Tradicionalni slovenski zajtrk – črn kruh, med, jabolko in maslo

Domače je bolj zdravo

Ob letošnjem drugem Dnevu slovenske hrane, ki ga zaznamujemo vsak tretji petek v novembru, so otrokom po šolah in vrtcih že tretje leto zapored postregli tudi s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka oziroma ob Dnevu slovenske hrane so posebno pozornost posvetili še pomenu semen tradicionalnih in avtohtonih sort vrtnin in poljščin. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je namreč aprila v okviru akcije Sejemo slovenska avtohtona semena vrtcem in osnovnim šolam posredovalo zavojčke s semeni z namenom, da bodo skupaj z otroci posejali semena in spremljali pot oziroma vse faze razvoja od semena do hrane s poudarkom na čim bolj zdravju in okolju prijaznem načinu pridelave.

V projekte v okviru Dneva slovenske hrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki so ju uvedli na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, je bilo letos vključenih 273 tisoč otrok iz 361 vrtcev in 488 osnovnih šol. Gre namreč za vseslovenski projekt, s katerim po besedah ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala želijo spodbujati uživanje hrane iz lokalnega okolja, obenem pa izobraževati otroke o pomenu zajtrka za zdrav življenjski slog, prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora in pomenu kmetijske dejavnosti. Tudi letos so tako otroci v vrtcih in osnovnih šolah minuli petek zajtrkovali črn kruh, med, jabolko, mleko in maslo – vse domačega porekla.

Namen tradicionalnega slovenskega zajtrka in dneva slovenske hrane, poudarjajo pri ministrstvu za kmetijstvo in okolje, je spodbujanje samooskrbe s kakovos­tno hrano iz lokalnega okolja. »Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, ima več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila in podobno, taka živila so prepoznavna tudi po bogatem in tradicionalnem okusu.« Z naročanjem živil pri lokalnih pridelovalcih oziroma predelovalcih, dodajajo, posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stop­njo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva. »Zavedamo se tudi, da s kupovanjem domače hrane dajemo delo ne samo slovenskemu kmetu, ampak tudi drugim zaposlenim v prehranski verigi,« je poudaril minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

V okviru omenjenih projektov želijo mladim tudi približati kmetijstvo in delo kmeta ter s tem prispevati k njihovemu razumevanju pomena uživanja hrane iz naše bližine. Zato so v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije k sodelovanju spodbudili zlasti kmetije, ki imajo registrirano dopolnilno dejavnost za peko krušnih izdelkov. Želijo namreč, so poudarili, da otroci pri tradicionalnem slovenskem zajtrku spoznajo in prepoznajo pristni okus kruha iz kmečke peči. Obenem so k sodelovanju spodbudili še kmetije, ki predelujejo mleko ali pridelujejo med. Prav čebelarska zveza pa je bila tista, ki je dala pobudo za omenjena projekta in že pred sedmimi leti v vrtcih uvedla tudi tako imenovani medeni zajtrk. Rezultati se po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča že poznajo, saj danes slovenski potrošniki kupijo že več kot sedemdeset odstotkov slovenskega medu, medtem ko so ga pred sedmimi leti zgolj trideset odstotkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:38

Čevljar baron

Studenec – Poletno gledališče Studenec bo na svojem odru konec tedna še zadnjič v tem poletju gostilo domačo gledališko predstavo, komedijo s petjem Čevljar baron. Pod priredbo in režijo se ponovno...

Objavljeno na isti dan


Mengeš / četrtek, 9. december 2021 / 23:19

Zanimive najdbe pod telovadnico

Pred rekonstrukcijo stare šolske telovadnice v Mengšu potekajo arheološka izkopavanja, med katerimi so arheologi že odkrili nekatere presenetljive najdbe.

Razvedrilo / četrtek, 9. december 2021 / 23:04

Kdo ima najboljše čevapčiče v Sarajevu

Komedija nagrajenega bosansko-hercegovskega režiserja Danisa Tanovića Deset v pol (Deset u pol) je prejšnji teden doživela slovensko premiero v kranjskem Cineplexxu.

Izleti GG / četrtek, 9. december 2021 / 23:04

Stara in nova prijateljstva

Pretekle tedne je zaznamovalo prijateljstvo – novo in staro. Po dolgem usklajevanju mojega prostega časa in njenega dopusta me je za nekaj dni končno obiskala Tadeja. Jaz pravim, da jo je...

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2021 / 23:02

Vztrajnost jih je pripeljala do cilja

Učenci in delavci Vzgojno-izobraževalnega zavoda Frana Milčinskega Smlednik so se po letu premora ponovno podali na tradicionalni, že 22. pohod iz Smlednika v Vrbo.

Jezersko / četrtek, 9. december 2021 / 22:59

Novo smučišče za začetnike

Sredi letošnjega decembra bodo smučarji začetniki lahko nadgrajevali svoje znanje tudi na Jezerskem.