Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 23. februar 2010 / 07:00

Mali slovenski plesni čudež

Tako majhna deželica pod Alpami in toliko plesalcev!

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 21. oktober 2010 / 07:00

Preddvor vodilni v drugi gorenjski ligi

Nogometaši v drugi gorenjski ligi so v soboto prav tako odigrali tekme 8. kroga. Na vrhu lestvice je Preddvor s 17 točkami. Drugi so nogometaši Bled Hirter (14 točk), tretji Thorex DLN (12 točk),...

GG Plus / četrtek, 21. oktober 2010 / 07:00

V tretji ligi zahod na vrhu Radomlje

Nogometaši v tretji slovenski nogometni ligi zahod so odigrali tekme devetega kroga. Gorenjski predstavniki so bili uspešni. Na medsebojnem obračunu so bili igralci Kranja pričakovano z 0:2 boljš...

GG Plus / četrtek, 21. oktober 2010 / 07:00

Športni utrinki

Zanimivosti / četrtek, 21. oktober 2010 / 07:00

Anketa: Radi se učijo angleščino

V jezikovni šoli za otroke Jan so minuli petek že deseto leto zapored slovesno podelili mednarodne diplome Univerze v Cambridgeu. V minulem šolskem letu je mednarodni preizkus znanja iz angleškega jez...

Šport / četrtek, 21. oktober 2010 / 07:00

Kegljanje

5. krog - Gorenjci uspešni, derbi druge lige prepričljivo Hidru