Veličanstvo in veličastno
Zadnji večer radovljiškega festivala. Sijajna osemčlanska Capella de la Torre s karizmatično voditeljico Katharino Bäuml in glasba, napisana za razvpitega angleškega kralja Henrika VIII. V mladosti lepega princa atletske postave, ki je igral, plesal, pisal glasbo, obvladal igranje na več instrumentov, bil razumen in razsoden vladar, a se je z leti spremenil v okrutneža, nenasitneža, razuzdanca, morilca. In ko mu papež ni dovolil razveze od prve žene, ki mu ni dala moškega potomca, se je ločil od Rima in se oklical za poglavarja anglikanske cerkve. Na koncertu smo slišali skladbe raznih skladateljev, napisanih zanj, in tudi dve njegovi. Presenečenje za občinstvo in polet za ansambel pa je bil sam Henrik VIII., ki mu je glas in stas »posodil« Robert Waltl, igralec, režiser, mednarodno priznan lutkar, doma v ljubljanskem Mini teatru. V razkošnem zlato rdečem plašču, izpod katerega je kukalo nekakšno sedelce, v katerem so moški nekoč čuvali svoje najsvetejše, z bliščem draguljev in biserov, je s sonornim glasom in rahlo ironijo pripovedoval zgodbo svojega življenja. Govoril je bil tudi o tem, kako se je znebil peterice žena, kakšen je bil njegov odnos do nasprotnikov, kakšne so bile njegove pojedine. Zapisano je, da je bilo v njegovem spremstvu šeststo ljudi, ki jim je dvakrat na dan stregla množica kuharjev, strežajev, služabnikov. Na mizi je bilo predvsem meso, saj so takrat verjeli, da zelenjava in zelišča niso zdravi. Dnevni obrok okoli pet tisoč kalorij!!! V enem letu so v Hampton Court Palace – zapisano in dokazano – pojedli 240 glav goveje živine, 8200 ovc, 33.000 perjadi, 2330 divjadi, 2870 pujsov, 760 telet, 53 merjascev in spili šeststo tisoč galon piva, evropska galona meri 4,5 litra, torej za olimpijski bazen, in 75.000 galon oslajenega vina ... V prvi polovici 16. stoletja so že uporabljali začimbe iz novega sveta in z Daljnega vzhoda, bogatini seveda … Tudi doma bi jedli kaj kraljevskega. Pregledujem recepte tudorskih banketov in ugotavljam, da se bo treba na to posebej pripraviti. Za pokušino pa le scmarim buknade, nekakšno obaro, in ocvrte jabolčne rezine. Vsi recepti vsebujejo le sestavine, odmerkov pa ne. Te sem si sposodila iz recepta arheologov tudorske prehrane iz Hampton Court Palace.
Buknade
Za 4 osebe potrebujemo: 1/2 kg mesa kuhanega piščanca brez kože ali teletine, 3 vejice peteršilja, 3 liste žajblja, 5 skodelic kurje juhe, 1 ščep muškatnega oreščka, 1 ščep zmletih klinčkov, 1 ščep žafrana, 3 rumenjake, sol, poper, ingver v prahu po okusu, 1 žličko vinskega kisa.
Sesekljamo peteršilj in žajbelj, damo oboje v juho in na nizki temperaturi nekaj časa kuhamo. Nato damo v juho na manjše koščke narezano meso. Stepemo rumenjake, vmešamo vanje previdno malo vroče juhe in dolijemo v juho. Začinimo, prilijemo kis in postrežemo s kruhom.
Ocvrte jabolčne rezine
Potrebujemo: gosto testo za palačinke z žlico olja in žličko pecilnega praška, na osebo veliko, oprano, izkoščiščeno, na kolobarčke narezano jabolko, maščobo za cvrtje, mešanico sladkorja in cimeta za posutje.
Ocvremo in postrežemo toplo.