Veličanstvo in veličastno

Zadnji večer radovljiškega festivala. Sijajna osemčlanska Capella de la Torre s karizmatično voditeljico Katharino Bäuml in glasba, napisana za razvpitega angleškega kralja Henrika VIII. V mladosti lepega princa atletske postave, ki je igral, plesal, pisal glasbo, obvladal igranje na več instrumentov, bil razumen in razsoden vladar, a se je z leti spremenil v okrutneža, nenasitneža, razuzdanca, morilca. In ko mu papež ni dovolil razveze od prve žene, ki mu ni dala moškega potomca, se je ločil od Rima in se oklical za poglavarja anglikanske cerkve. Na koncertu smo slišali skladbe raznih skladateljev, napisanih zanj, in tudi dve njegovi. Presenečenje za občinstvo in polet za ansambel pa je bil sam Henrik VIII., ki mu je glas in stas »posodil« Robert Waltl, igralec, režiser, mednarodno priznan lutkar, doma v ljubljanskem Mini teatru. V razkošnem zlato rdečem plašču, izpod katerega je kukalo nekakšno sedelce, v katerem so moški nekoč čuvali svoje najsvetejše, z bliščem draguljev in biserov, je s sonornim glasom in rahlo ironijo pripovedoval zgodbo svojega živ­ljenja. Govoril je bil tudi o tem, kako se je znebil peterice žena, kakšen je bil njegov odnos do nasprotnikov, kakšne so bile njegove pojedine. Zapisano je, da je bilo v njegovem spremstvu šeststo ljudi, ki jim je dvakrat na dan stregla množica kuharjev, strežajev, služabnikov. Na mizi je bilo predvsem meso, saj so takrat verjeli, da zelenjava in zelišča niso zdravi. Dnevni obrok okoli pet tisoč kalorij!!! V enem letu so v Hampton Court Palace – zapisano in dokazano – pojedli 240 glav goveje živine, 8200 ovc, 33.000 perjadi, 2330 divjadi, 2870 pujsov, 760 telet, 53 merjascev in spili šeststo tisoč galon piva, evropska galona meri 4,5 litra, torej za olimpijski bazen, in 75.000 galon oslajenega vina ... V prvi polovici 16. stoletja so že uporab­ljali začimbe iz novega sveta in z Daljnega vzhoda, bogatini seveda … Tudi doma bi jedli kaj kraljevskega. Pregledujem recepte tudorskih banketov in ugotavljam, da se bo treba na to posebej pripraviti. Za pokušino pa le scmarim buknade, nekakšno obaro, in ocvrte jabolčne rezine. Vsi recepti vsebujejo le sestavine, odmerkov pa ne. Te sem si sposodila iz recepta arheologov tudorske prehrane iz Hampton Court Palace.

Buknade

Za 4 osebe potrebujemo: 1/2 kg mesa kuhanega piščanca brez kože ali teletine, 3 vejice peteršilja, 3 liste žajblja, 5 skodelic kurje juhe, 1 ščep muškatnega oreščka, 1 ščep zmletih klinčkov, 1 ščep žafrana, 3 rumenjake, sol, poper, ingver v prahu po okusu, 1 žličko vinskega kisa.

Sesekljamo peteršilj in žajbelj, damo oboje v juho in na nizki temperaturi nekaj časa kuhamo. Nato damo v juho na manjše koščke narezano meso. Stepemo rumenjake, vmešamo vanje previdno malo vroče juhe in dolijemo v juho. Začinimo, prilijemo kis in postrežemo s kruhom.

Ocvrte jabolčne rezine

Potrebujemo: gosto testo za palačinke z žlico olja in žličko pecilnega praška, na osebo veliko, oprano, izkoščiščeno, na kolobarčke narezano jabolko, maščobo za cvrtje, mešanico sladkorja in cimeta za posutje.

Ocvremo in postrežemo toplo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 17. junij 2016 / 13:32

Največji grški prevoznik na ljubljanskem letališču

Zgornji Brnik – S 15. junijem je na ljubljansko letališče prišel nov prevoznik, grški Aegean Airlines, ki bo do konca septembra dvakrat tedensko letel v Atene. Kot poudarjajo na Aerodromu Ljubljana...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 29. november 2016 / 21:30

Vojskovali so se za Slovenijo

Z Blaznikovim in muzejskim večerom Škofja Loka in Ločani v osamosvojitveni vojni junija 1991 so se v Muzejskem društvu Škofja Loka oddolžili letošnji 25-letnici slovenske države.

Nasveti / torek, 29. november 2016 / 21:27

Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ost...

Zanimivosti / torek, 29. november 2016 / 21:04

Sajasti in rogati v Podkorenu

Po Podkorenu se je v petek zapodilo kar enaindvajset skupin parkeljnov iz Avstrije, Italije in Slovenije. Slikovita popestritev turobnega novembra in bučen uvod v decembrsko praznično dogajanje.

Razvedrilo / torek, 29. november 2016 / 21:01

Bodi moja voda

V kranjskem KluBaru je v soboto navdušil karizmatični reški pevec Damir Urban, tudi decembrski koncertni spored pa v Klubaru zagotavlja pestre glasbene večere.

GG Plus / torek, 29. november 2016 / 20:56

Kaj vse nam čipka pomeni danes?

Snovanja to pot namenjamo bogastvu slovenske klekljane čipke, razpete med obrtjo in umetnostjo. Kar je prišlo letos še posebej do izraza, saj je naša država gostila 17. Svetovni čipkarski kongres (OID...