Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Knjižice za lažje finančno odločanje

V zvezi potrošnikov so za lažje odločanje potrošnikov o finančnih produktih pripravili devet knjižic in dopolnili spletno mesto Osebne finance.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 6. julij 2017 / 22:24

Voglje spet center keramike

V soboto so s svečanim nagovorom in predstavitvijo udeležencev v Muzeju občine Šenčur odprli dvanajsti Mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje 2017. Do 14. julija bo v Ateljeju lončarstva in ke...

Kronika / četrtek, 6. julij 2017 / 22:24

Povišali kazen za umor

Potem ko so Albana Thaqija lani na kranjskem sodišču za umor bohinjskega učitelja Pavla Zupana obsodili na sedemnajst let zapora, je ljubljansko višje sodišče zaporno kazen povišalo za pet let.

Rekreacija / četrtek, 6. julij 2017 / 22:24

Zelo hiter maraton okoli Alp

Matej Lovše je na malenkost spremenjeni trasi Maratona Alpe Scott postavil nov najhitrejši čas ene najtežjih kolesarskih preizkušenj pri nas.

Razvedrilo / četrtek, 6. julij 2017 / 22:23

Prešerno v Preddvoru

V sklopu občinskega praznika v Preddvoru je bil sobotni večer namenjen glasbi, nedelja umetnosti in folklori; v centru kraja pa se je zgodil tudi tradicionalni Petrov sm’n.

Šport / četrtek, 6. julij 2017 / 22:21

Namesto z Rusi dvoboja s sosedi

Nogometaše kranjskega Triglava, ki novo sezono med prvoligaši začenjajo že sredi tega meseca, v naslednji dneh čaka še nekaj pripravljalnih tekem. Žal so prihod v Kranj odpovedali ruski prvaki, ekipa...