Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Nasprotujejo prodaji mlekarne tujcem

Ljubljana - Državni svet je na predlog interesnih skupin kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev ter lokalnih interesov na seji v sredo pozval vlado in kmetijsko ministrstvo, da...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 19. maj 2015 / 13:18

Na vrt za sprostitev

V Smledniku je v soboto potekalo Flancanje, tradicionalna prireditev, na kateri si obiskovalci izmenjajo doma vzgojene sadike. Povprašali smo jih, kaj jim pomeni vrtičkarstvo.

Preddvor / torek, 19. maj 2015 / 12:35

Spet bodo šli po Tovorni poti

Možjanca – V soboto, 23. maja (v primeru slabega vremena pa 30. maja), bo že tretji pohod po Tovorni poti Možjanca–Kokra. Tudi prejšnjega je pripravila okrepčevalnica Rožmarin na Možjanci, kjer se...

Domžale / torek, 19. maj 2015 / 12:34

Dan odprtih vrat Urada za delo Kamnik in Domžale

Kamnik, Domžale – Zavod za zaposlovanje – Urada za Kamnik in Domžale v četrtek, 21. maja, od 10. do 15. ure organizirata dan odprtih vrat. Sodelovali bodo nekateri lokalni delodajalci, ki bodo pred...

Radovljica / torek, 19. maj 2015 / 12:33

Spet bodo ustvarjali panjske končnice

Radovljica – Na Linhartovem trgu v Radovljici bodo jutri, v sredo, spet ustvarjali panjske končnice. Ustvarjalne delavnice že šestnajst let pripravlja Osnovna šola Antona Janše Radovljica. Letošnja...

Nasveti / torek, 19. maj 2015 / 12:28

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Za nalogo ste imeli karte Potovanje, Težave, Denar. Veliko rjave barve nam kaže na revnost v materialnem smislu in lahko si razlagamo, da ko se odpravimo na neko pot, moramo biti previdni...