Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 2. december 2007 / 07:00

Prvič proračun za dve leti

Jeseniška občina bo prvič dobila proračun za dve leti, 2008 in 2009. Na voljo bo 21 oziroma 23 milijonov evrov.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Narečne viže znova v ustaljene tirnice

Organizatorji so že objavili razpis za enajsti večer narečnih viž, ki bo junija v Škofji Loki.

Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Tanja Ribič napoveduje album

Čeprav smo Tanjo Ribič zadnja leta spremljali predvsem v igralskih vlogah in je bilo videti, da je glasbeno kariero opustila, pa je konec lanskega leta na radijske valove poslala novo skladbo z naslov...

Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Še zmeraj pomislim na ...

Novogoriški rokerji Zaklonišče prepeva imajo nov singl Još uvek pomislim na tebe. Spet stari dobri ZP? Vsekakor.

Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Zjutraj, ko sem se zbudila, sem še malo podremala, bil je že dan. Ležim na hrbtu in sem v tistem stanju med spanjem in budnostjo - ko nisi ne tu, ne tam. Naenkrat začutim na pod...

Humor / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Ta je dobra

Kenguru Haso: »Mujo, si bil kdaj mornar?« »Seveda sem bil!« ponosno odvrne Mujo. »Ali si bil kdaj v Avstraliji?« »Seveda!« ...