Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 27. november 2009 / 07:00

Spomin na Maistrove kreposti

V Kamniku so dan Rudolfa Maistra počastili s podelitvijo spominskih priznanj.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 17. oktober 2017 / 19:05

Zasegli drogo in ukradene predmete

Kranj – Gorenjski policisti so zadnji konec tedna na javnem kraju na območju Bleda in Šenčurja dvema osebama zasegli prepovedano drogo, podobno pa tudi dvema osebama v Radovljici ter vozniku in sop...

Železniki / torek, 17. oktober 2017 / 19:04

Prvi poskus taljenja železa

Železniki – Muzejsko društvo Železniki vabi na predavanje Prvi poskus taljenja železa, kakor so to nekoč počeli na Štalci, ki bo v četrtek ob 19. uri v Galeriji Muzeja Železniki. Predavanje priprav...

Tržič / torek, 17. oktober 2017 / 14:52

Po seji poklical policijo

Devet podjetij oziroma pravnih oseb v tržiški občini v preteklih letih ni plačevalo odvoza poslovnih odpadkov, med njimi Dentalna medicina Sajovic, ki je v lasti soproge župana Boruta Sajovica. O tem...

Šport / torek, 17. oktober 2017 / 14:46

Balinarke zaključile jesenski del

Kranj – V nedeljo so balinarji imeli državno prvenstvo v hitrostnem in štafetnem zbijanju. V hitrostnem zbijanju je bronasto medaljo osvojil Goran Vujanović (Trata Škofja Loka). Balinarke v prvolig...

Šport / torek, 17. oktober 2017 / 14:46

Visoka zmaga Kranjčank

Začela se je sezona košarkarskega državnega prvenstva.