Goske pa ne, prosim!

Obisk na Martinovo nedeljo. Napovedano špansko vino »rioja« ob pripombi: goske pa ne, prosim! Moja prijateljica ne je nič pernatega. No, če bomo spričo tekočega daru nazdravili s 'salud' ali 'chinchin', naj bo oblizek kaj španskega, saj je znano, da pujsi nimajo perja. In španska morcilla, od pokrajine do pokrajine drugače pripravljena dimljena krvavica, je navdih. Morcilla je omenjena že v kuharski knjigi iz Toleda leta 1525, najdemo jo na tihožitjih španskih slikarjev iz XVII. stoletja, kar pomeni, da je že dolgo čaščena. Lahko je sladkasta ali začinjena, najbolj znane so tiste iz okolice Burgosa … Izmisliti si moram še dekoracijo in vsak kozarec polepšati z rekom o vinu. Evripid: Kjer manjka vino, umre draž življenja. Psalm 104,15: Vino razveseli človeku srce. Slovenski rek: Starega vina, starih prijateljev se drži. In kitajski: Vino ne opije človeka, človek se opije sam ... Na zdravje, pa po pameti!

Krvavica z jabolkom in pinjolami

Morcilla con manzana y pinones

Za 4 osebe potrebujemo: 1 listnato testo, 200 g krvavice, 1 rdečo čebulo, 1 jabolko, 30 g pinjol, 1 žličko sladkorja, 2 žlici oljčnega olja, sol, poper po okusu, 12 vejic drobnjaka.

Olupimo in drobno sesek­ljamo čebulo. Olupimo jabolko, odstranimo peščice in jabolko zrežemo na kocke. Olupimo tudi krvavico. Na olju prepražimo čebulo, dodamo sladkor in sol, jabolko, pinjole in nazadnje še zdrobljeno krvavico. Pražimo približno 15 minut na srednje močnem ognju. List­nato testo razvaljamo in ga razrežemo na 12 enakomernih kvadratov; še bolje je, če najdemo v trgovini že razrezanega na kosce. Na sredo testenega kvadrata damo malo nadeva in spojimo štiri konce v mošnjiček, ki ga zavežemo z vejico drobnjaka. Pečico ogrejemo na 200 °C, damo na dno pekača papir za peko in zložimo nanj mošnjičke v primerni razdalji. Pečemo, da dobijo zlato rjavo barvo, približno 15 minut. Ponudimo s slastno solato.

Motovilec s sirom in granatnim jabolkom

Canónigo con queso y granada

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g motovilca, 240 g belega sira, 1 pest olupljenih, popraženih mandljev, 1 granatno jabolko, oljčno olje in beli balzamični kis, sol, poper, po želji čili.

Motovilec očistimo in operemo. Osušimo. Sir razrežemo na manjše koščke ali pa ga nadrobimo. Mandlje prepražimo brez maščobe. Izdolbemo peščice granatnega jabolka in prestrežemo sok. Po želji na tenko narežemo pol čilija ali pa uporabimo posušene mrvice. Sol, poper, oljčno olje, sok granatnega jabolka in kis dobro zmešamo. Na primeren pladenj naložimo motovilec, nanj koščke sira, potresemo z zrni granatnega jabolka in enakomerno pokapamo s prelivom. Enako solato lahko ponudimo k nadevu:

Krvavica z rdečo papriko

Morcilla con pimiento rojo

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g krvavice, 150 g rdeče paprike, 2 šalotki, 2 stroka česna, 1 žličko nastrganega ingverja, 2 žlici oljčnega olja.

Krvavico olupimo, šalotko sesekljamo, česen stremo, ingver naribamo. Papriko narežemo na trakce, krvavico potlačimo z vilicami. Na olju popražimo šalotko in česen, dodamo papriko, ingver in krvavico, začinimo in pražimo 15–20 minut. Namažemo na kose čabate ali bagete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 12. junij 2016 / 23:18

Domžalski nogometaši že trenirajo

Domžale – Člansko moštvo Nogometnega kluba Domžale je v sredo začelo s pripravami na novo sezono. Strokovno vodstvo je na zboru in prvem treningu pozdravilo natanko trideset nogometašev. V naslednj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Podkučarji na koledarju

Na koledarju za leto 2013 Sreča je v otroških očeh imajo glavno vlogo otroci in tradicija nakelskih vasi in obrti. Ideja je dozorela pri Otroški folklorni skupini Podkuca.

GG Plus / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Na mladih Triglav stoji

Tadej Langus, vodja programa Gorenjske in Rožle

GG Plus / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Za razkuževanje doma ni potrebe

Za ustrezno zaščito pred virusi in bakterijami zadostuje temeljito umivanje rok, zato ni treba uporabljati še razkužil, pravi specialistka pediatrije iz Splošne bolnišnice Jesenice Tina Ahačič.

Zanimivosti / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Delajo vestno in strokovno

Pri Društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske so podelili priznanja najbolj zaslužnim medicinskim sestram, častna članica pa je postala Antonija Rozman.

Gospodarstvo / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Če vas doleti davčna izvršba ...

Izkušnja samostojnega podjetnika, ki ni pravočasno plačal nekaj več kot dvesto evrov davka na dodano vrednost: za zamudne obresti in stroške izvršbe je plačal približno dve tretjini davčnega dolga.