Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 28. november 2009 / 07:00

Po letu dni vlade je Pahor optimist

Z optimizmom lahko gledamo v prihodnost, saj kaže, da je najhujše obdobje krize za nami, ocenjuje Borut Pahor prvo leto dela svoje vlade.

Objavljeno na isti dan


Mengeš / sreda, 23. avgust 2017 / 23:03

O mengeški prafari

Mengeš – V soboto je Turistično društvo Mengeš pri lovski koči v Mengšu organiziralo peto prireditev Mengeš iz preteklosti, v sedanjost in za prihodnost. Tokrat so se lotili zgodovine prafare Menge...

Rekreacija / sreda, 23. avgust 2017 / 23:02

S sankami na koleščkih

V Kavčkah je potekala mednarodna tekma v sankanju na koleščkih.

Razvedrilo / sreda, 23. avgust 2017 / 23:01

Etno rock festival

Domžale – V petek, 25. avgusta, in v soboto, 26. avgusta, bo na glavni ploščadi pred Vele v Domžalah potekal tradicionalni, že enaindvajseti Etno rock festival. V petek bodo od 18. ure naprej nasto...

Izleti GG / sreda, 23. avgust 2017 / 22:58

Izletniki z Brezij na Svete Višarje

Izletniki Gorenjskega glasa so v četrtek potovali po Marijini poti od Brezij na Svete Višarje. V petek, prvega septembra, jo bomo ponovili.

Kronika / sreda, 23. avgust 2017 / 22:55

Žejen, a ni imel denarja

Kamnik – V trgovskem centru v Kamniku je pred dnevi varnostnik zalotil pijanega moškega, ki je v trgovini v nahrbtnik zložil šest steklenic različne alkoholne pijače, nato pa je nameraval trgovino...