Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ostane nekaj juhe. Če imamo doma za porabiti razno zelenjavo, lahko naredimo zelenjavno rižoto, ali pa z radičem, ki ga lahko te dni še vedno dobimo na vrtovih.

Za pripravo zelenjavne rižote potrebujemo: 4 dl riža, 0,5 l jušne osnove, 2 žlici olja, 2 ščepca soli, 2 ščepca kajenskega popra, 0,5 žličke karija, 1 čebulo, 1 bučko, 1 pest vsake zelenjave: paprika, paradižnik, steblo zelene, por, korenje, grah, blitva, zelje in 2 žlici parmezana za posip.

V loncu segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše kose narezano zelenjavo ter posolimo. Pražimo približno 10 minut, da se zelenjava razpusti in spusti vodo. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga dodamo k zelenjavi, premešamo ter vse skupaj pražimo 5 minut. Prelijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut. Vmes večkrat premešamo. Nazadnje potresemo s karijem in kajenskim poprom, premešamo. Kuhamo še minuto ali dve. Rižoto odstavimo s štedilnika ter jo pustimo počivati 5 minut. Serviramo in potresemo s parmezanom.

Nasvet: od zelenjave uporabimo vse, kar imamo doma na voljo, lahko katero izpustimo ali pa dodamo.

Za pripravo rižote z radičem potrebujemo: 20 dag rdečega radiča, 1 čebulo, 3 dl riža, 3,5 dl goveje juhe, 1 žlico olivnega olja, ščep soli in popra, 2 vejici peteršilja, 1 vejico rožmarina ali 1 žličko suhega rožmarina, 2 žlici naribanega parmezana.

Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Opran in osušen radič narežemo na trakove. Na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo radič in pražimo še 10 minut. Riž splaknemo pod tekočo vodo, ga stresemo k radiču, začinimo z rožmarinom in peteršiljem, posolimo in popramo. Vse skupaj na hitro prepražimo ter zalijemo z vinom. Kuhamo eno minuto, da vino nekoliko izhlapi, in nato prilijemo še jušno osnovo. Rižoto kuhamo 2 minuti manj, kot je predpisano na embalaži. Pred serviranjem pustimo rižoto počivati v posodi 5 minut. Postrežemo in posujemo s parmezanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 12. september 2013 / 12:08

Tek okoli Blejskega jezera

Bled – Originalni tek okoli Blejskega jezera, 15. po vrsti, je postal že legendarni, tak, katerega se tekač že skoraj mora udeležiti.

Objavljeno na isti dan


Mularija / četrtek, 1. oktober 2009 / 07:00

Spet so tu sobotne matineje

Gledališki abonma za najmlajše z dolgoletno tradicijo se bo v soboto, 3. oktobra, začel z lutkovno predstavo Zakaj teče pes za zajcem.

Zanimivosti / četrtek, 1. oktober 2009 / 07:00

Vesoljka obiskala dom prababice

V Lešah so gostoljubno sprejeli ameriško vesoljko Sunito Williams, njeno mamo in strica. Odslej je častna krajanka.

Bohinj / četrtek, 1. oktober 2009 / 07:00

Denar tudi za streho Doma Joža Ažmana

Bohinjska Bistrica - V načrt razvojnih programov je občina Bohinj z zadnjim popravkom proračuna vključila tudi obnovo strehe Doma Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici. Obnova bo pred...

Naklo / četrtek, 1. oktober 2009 / 07:00

Uredniški odbor spremenjen

Naklo - Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je že julija letos obravnavala predlog za zamenjavo člana uredniškega odbora glasila Glas Občine Naklo. Dosedanji čl...

Zanimivosti / četrtek, 1. oktober 2009 / 07:00

Jubilej društva paraplegikov Gorenjske

Podnart - V domu krajanov v Podnartu so minuli četrtek praznovali 30-letnico Društva paraplegikov Gorenjske. V društvo, ki deluje v okviru zveze paraplegikov Slovenije, je vključ...