Plonkanje

Ko sem bila še dijakinja, je bilo plonkanje pri šolskih nalogah iznajdljiv in nadvse koristen šport. Kam vse smo skrivali listke z nujnimi podatki in trepetali, da nas kdo ne odkrije. Ko se mi zazdi, da sem že predolgo doma, najraje posežem po Popotnih dnevnikih Paola Santonina, pravnika, spoštovanega čedadskega meščana, ki jih je napisal v letih 1485-87, ko je s caorlskim škofom in spremstvom prepotoval severno področje oglejskega patriarhata, torej Furlanijo, južno Koroško in Kranjsko. Popotni dnevniki, ki jih je iz latinščine prevedel Primož Simoniti, odkrivajo včasih celo z rahlim humorjem obarvano cerkveno in deloma posvetno življenje tistih let v oglejskem patriarhatu. Škof je na poti ocenjeval škodo po turških vpadih, blagoslavljal oskrunjene cerkve ter delil zakramente. Jezdili so v vsakem vremenu, hrana, ki so jo uživali popotniki, je bila včasih skopa in skromna, včasih pa so jim pripravili sijajne gostije, kot na primer v Slovenskih Konjicah ali na nekdanjem gradu Monsberg nad Majšperkom. Za delo v založništvu večkrat nagrajeni celovški založnik slovenskega rodu Lojze Wie­ser je v zbirki Evropo živeti natisnil knjižico Santonino: Sred­njeveške jedi. Seveda Santonino ni napisal receptov, ampak zelo nazorno le, kaj so jedli. Lojze Wieser pa je Santoninove opise jedi nadgradil z recepturami, ki sta jih prispevala Hans Gerold Kugler, strokovnjak za oglaševanje, in Barbara Maier, priznana umetnostna zgodovinarka. Tako imamo zdaj v knjižici smeri popotovanj Santoninove zapise jedi in praktične, preskušene recepte. Nekatere je v kuhinjah posamičnih pokrajin nekdanje Kranjske najti še danes. No, jaz sem minulo nedeljo plonkala recept 27 (pečeni piščanci) in 73 (Schwallenbergova omaka, ena redkih srednjeveških omak, ki je dobila ime po svojem prvem kuharju). Knjižico Santonino: Srednjeveške jedi zagotovo najdete v vsaki večji knjižnici. Ob kakšni dobri zgodbi si privoščite srednji vek za mizo! In ker se nasprotja privlačijo, je bil poobedek v stilu »spee­dy Gonzalez«. Imel je dve lastnosti afrodizijaka: Že Venera je zelo cenila poprovo meto za noči brez spanja, čokolada pa je tako in tako zapeljiva slast. Tretji gag: puhasta stepena smetana mora biti od likerja strupeno zelena, da lahko rečete: »Za poseben užitek sem primešala še stisnjeno zeleno mušnico!!!«

Hladna skušnjava

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g odcejenih breskev iz kompota, 2 žlici sladkorja, pol stroka vanilije, 4 vejice poprove mete, 0.25 l sladke smetane, 2 žlici metinega likerja, 4 ploščice »After Eight«

Dobro odtečene breskve iz kompota narežemo na manjše koščke. Eno žlico sladkorja zmešamo z nastrgano vanilijo. Poprovo meto splaknemo, otresemo, osušimo in na drobno narežemo. Zmešamo koščke breskev, 1 žlico sladkorja in meto ter damo v visoke, ohlajene kozarce. Stepemo sladko smetano in počasi dodajamo sladkor, na koncu pa še metin liker. Smetano damo v brizgo in lepo oblikujemo kapico na breskvah. Na koncu zapičimo vanjo še po diagonali prerezano ploščico, da se vidi zeleno polnilo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 8. november 2013 / 15:15

Jeseniške novice, št. 19

Jeseniške novice, 8. november 2013, št. 19

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / četrtek, 21. september 2017 / 19:44

Bogastvo morja

Za vsako otoško deželo je morje njen stik s svetom, njena obramba in ribe njeno bogastvo. Islandija ni v tem nič drugačna. Temelj gospodarstva so ribe in njihova predelava. Za Islandce pravijo, da...

Mularija / četrtek, 21. september 2017 / 19:40

Spoznali tudi igralce

Še pred rednim prikazovanjem filma Košarkar naj bo v kinu so ga za učence Osnovne šole Šenčur predvajali v Domu krajanov v Šenčurju. Zaključne prizore iz filma so pred letom namreč snemali tudi v njih...

Rekreacija / četrtek, 21. september 2017 / 19:38

Zgodbe vojne vihre

Cuel dei Pez (1943 m) – Vrh, neznan in neopazen, a čudovit; verjetno zato, ker ponudi edinstven, mogočen pogled na Kugyjev Montaž. Gora, kjer je divjala vojna vihra prve svetovne vojne. V spomin in op...

Kultura / četrtek, 21. september 2017 / 19:33

Zrcalce z nagrado

Z mednarodnega lutkovnega festivala World Puppet Carnival, ki se je pred nedavnim odvijal v Astani v Kazahstanu, se Lutkovno gledališče Nebo iz Kranja vrača z nagrado za najboljšo likovno zasnovo lutk...

Rekreacija / četrtek, 21. september 2017 / 15:26

Prehrana po TKM (II. del)

Smo to, kar jemo. Pravilna, uravnotežena prehrana je eden od ključnih dejavnikov, s pomočjo katerega lahko sami ogromno naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Uravnotežena, energijsko bogata i...