Goske pa ne, prosim!
Obisk na Martinovo nedeljo. Napovedano špansko vino »rioja« ob pripombi: goske pa ne, prosim! Moja prijateljica ne je nič pernatega. No, če bomo spričo tekočega daru nazdravili s 'salud' ali 'chinchin', naj bo oblizek kaj španskega, saj je znano, da pujsi nimajo perja. In španska morcilla, od pokrajine do pokrajine drugače pripravljena dimljena krvavica, je navdih. Morcilla je omenjena že v kuharski knjigi iz Toleda leta 1525, najdemo jo na tihožitjih španskih slikarjev iz XVII. stoletja, kar pomeni, da je že dolgo čaščena. Lahko je sladkasta ali začinjena, najbolj znane so tiste iz okolice Burgosa … Izmisliti si moram še dekoracijo in vsak kozarec polepšati z rekom o vinu. Evripid: Kjer manjka vino, umre draž življenja. Psalm 104,15: Vino razveseli človeku srce. Slovenski rek: Starega vina, starih prijateljev se drži. In kitajski: Vino ne opije človeka, človek se opije sam ... Na zdravje, pa po pameti!
Krvavica z jabolkom in pinjolami
Morcilla con manzana y pinones
Za 4 osebe potrebujemo: 1 listnato testo, 200 g krvavice, 1 rdečo čebulo, 1 jabolko, 30 g pinjol, 1 žličko sladkorja, 2 žlici oljčnega olja, sol, poper po okusu, 12 vejic drobnjaka.
Olupimo in drobno sesekljamo čebulo. Olupimo jabolko, odstranimo peščice in jabolko zrežemo na kocke. Olupimo tudi krvavico. Na olju prepražimo čebulo, dodamo sladkor in sol, jabolko, pinjole in nazadnje še zdrobljeno krvavico. Pražimo približno 15 minut na srednje močnem ognju. Listnato testo razvaljamo in ga razrežemo na 12 enakomernih kvadratov; še bolje je, če najdemo v trgovini že razrezanega na kosce. Na sredo testenega kvadrata damo malo nadeva in spojimo štiri konce v mošnjiček, ki ga zavežemo z vejico drobnjaka. Pečico ogrejemo na 200 °C, damo na dno pekača papir za peko in zložimo nanj mošnjičke v primerni razdalji. Pečemo, da dobijo zlato rjavo barvo, približno 15 minut. Ponudimo s slastno solato.
Motovilec s sirom in granatnim jabolkom
Canónigo con queso y granada
Za 4 osebe potrebujemo: 200 g motovilca, 240 g belega sira, 1 pest olupljenih, popraženih mandljev, 1 granatno jabolko, oljčno olje in beli balzamični kis, sol, poper, po želji čili.
Motovilec očistimo in operemo. Osušimo. Sir razrežemo na manjše koščke ali pa ga nadrobimo. Mandlje prepražimo brez maščobe. Izdolbemo peščice granatnega jabolka in prestrežemo sok. Po želji na tenko narežemo pol čilija ali pa uporabimo posušene mrvice. Sol, poper, oljčno olje, sok granatnega jabolka in kis dobro zmešamo. Na primeren pladenj naložimo motovilec, nanj koščke sira, potresemo z zrni granatnega jabolka in enakomerno pokapamo s prelivom. Enako solato lahko ponudimo k nadevu:
Krvavica z rdečo papriko
Morcilla con pimiento rojo
Za 4 osebe potrebujemo: 500 g krvavice, 150 g rdeče paprike, 2 šalotki, 2 stroka česna, 1 žličko nastrganega ingverja, 2 žlici oljčnega olja.
Krvavico olupimo, šalotko sesekljamo, česen stremo, ingver naribamo. Papriko narežemo na trakce, krvavico potlačimo z vilicami. Na olju popražimo šalotko in česen, dodamo papriko, ingver in krvavico, začinimo in pražimo 15–20 minut. Namažemo na kose čabate ali bagete.