Goske pa ne, prosim!

Obisk na Martinovo nedeljo. Napovedano špansko vino »rioja« ob pripombi: goske pa ne, prosim! Moja prijateljica ne je nič pernatega. No, če bomo spričo tekočega daru nazdravili s 'salud' ali 'chinchin', naj bo oblizek kaj španskega, saj je znano, da pujsi nimajo perja. In španska morcilla, od pokrajine do pokrajine drugače pripravljena dimljena krvavica, je navdih. Morcilla je omenjena že v kuharski knjigi iz Toleda leta 1525, najdemo jo na tihožitjih španskih slikarjev iz XVII. stoletja, kar pomeni, da je že dolgo čaščena. Lahko je sladkasta ali začinjena, najbolj znane so tiste iz okolice Burgosa … Izmisliti si moram še dekoracijo in vsak kozarec polepšati z rekom o vinu. Evripid: Kjer manjka vino, umre draž življenja. Psalm 104,15: Vino razveseli človeku srce. Slovenski rek: Starega vina, starih prijateljev se drži. In kitajski: Vino ne opije človeka, človek se opije sam ... Na zdravje, pa po pameti!

Krvavica z jabolkom in pinjolami

Morcilla con manzana y pinones

Za 4 osebe potrebujemo: 1 listnato testo, 200 g krvavice, 1 rdečo čebulo, 1 jabolko, 30 g pinjol, 1 žličko sladkorja, 2 žlici oljčnega olja, sol, poper po okusu, 12 vejic drobnjaka.

Olupimo in drobno sesek­ljamo čebulo. Olupimo jabolko, odstranimo peščice in jabolko zrežemo na kocke. Olupimo tudi krvavico. Na olju prepražimo čebulo, dodamo sladkor in sol, jabolko, pinjole in nazadnje še zdrobljeno krvavico. Pražimo približno 15 minut na srednje močnem ognju. List­nato testo razvaljamo in ga razrežemo na 12 enakomernih kvadratov; še bolje je, če najdemo v trgovini že razrezanega na kosce. Na sredo testenega kvadrata damo malo nadeva in spojimo štiri konce v mošnjiček, ki ga zavežemo z vejico drobnjaka. Pečico ogrejemo na 200 °C, damo na dno pekača papir za peko in zložimo nanj mošnjičke v primerni razdalji. Pečemo, da dobijo zlato rjavo barvo, približno 15 minut. Ponudimo s slastno solato.

Motovilec s sirom in granatnim jabolkom

Canónigo con queso y granada

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g motovilca, 240 g belega sira, 1 pest olupljenih, popraženih mandljev, 1 granatno jabolko, oljčno olje in beli balzamični kis, sol, poper, po želji čili.

Motovilec očistimo in operemo. Osušimo. Sir razrežemo na manjše koščke ali pa ga nadrobimo. Mandlje prepražimo brez maščobe. Izdolbemo peščice granatnega jabolka in prestrežemo sok. Po želji na tenko narežemo pol čilija ali pa uporabimo posušene mrvice. Sol, poper, oljčno olje, sok granatnega jabolka in kis dobro zmešamo. Na primeren pladenj naložimo motovilec, nanj koščke sira, potresemo z zrni granatnega jabolka in enakomerno pokapamo s prelivom. Enako solato lahko ponudimo k nadevu:

Krvavica z rdečo papriko

Morcilla con pimiento rojo

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g krvavice, 150 g rdeče paprike, 2 šalotki, 2 stroka česna, 1 žličko nastrganega ingverja, 2 žlici oljčnega olja.

Krvavico olupimo, šalotko sesekljamo, česen stremo, ingver naribamo. Papriko narežemo na trakce, krvavico potlačimo z vilicami. Na olju popražimo šalotko in česen, dodamo papriko, ingver in krvavico, začinimo in pražimo 15–20 minut. Namažemo na kose čabate ali bagete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / četrtek, 26. maj 2016 / 10:48

Pravljična dežela ruši rekorde

S slovesnim odprtjem in sedmim festivalom U konc sveta so pravljice doma se je začel deseti, jubilejni festival alpskega cvetja v Bohinju. Pravljična dežela v Ukancu znova rušila rekorde v obisku.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 30. avgust 2010 / 07:00

Popravek: Gorenjski tisk razdeljen na dve podjetji

Na članek Gorenjski tisk razdeljen na dve podjetji (20. avgust, stran 17) se je odzval Andrej Krope, predsednik uprave Gorenjskega tiska. Trdi, da navedba 'Leto 2009 je GT končal z dobičkom, ki p...

Prosti čas / ponedeljek, 30. avgust 2010 / 07:00

Odloča lahko vzdušje v ekipi

Ljubitelji košarke bodo v prihodnjih dneh prikovani pred malimi ekrani, saj bo med 28. avgustom in 12. septembrom v Turčiji potekalo svetovno prvenstvo v košarki.

Kranj / ponedeljek, 30. avgust 2010 / 07:00

Prezgodnja volilna kampanja?

Kranj - V mestnem odboru SDM (Slovenske demokratske mladine) v Kranju so naslovili očitke o »nelojalni volilni kampanji, še preden se je ta uradno začela«, na dva kandidata za župana: na H...

Radovljica / ponedeljek, 30. avgust 2010 / 07:00

Županov kruh za "zdravo pamet"

Radovljica - Županski kandidat Andrej Kokot je na stojnici pred upravno enoto Radovljica, kjer že več kot teden dni zbira podpise podpore, pripravil performans v obliki te...

Kranj / ponedeljek, 30. avgust 2010 / 07:00

V petih dneh zadosti glasov

Kranj - »V zakonu o volilni in referendumski kampanji je v 2. členu napisano, da tisti, ki se odločimo kandidirati kot neodvisni kandidati, lahko volivce seznanimo o svoji kandid...