Mira Šemić je znana po svojih kulinaričnih večerih. (Foto: Tina Dokl)

Romantična večerja

Ni bilo valentinovo, bil je kulinarični večer z Miro Šemić v Vili Bled. Dobra vina in kuhinja Igorja Jagodica je prisotne popeljala v deželo razvajanja brbončic.

Danes je Igor Jagodic, doma z Visokega pri Kranju, šef kuhinje v blejski Vili Bled. Od leta 2006 je član slovenske nacionalne kuharske reprezentance, precej se je v svoji kuharski karieri izobraževal v tujini - tudi v restavracijah s po dvema, tremi Michelinovimi zvezdicami (Noma na Danskem in Gourmet restaurant Lerbach, Schlosshotel Lerbach v Nemčiji), na različnih tekmovanjih pa posegal po zlatih, srebrnih in bronastih odličjih.

Tokrat je ponovno združil moči z Miro Šemić, ki uživa ob pripravi svojih kulinarično vinskih večerov, je someljejka tretje stopnje in njena Romantična večerja je tokrat na Bled privabila kar lepo število ljubiteljev odlične hrane in izvrstnih vin. Večerja sama je imela sedem hodov, pospremilo pa jih je sedem Endrizzijevih vin, ki so znana in cenjena v Evropi, imajo pa tudi dolgoletno tradicijo. Mira se je namreč februarja potepala po italijanskem Trentinu, prebrala o najboljših vinarjih tega kraja in potrkala na vrata vinske hiše Endrizzi. »Izredno prijazno so me sprejeli in naredili izvrstno degustacijo svojega vina. Šest ur pogovora z gospodom Paolom in ob degustaciji vin, ki so me očarala s svojo kvaliteto, je minilo, kot bi mignil. Prvič sem pila avtohtone sorte tega kraja: belo, svežo Nosiolo; močni, rdeči Teroldego ter vina iz znanih svetovnih sort: Riesling, Chardonnay, Muller Turgau, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ...,« pove Mira. Na večerji pa so nas seznanili še s penino Endrizzi Brut 2007, s katero bi lahko rekli, da so slavnostno odprli večer, Masetto Nero 2008 pa so prihranili za konec, ko so postregli s siri in z njim zaokrožili prijeten večer.

Čeprav ne jem jagnjetine ne malin, rabarbara mi ne diši, sem tokrat jagenčka poizkusila in se blaženo nasmehnila, okušanje sladice – mousse tolminske skute in bele čokolade, espuma bele čokolade, rabarbara, kuhana v malinovem sirupu, maline, sorbet limoninega timijana, sneg bele čokolade, malinov kuli in kuli linoninega timijana, pa je nasmeh dopolnilo z zadovoljnim mrmranjem.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 23. julij 2023 / 20:36

Po nevihti

(Pre)vroči poletni dnevi z nevihtami v zadnjem času naši državi niso prizanesli. Narava včasih pokaže zobe, včasih pa se razbohoti v vsej svoji lepoti. Pokazala jo je pred dnevi, ko so družbena omr...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. julij 2008 / 07:00

Anketa: Gradnja na Rodinah

V središču Rodin v občini Žirovnica načrtujejo gradnjo sedmih petstanovanjskih objektov, čemur pa krajani nasprotujejo. Vprašali smo jih, kaj jih najbolj moti.

Zanimivosti / četrtek, 10. julij 2008 / 07:00

Zoisove igre v Bohinju

Ribčev Laz - V soboto popoldne so na prireditvenem prostoru Pod Skalco potekale druge poletne Zoisove igre, ki jih je s pomočjo Občine Bohinj organiziralo Turistično društvo Bohi...

Zanimivosti / četrtek, 10. julij 2008 / 07:00

Deseta obletnica Aljaževe poti

Gorniški klub Jakob Aljaž je ob 10. obletnici nastanka Aljaževe poti Od doma do doma pred njegovo rojstno hišo pripravil slovesno akademijo in razstavo. Podelili so 38 častnih znakov.

Prosti čas / četrtek, 10. julij 2008 / 07:00

Anketa: Znani Gorenjci na dopustu

V tokratni anketi nas je zanimalo, kje in na kakšen način bodo znani Gorenjci preživeli zaslužen dopust.

Zanimivosti / četrtek, 10. julij 2008 / 07:00

Družine na Jakobu

Preddvor - Turistično društvo Preddvor je organiziralo že 19. tradicionalni družinski pohod na Jakoba. Udeležilo se ga je veliko družin, tako mlajših kot starejših. Skupno je ta...