Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 15. november 2018 / 07:16

Vlado Kreslin v Loškem pubu

V petek, 16. novembra, bo ob 21. uri v Loškem pubu koncert Vlada Kreslina.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 25. september 2009 / 07:00

Dnevi zaščite in reševanja

Jesenice - Danes se na Jesenicah pričenja dvodnevna prireditev Dnevi zaščite in reševanja z naslovom V nesreči nisi sam. Organizatorja sta Občina Jesenice in občinski štab civiln...

Gorenjska / petek, 25. september 2009 / 07:00

Nič več kamen spotike

Po temeljiti obnovi Petrovčeva domačija v središču Cerkelj ni več kamen spotike, ob letošnjem občinskem prazniku ugotavlja cerkljanski župan Franc Čebulj.

Prosti čas / petek, 25. september 2009 / 07:00

Po sledeh čudodelnega izcelitelja

V nedeljo, 27. septembra, bodo med 14. in 20. uro (vmes sta dva odmora) v galeriji DPD Svoboda v Žireh predvajali dokumentarni film Fenomen Bruno Gröning - po sledeh "čudodelnega izcelitelja".

Kronika / petek, 25. september 2009 / 07:00

Zaslišali bodo še kranjsko zdravnico

Kranj - Na torkovem nadaljevanju sojenja 61-letnemu Preddvorčanu Ivanu Fortunu zaradi poskusa uboja 38-letnega sina Roberta so na kranjskem okrožnem sodišču zaslišali zdra...

Slovenija / petek, 25. september 2009 / 07:00

Neuspešna v boju s krizo

Leto dni po volitvah vlado Boruta Pahorja podpira le še 38 odstotkov ljudi, kažejo raziskave javnega mnenja.