Jan Šubelj / Foto: Kerim Vodnik

Mladi šahist za velemojstra

Šestnajstletni Jan Šubelj s Križa pri Komendi je poleti postal mednarodni šahovski mojster. Njegov naslednji cilj pa je naziv šahovskega velemojstra, na katerega v Sloveniji čakamo že skoraj deset let.

Julija ste izpolnili še zadnjo normo in postal mednarodni šahovski mojster. Je bilo doseči to stopnjo težje ali lažje, kot ste pričakovali?

Rating in prvi dve normi sem hitro osvojil, eno za drugo. Mislil sem, da bom v kratkem času osvojil še tretjo. Pa ni šlo vse po načrtih, saj mi je na vsakem turnirju manjkala kakšna malenkost. Po več kot enem letu od osvojene druge norme sem letos poleti v avstrijskem St. Veitu (Šentvidu ob Glini, op. a.) osvojil še tretjo in s tem zadnjo potrebno normo za mednarodnega mojstra. Mesec kasneje sem osvojil še četrto, vendar so za naziv dovolj le tri.

Naziv velemojstra je verjetno naslednji večji izziv, ki ste si ga zadali. Čez koliko časa, menite, bi bilo realno pričakovati, da bi ga dosegli?

Res je, moj naslednji cilj je naziv velemojstra. Mislim, da bi realno ta naziv lahko dosegel nekje proti koncu srednje šole, če mi koronavirus ne bo preveč prekrižal načrtov. V letošnjem letu so veliko mednarodnih turnirjev odpovedali.

Ko sva se pred leti prvič pogovarjala, ste dejali, da je vaš šahovski vzornik Bobby Fischer. To še drži? Kako pomembno je sicer za učenje šaha preučevanje znanih partij velikih šahovskih mojstrov?

Moj vzornik je še vedno Bobby Fisher. Mislim, da je preučevanje partij velemojstrov ena najpomembnejših stvari, saj se iz teh partij lahko veliko naučiš.

Šahu vsak dan namenite več ur. Kako pravzaprav potekajo vaši treningi?

S trenerjem Martinom Kodričem trenirava  dvakrat tedensko po tri ure. Treningi trenutno potekajo samo po spletu. S trenerjem pregledujeva šahovske partije velemojstrov, analizirava partije, obdelujeva šahovske strategije, taktike, končnice ... Samostojno treniram povprečno od dve do štiri ure na dan. 

Kakšne načrte imate v prihodnje? 

V oktobru ali novembru planiram nastop na velemojstrskem turnirju v Budimpešti, kjer bom poskusil osvojiti prvo velemojstrsko normo in izboljšati rating. Veselil sem se udeležbe na evropskem članskem prvenstvu v šahu, ki bi moralo decembra potekati v Sloveniji, a je zaradi koronavirusa prestavljen na leto 2022.  Turnirjev, kjer se osvajajo velemojstrske norme, v Sloveniji praktično ni, zato moram hoditi na tuje mednarodne turnirje. Upam, da zimski čas ne prinese dodatnih omejitev pri prehodu meja in izvedbi turnirjev. Moj cilj je postati velemojster in doseči čim višji rating. 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 9. december 2011 / 07:00

Vaška ragla

Vaška ragla, 9. december 2011, št. 1

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 7. oktober 2020 / 18:56

Parkiranje v Tržiču

Tržič – Z Občine Tržič so sporočili, da se bodo v naslednjih mesecih ukvarjali s parkiranjem v Tržiču. Pripravili bodo predlog novih parkirnih režimov. Da bi bili ti čim bolj po meri občan...

Kranjska Gora / sreda, 7. oktober 2020 / 18:56

Rožnati oktober v občini Kranjska Gora

Kranjska Gora – Začel se je rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk. V ta namen je tudi letos Občina Kranjska Gora v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Gorenjska, ki deluje zn...

Šport / sreda, 7. oktober 2020 / 18:53

Mladi šahist za velemojstra

Šestnajstletni Jan Šubelj s Križa pri Komendi je poleti postal mednarodni šahovski mojster. Njegov naslednji cilj pa je naziv šahovskega velemojstra, na katerega v Sloveniji čakamo že skoraj deset let...

Gospodarstvo / sreda, 7. oktober 2020 / 18:53

V nedeljo so opazovali ptice selivke

Kranj – V nedeljo, 4. oktobra, je bil evropski dan opazovanja ptic, ta vedno poteka v času, ko milijoni ptic v severnih krajih zapuščajo svoja gnezdišča in se pomikajo v toplejše, s hrano bogate kr...

Slovenija / sreda, 7. oktober 2020 / 18:53

Nižje cene življenjskih potrebščin

Kranj – Po podatkih statističnega urada so bile cene življenjskih potrebščin septembra za 0,4 odstotka nižje kot avgusta in za 0,3 odstotka nižje kot septembra lani. Na mesečno gibanje cen so najbo...