Ves petkov večer so po Podkorenu noreli parkeljni. / Foto: Primož Pičulin

Sajasti in rogati v Podkorenu

Po Podkorenu se je v petek zapodilo kar enaindvajset skupin parkeljnov iz Avstrije, Italije in Slovenije. Slikovita popestritev turobnega novembra in bučen uvod v decembrsko praznično dogajanje.

Podkoren – Kljub slabemu vremenu – in še slabši napovedi – se je po ocenah organizatorjev v petek v Podkorenu zbralo več kot tri tisoč obiskovalcev, ki so z navdušenjem spremljali ognjeni spektakel, v katerem so po vasi noreli strašni, sajasti in rogati parkeljni. Tradicionalno so prišli iz treh dežel, Slovenije, Italije in Avstrije, letos pa se je na trg v središču vasi zapodilo kar 21 različnih skupin, največ doslej. »Odziv je bil izjemno dober, letos se nam je prvič zgodilo, da smo morali omejiti število skupin, želja za sodelovanje je bilo namreč ogromno,« je povedal Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora. Kar 14 avstrijskih skupin je sodelovalo, tri italijanske, preostale so bile domače, med slednjimi prvič parkeljni iz Kanala ob Soči z izvirnimi maskami, narejenimi iz pločevine, ki so še posebno popestrile dogodek.

Srečanje parkeljnov v Podkorenu pripravljajo že 14 let. Gre za najstarejšo tovrstno prireditev pri nas. »Skupine prihajajo redno, rade se vračajo z vsako leto boljšimi, nadgrajenimi programi,« pravi Veber, ki že vse od začetka sodeluje pri organizaciji prireditve. Letos so traso, po kateri se podijo parkeljni, podaljšali za 130 metrov. »Obiskovalcem smo želeli omogočiti, da bolje spremljajo dogajanje, ga nadgradili z glasbo in dodatnim programom, tako da sem prepričan, da je srečanje Parkeljnov treh dežel postalo dogodek, ki lepo popestri konec novembra in predstavlja slikovit uvod v zimsko dogajanje v Kranjski Gori,« še pravi Veber.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 26. maj 2020 / 06:00

Gorenjski glas, št. 42

Gorenjski glas, 26. maj 2020, št. 42

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 24. marec 2022 / 09:40

Varno kuhanje na plin

Tudi najboljši chefi prisegajo na kuhanje s plinskimi jeklenkami (UNP). Ne pozabimo na ustrezno rokovanje in hrambo.