Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 19. marec 2015 / 08:06

Perspektiva sodobnega plesa

V Kulturnem domu v Predosljah je v organizaciji JSKD Kranj potekala Območna revija plesnih skupin Hopla.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Kuhinja je poleti na vrtu

Vsem, ki jim vrt daje možnost poletne kuhinje, priporočam vrtni kamin. Ob poznih popoldnevih, ko poletna vročina popusti, in ob vikendih je nekaj najlepšega kosilo v naravi. Družina se zbere ob k...

Zanimivosti / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Koncert za otroška igrala

Radovljica - Z dobrodelno prireditvijo Radovljica otrokom, ki bo v četrtek, 31. marca, ob 18. uri, bodo v radovljiški osnovni šoli Antona Tomaža Linharta zbirali sredstva za naku...

Mularija / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Pet namazov za pet dni

V podružnični šoli v Begunjah so v okviru projekta Zdrava šola pripravili teden namazov. Šolska kuharica Tatjana je vsak dan v tednu pripravila drugačen namaz – začeli so z drobnjakovim, sledil j...

GG Plus / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Pleveli uničujejo cvetlične gredice

Nadležen in nezaželen plevel med rožami je težko uničiti. Vrtičkarji skorajda ne uporabljajo kemičnih sredstev v vrtu, zato se razvije tudi veliko sort plevela.

Zanimivosti / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Železniška postaja v Žabnici?

Že nekaj časa se govori o aktivaciji železniške postaje v Žabnici za potniški promet, zato smo prebivalce Žabnice, Bitenj in drugih okoliških krajev vprašali, ali bi bilo dobro, da se ti načrti u...