Iztok Čop in Luka Špik bosta nastopila v dvojnem dvojcu. (Foto: Vilma Stanovnik, Gorazd Kavčič)

Na prvenstvu tudi šest slovenskih čolnov

Barve Slovenije bo na Bledu zastopalo šest slovenskih posadk, med njimi je tudi dvojni dvojec, ki bo nastopil v konkurenci invalidov.

Če v zadnjih dveh tednih ne bo nepredvidenih poškodb ali bolezni, bo Slovenija na domačem svetovnem prvenstvu nastopila s šestimi čolni.

Prva aduta naše reprezentance sta zagotovo izkušena Iztok Čop in Luka Špik. Člana Veslaškega kluba Bled sta se za domače prvenstvo znova usedla skupaj v dvojni dvojec, sebi in številnim navijačem pa bosta zagotovo skušala dokazati, da med svetovno elito še nista rekla zadnje besede. Devetintridesetletni Iztok in sedem let mlajši Luka, ki imata v svoji zbirki odličij številne zares bleščeče medalje, se med drugim lahko pohvalita z naslovoma olimpijskih zmagovalcev in svetovnih prvakov, kljub temu pa se motivirano pripravljata na domače tekmovanje, na katerem si želita zlasti veliko spodbude navijačev in izpolnitev norme za olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto v Londonu. Na prvem nastopu v predtekmovanju ju bomo lahko spodbujali že prvi dan prvenstva: 28. avgusta ob 10. uri.

Naša največja posadka na domačem svetovnem prvenstvu bo dvojni četverec, v katerem bodo veslali Žiga Pirih, Gašper Fistravec, Jan Špik in Matej Rojec. Posadka je po letih še precej mlada, vendar fantje nikakor niso neizkušeni. Žiga Pirih, ki stopa po poteh uspešnih starejših bratov Miha in Tomaža, bo čez slab teden dni, 18. avgusta, star 22 let, prav tako pa ima vzornika v starejšem bratu Luku 23-letni Jan Špik. Oba sta člana Veslaškega kluba Bled. Poleg obeh Gorenjcev se bosta v dvojnem četvercu za čim boljši rezultat borila 24-letni član Veslaškega kluba Dravske elektrarne Maribor Gašper Fistravec in 22-letni član Veslaškega kluba Ljubljanica Matej Rojec. Na svetovnem prvenstvu se bodo v predtekmovanju predstavili v nedeljo, 28. avgusta, ob 12.30.

Še enega mladega tekmovalca bomo imeli v enojcu, saj bo za Slovenijo nastopil 22-letni Janez Jurše. Člana Veslaškega kluba Dravske elektrarne Maribor prvi nastop na prvenstvu čaka v predtekmovanju v nedeljo, 28. avgusta, ob 15. uri.

Tudi veslače v lahkem enojcu nastop v predtekmovanju čaka v nedeljo. Že ob 9.30 bo na startu 24-letni Rajko Hrvat. Rajko je član Veslaškega kluba Argo Izola.

Za Slovenijo bo v nedeljskem predtekmovanju ob 16. uri nastopila tudi posadka v lahkem dvojnem dvojcu, v čolnu pa bosta sedela Jure Cvet in Matevž Malešič. Oba sta člana Veslaškega kluba Ljubljanica, Jure je star 23, Matevž pa 22 let.

Na Bledu bo nastopilo več kot sto invalidov, ki bodo veslali na skrajšanji tisočmetrski progi v štirih disciplinah v treh različnih vrstah čolnov (enojec, mešani dvojec in mešani četverec). Invalidi bodo po čolnih razdeljeni, glede na vrsto invalidnosti. V dvojnem dvojcu se bosta merila uspešna slovenska športnika invalida, bivši vrhunski plavalec Dejan Fabčič in bivša vrhunska igralka namiznega tenisa Mojca Tomažin. Dejan in Mojca bosta v predtekmovanju nastopila v ponedeljek, 29. avgusta, ob 10. uri.

               

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 17. april 2009 / 07:00

Jeseniške novice

Jeseniške novice, 17. april 2009, št. 8

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 28. avgust 2013 / 18:14

Začeli bodo obnavljati vodovode

V Škofji Loki so slovesno podpisali pogodbo za izvedbo gradbenih del, inženiring in nadzor v projektu oskrbe s pitno vodo, ki jo občinanam Škofja Loka in Gorenja vas Poljane sofinancirata tudi država...

Radovljica / sreda, 28. avgust 2013 / 13:31

Šobec se približuje rekordu

Kljub neobetavnemu začetku poletja so na Šobcu v zadnjih dveh tednih po številu nočitev prišli na raven lanske, v vseh pogledih rekordne sezone.

Bohinj / sreda, 28. avgust 2013 / 13:30

V spomin na štiri srčne može

V Bohinju so praznovali občinski praznik v spomin na prvo osvojitev Triglava.

Kultura / sreda, 28. avgust 2013 / 13:19

Ohcet bo, kar dve

Na Mruščevi domačiji v Stari Loki smo si ogledali generalko ljudske veseloigre Dve nevesti.

Razvedrilo / sreda, 28. avgust 2013 / 13:17

Zabava in ognjemet

Tradicionalna družabna prireditev Naaaj dan je pretekli konec tedna v Predoslje privabila množico obiskovalcev, ki so lahko uživali v veselem druženju, koncertih in zabavnih dogodkih za vse generacije...