Kraljevski razred

Test: Citroën C6 2.7 HDI Exclusive

Pisalo se je leto 1955, ko je francoski Citroën na avtomobilskem salonu v Parizu postavil na ogled za tiste čase revolucionarni avtomobil DS. Legenda z nekaterimi tehnološkimi rešitvami takratne prihodnosti je živela dolgo in bogato avtomobilsko življenje in se z velikimi črkami vpisala v knjigo avtomobilske zgodovine. Po nekaj naslednjih manj uspešnih poskusih francoske znamke, ko so si ponovno želeli premešati karte v višjem avtomobilskem razredu, je skoraj natanko pol stoletja za DS-om prišel C6, ki kljub časovnemu zamiku od prve predstavitve do serijske proizvodnje predstavlja Citroënovo vrnitev v prestižne vode. Trenutno največji Citroënov avtomobil se giblje v visoki družbi in zanj si je skoraj treba omisliti službenega šoferja, brez suknjiča in kravate pa je vanj skoraj bogokletno sedati. S svojim oblikovnim šarmom, začinjenim z nenavadno prirezanim kupejevskim zadkom, prežeče širokim sprednjim delom in skoraj ovalno ukrivljeno streho, daje videz ekskluzivnosti, prefinjenosti, elegance in prestiža. Nikakor ne sodi med avtomobile, ki na opazovalca ne bi naredili vtisa, res pa je, da vsakemu ne more in morda tudi noče biti všeč.

Vstop v potniško kabino pomeni vstopiti v prostor udobja in razkošja. Okna na vratih so brez okvirjev, kot bi bil C6 pravi športni kupe, vrata se odpirajo široko kot na kakšnem dvorcu, voznika in potnike pričakajo sedeži, kakršni so bili včasih samo v najudobnejših kraljevskih kočijah. Vsestranskim nastavitvam spredaj in zadaj streže elektrika, boljšemu občutku je pri najimenitnejšem nivoju opreme namenjeno usnje, lepšemu videzu celote pa vložki z lesenim dekorjem na armaturni plošči in oblogah vrat. C6 je in hoče biti posebnež, zato je armaturna plošča v celoti digitalizirana, osnovne informacije so na majhnem zaslonu pred voznikom, delovanje radijskega sistema, klimatske naprave in satelitske navigacije pa je prikazano na velikem zaslonu na sredini. Da gre vse skupaj gladko, se je treba naučiti obvladovanja številnih gumbov; komur ni dovolj, se lahko »zabava« tudi s tako imenovanim head-up zaslonom, ki projicira podatke na vetrobransko steklo. Prestižnemu videzu in prepričljivim voznim lastnostim je pisan na kožo 2,7-litrski turbodizelski šestvaljnik, ki s kar 204 konjskimi močmi in izjemnim navorom že pod 2000 vrtljaji, skupaj z elektronsko podprtim šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, suvereno obvladuje težak avtomobil. Motorja je v kabini slišati bolj malo, saj je njegov zvok zaradi šestih valjev in dobre zvočne izolacije kabine uglajen, na trenutke tudi skoraj športno rezek. Elektronika menjalnika deluje kultivirano, brez nepotrebnih sunkov in le redkokdaj z zamudo pri pretikanju; bolj dinamičnim voznikom pomaga športni program, v neugodnih razmerah je v pomoč zimski. Visoko stopnjo udobja zagotavlja na novo zasnovano hidroaktivno vzmetenje, ki se (skupaj z repatim stabilizatorjem na zadku) prilagaja hitrosti.

Citroënova paradna ladja je torej svojevrstna posebnost v svetu prestižnih limuzin, kjer imata že dolgo glavno besedo germanska strogost in uniformiranost. Francoski kraljevski razred je pač drugačen.

Tehnični podatki:

Mere: d. 4,908, š. 1,860, v. 1464 m, medosje 2,900 m

Prostornina prtljažnika: 488 l

Teža (prazno v./ dovoljena): 1816/3671 kg

Vrsta motorja: šestvaljni, turbodizelski

Gibna prostornina: 2720 ccm

Največja moč pri v/min: 150 kW/204 KM pri 5500

Največji navor pri v/min: 440 pri 1900

Najvišja hitrost: 230 km/h

Pospešek 0-100 km/h: 8,9 s

Poraba goriva po EU norm.: 12,0/6,8/8,7 l/100 km

Maloprodajna cena: 58.588 EUR (14.040.000 SIT)

Uvoznik: Citroën Slovenija, Koper

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 15. junij 2007 / 07:00

Na maturantski paradi

Dijaka jeseniške srednje šole Katarina Fajfar in Dario Soboljev sta postala kralj in kraljica Maturantske parade za leto 2007 in za nagrado prejela poletne počitnice na Krfu.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 3. januar 2007 / 06:00

Najlepša štirideseta

V Kranju se je na enem izmed križišč pojavil plakat, s katerega se je smejalo kup lepotic v kopalkah, spodaj pa je pisalo Muri jih ima 40, Kavka pa je doživela 12 ur.

Prosti čas / sreda, 3. januar 2007 / 06:00

Uspešno leto za Nissan

Nissan je na slovenskem trgu leto 2006 zaključil s prvencem: več kot 1000 registriranih avtomobilov v koledarskem letu. Do konca novembra je Nissan držal v rokah 1,69-odstotni delež. R...

Prosti čas / sreda, 3. januar 2007 / 06:00

Slovenija bo gostila premiero Twinga

Pri Renaultu Slovenija so napovedali, da bo spomladi Slovenija gostila premiero novega modela twingo, katerega proizvodnja bo potekala v novomeškem Revozu. Na predstavitev bo povabljen...

Prosti čas / sreda, 3. januar 2007 / 06:00

Skoraj brez plusov

Lansko leto je bilo za avtomobilske uvoznike in prodajalce precej težko.

Prosti čas / sreda, 3. januar 2007 / 06:00

Kraljevski razred

Test: Citroën C6 2.7 HDI Exclusive