Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 18. september 2014 / 13:33

Nošam zagodlo slabo vreme

V Kamniku so kljub kislemu vremenu izpeljali že 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 24. maj 2021 / 17:00

Ukinili ukrepe glede ptičje gripe

Kranj – Državno središče za nadzor bolezni je pred kratkim ukinilo ukrepe, ki jih je uvedlo zaradi pojava aviarne influence (ptičje gripe) pri prostoživečih pticah. Ker so okužbe ptic s tem virusom...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:54

Kampanja Ekološko + lokalno je idealno!

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo je tudi letos pripravilo kampanjo Ekološko + lokalno je idealno!, s katero želi potrošnike seznaniti s tem, kako potekata ekološka pridelava in predelava, kakšne s...

Zanimivosti / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:49

Zahvala gasilcem

S hitrim, složnim in učinkovitim posredovanjem so se ponovno izkazali naši gasilci, ko je nedavno zagorelo na kranjski Osnovni šoli Franceta Prešerna. Učenci so jim izrazili svojo hvaležnost z razs...

Kranjska Gora / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:48

Skupna sta jima platno in papir

V galeriji Liznjekove domačije v Kranjski Gori je na ogled razstava ustvarjalk iz Gornjesavske doline, ki imata skupni ustvarjalni medij: platno in papir. Slava Mlakar jima vdahne življenje z barvami...

Zanimivosti / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:43

Naravoslovci osvojili srebrni medalji

V eni od ekip, ki sta na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti prejeli srebrni medalji, je bil tudi dijak prvega letnika Gimnazije Škofja Loka Nejc Sušnik.