Goske pa ne, prosim!

Obisk na Martinovo nedeljo. Napovedano špansko vino »rioja« ob pripombi: goske pa ne, prosim! Moja prijateljica ne je nič pernatega. No, če bomo spričo tekočega daru nazdravili s 'salud' ali 'chinchin', naj bo oblizek kaj španskega, saj je znano, da pujsi nimajo perja. In španska morcilla, od pokrajine do pokrajine drugače pripravljena dimljena krvavica, je navdih. Morcilla je omenjena že v kuharski knjigi iz Toleda leta 1525, najdemo jo na tihožitjih španskih slikarjev iz XVII. stoletja, kar pomeni, da je že dolgo čaščena. Lahko je sladkasta ali začinjena, najbolj znane so tiste iz okolice Burgosa … Izmisliti si moram še dekoracijo in vsak kozarec polepšati z rekom o vinu. Evripid: Kjer manjka vino, umre draž življenja. Psalm 104,15: Vino razveseli človeku srce. Slovenski rek: Starega vina, starih prijateljev se drži. In kitajski: Vino ne opije človeka, človek se opije sam ... Na zdravje, pa po pameti!

Krvavica z jabolkom in pinjolami

Morcilla con manzana y pinones

Za 4 osebe potrebujemo: 1 listnato testo, 200 g krvavice, 1 rdečo čebulo, 1 jabolko, 30 g pinjol, 1 žličko sladkorja, 2 žlici oljčnega olja, sol, poper po okusu, 12 vejic drobnjaka.

Olupimo in drobno sesek­ljamo čebulo. Olupimo jabolko, odstranimo peščice in jabolko zrežemo na kocke. Olupimo tudi krvavico. Na olju prepražimo čebulo, dodamo sladkor in sol, jabolko, pinjole in nazadnje še zdrobljeno krvavico. Pražimo približno 15 minut na srednje močnem ognju. List­nato testo razvaljamo in ga razrežemo na 12 enakomernih kvadratov; še bolje je, če najdemo v trgovini že razrezanega na kosce. Na sredo testenega kvadrata damo malo nadeva in spojimo štiri konce v mošnjiček, ki ga zavežemo z vejico drobnjaka. Pečico ogrejemo na 200 °C, damo na dno pekača papir za peko in zložimo nanj mošnjičke v primerni razdalji. Pečemo, da dobijo zlato rjavo barvo, približno 15 minut. Ponudimo s slastno solato.

Motovilec s sirom in granatnim jabolkom

Canónigo con queso y granada

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g motovilca, 240 g belega sira, 1 pest olupljenih, popraženih mandljev, 1 granatno jabolko, oljčno olje in beli balzamični kis, sol, poper, po želji čili.

Motovilec očistimo in operemo. Osušimo. Sir razrežemo na manjše koščke ali pa ga nadrobimo. Mandlje prepražimo brez maščobe. Izdolbemo peščice granatnega jabolka in prestrežemo sok. Po želji na tenko narežemo pol čilija ali pa uporabimo posušene mrvice. Sol, poper, oljčno olje, sok granatnega jabolka in kis dobro zmešamo. Na primeren pladenj naložimo motovilec, nanj koščke sira, potresemo z zrni granatnega jabolka in enakomerno pokapamo s prelivom. Enako solato lahko ponudimo k nadevu:

Krvavica z rdečo papriko

Morcilla con pimiento rojo

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g krvavice, 150 g rdeče paprike, 2 šalotki, 2 stroka česna, 1 žličko nastrganega ingverja, 2 žlici oljčnega olja.

Krvavico olupimo, šalotko sesekljamo, česen stremo, ingver naribamo. Papriko narežemo na trakce, krvavico potlačimo z vilicami. Na olju popražimo šalotko in česen, dodamo papriko, ingver in krvavico, začinimo in pražimo 15–20 minut. Namažemo na kose čabate ali bagete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 23. december 2011 / 07:00

Prihajajo praznični dnevi

V teh dneh že dihamo v prazničnem pričakovanju. V nedeljo je božič, v ponedeljek praznik samostojnosti in enotnosti, prihodnji teden se bo izteklo leto.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Anketa: Javnih stranišč ni dovolj

Svetovni dan stranišč, ki ga praznujemo danes, je priložnost za razmislek in ozaveščanje o pomenu urejenih sanitarnih razmer. V Kranju smo vas zato tokrat spraševali, kakšne izkušnje imate z javnimi s...

Prosti čas / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Prva slovenska igralka s svojim koktajlom

Verjetno res. Alenka Bole Vrabec je namreč častitljivi obletnici svojega odrskega delovanja nazdravila v bifejčku Prešernovega gledališča v Kranju s koktajlom ABV, kar so začetne črke njenega imena.

Zanimivosti / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Skoraj deset kilogramov težka koleraba

Krnica - Nadzemna koleraba je letos vsaj ponekod dobro obrodila. Marjan Por iz Krnice je pridelal skoraj deset kilogramov težko - natančneje 9,485 kilograma. »Tako težka ne »rata« v...

Kronika / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Oboji se čutijo ogoljufane

Na kranjskem okrožnem sodišču se je v sredo z umikom obtožbe po nekaj urah končalo sojenje predsednici upravnega odbora GBD Gorenjske borznoposredniške družbe Anici Klemenčič, nekdanjemu članu uprave...

Preddvor / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Prednosti in pasti

Preddvorski svetniki so se seznanili s strategijo izgradnje kanalizacijskega sistema v občini.