Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 17. december 2008 / 07:00

Kislo zelje

Ko pride jesenski in zimski čas, nam želodec kar zahlepi po kislem zelju. To je čas, ko človeško telo še prav posebej potrebuje vitamin C, tega pa je v kislem zelju skoraj toliko kot v limonah in poma...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 26. april 2016 / 13:02

Z Elanom v glavnem že dogovorjeni

Elanov program skakalnih smuči bo najverjetneje prevzel cerkljanski proizvajalec vrhunskih skakalnih vezi Peter Slatnar mlajši.

Slovenija / torek, 26. april 2016 / 12:57

Praznujemo dan upora

Jutri bo državni praznik, dan upora proti okupatorju. Letos mineva tudi 75 let od ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda.

Šport / torek, 26. april 2016 / 12:57

Kranjske ekipe brez osvojene točke

Kranj – Konec tedna so nogometaši odigrali tekme v vseh štirih nogometnih ligah. Do pomembne zmage so prišli nogometaši Domžal in Šenčurja. Kranjska moštva v drugi in tretji ligi so bila neuspešna....

Tržič / torek, 26. april 2016 / 12:56

Tržiški šuštarji

V Tržiču, zibelki čevljarstva, so še doma šuštarji. Več manjših podjetij nadaljuje s to izjemno dediščino. Imajo znanje, pridne roke, kakovost, poslovno idejo in očitno znajo tudi dobro ra...

Slovenija / torek, 26. april 2016 / 12:55

Podražitev bencina in dizelskega goriva

Kranj – V skladu z novo uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov se je danes, v torek, spet spremenila maloprodajna cena 95-oktanskega motornega bencina in dizelskega goriva. Bencin se je podraži...