Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / četrtek, 4. junij 2020 / 08:14

Odpira se tudi čebelarski center

Lesce – Tudi čebelarski center v Lescah je bil v času epidemije covida-19 zaprt; kot je povedala upravnica centra Špela Razinger Kalan, je neprekinjeno delovala le satnišnica. Po predhodnem telefon...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 12. avgust 2011 / 07:00

Še tri nova branja

Nove bralne poti pri založbi Mladinska knjiga nas vodijo v Pridnestrje na pot iz Afganistana v Italijo in v delavnico nagačevalca živali.

GG Plus / petek, 12. avgust 2011 / 07:00

Kronika tedna

Bombaš spet pred sodniki Na celjskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje 50-letnemu Bojanu Poplazu, ki je obdolžen, da je 1. septembra lani zgodaj zjutraj na vh...

Gospodarstvo / petek, 12. avgust 2011 / 07:00

Za mlado kmetico leta tudi dve Gorenjki

Kranj - Kmečki glas in Zveza kmetic Slovenije bosta tudi letos, že desetič zapored, izbrala mlado kmetico leta. Za laskavi naziv se poteguje dvanajst kandidatk, med njimi sta tud...

Šport / petek, 12. avgust 2011 / 07:00

Avtomobilistična gorsko hitrostna dirka

Lučine - Moto klub BUHC bo od danes (ko bo tehnični pregled vozil in družabni večer) do nedelje organizator mednarodne avtomobilistične gorske hitrostne dirke. Kot vsako leto bo...

GG Plus / petek, 12. avgust 2011 / 07:00

Kako svet potegniti iz rdečih številk?

Borze po vsem svetu so te dni po vrsti, v smeri gibanja sonca, zašle globoko v rdeče številke.