkar´ce po vzoru Klobase

"Če teli avtoprevozniki loh afne guncajo pred Karavanškmo predoram, poj bomo pa tud` me svoje pravice zahtevale pred občino," sta v en glas povedali rahlo besni mamici Izabela in Evelina.

GG Plus / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Gradu so vrnili mladost

Znameniti grad, komenda imenovan, v Rebrci/Rechberg pri Železni Kapli/Eisenkappel je do prihoda mladega župnika Poldeja Zundra v Železno Kaplo več ali manj sameval. Po njegovi zaslu...