Mike L. Murphy in Nastja Koželj Murphy / Foto: Tina Dokl

Ameriški animator in postavna Gorenjka

Nastja in Mike sta se spoznala pred dvema letoma, poročila pa sta se v soboto v objemu gorenjske narave in prijetnega slovensko-ameriškega razpoloženja.

Mike L. Murphy je znan animator v ameriški filmski industriji. Včasih je oboževal velika imena animacije, danes je sam eden izmed njih. Sodeloval je pri številnih znanih projektih, v filmu Harry Potter in kamen modrosti je na primer animiral metlo, pri Gospodarju prstanov se je ukvarjal z Golumom. Animiranje znamenitega in prebrisanega stvora mu je uspelo do potankosti.

Pred dvema letoma pa je Mike v Los Angelesu spoznal Nastjo Koželj, Gorenjko, doma iz Voklega. Mike je namreč ponujal prenočišče v okviru 'couchsurfinga' in Nastja je bila ena njegovih gostij. Prišla je za nekaj dni, na koncu ostala tri tedne in pred nekaj dnevi sta osemintridesetletni Mike in petindvajsetletna Nastja v prelepi okolici piknik prostora pri Naklem, na prostem, dahnila usodni 'da'.

Na Polico sta prispela naravnost z Bleda. Lahko bi rekli, da v filmskem stilu, v mercedesu 170 ds, letnik 50. V sobotnih jutranjih urah naj bi Mike spoznal tudi znani domači običaj: šrango.

Poroka je potekala v prijetnem ameriško-slovenskem razpoloženje. Nevesta je bila v beli obleki, njen končni videz je lepo dopolnil poročni šopek travniških cvetlic, kjer so izstopale marjetice. Povabljenih je bilo okoli petdeset svatov, po Mikovi strani pa so se poroke udeležili njegovi starši in sestra, najverjet­neje pa bosta imela mladoporočenca v Ameriki še eno, dve poročni zabavi za druge Mikove domače in tamkajšnje prijatelje.

Glavni kuhar Matjaž Sedej nam je zaupal meni sobotne poroke: različne hladne predjedi, pečena zelenjava in sir na žaru, rižota z jurčki in gamberi, tagliata, piščančji file z žafranovo omako, svinjska ribica z vinsko, kotleti jagenjčka s čokoladno ter file bele ribe s tartufovo omako; solate in seveda sladice. V kasnejših urah pa so imeli za svate pripravljeno še mesno- zelenjavno obaro in zelenjavno obaro.

Za glasbo je tokrat skrbela izbrana trojka: Pia Podgoršek na saksofonu, Tomo Jurak, ki se ga spominjamo iz skupine Gu Gu ter še eden boljših slovenskih glasbenikov, kitarist, Primož Grašič.

Mike in Nastja si trenutno urejata stanovanje v Sloveniji, čeprav imata oba službo v Maleziji. Mike si je namreč vzel malce premora od filmov in se posvetil poučevanju. Predava na univerzi v Maleziji, ker pa je Nastja študirala pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, mu pri delu pomaga. V Šenčurju in Voklem se je spominjajo tudi kot velike ljubiteljice plesa. Sedaj je njeno življenje prepleteno z Mikovim, sestavljeno iz potovanj. Odločila pa sta se, da si bosta 'bazo' ustvarila v Nastjini deželi. Seveda pa Mike filma ne bo opustil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 23. april 2014 / 13:22

Vstopil skozi okno

Kranj - Kranjski kriminalisti so prejšnji torek popoldne na Šorlijevi ulici v Kranju obravnavali 45-letnega domačina, ki je vlomil v stanovanje, potem pa je s kraja pobegnil. Kriminalisti so osuml...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 17. februar 2007 / 06:00

Na sejmu tudi razstava divjadi in rib

Gornja Radgona - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni se že pripravljajo na peti mednarodni sejem lovstva, ribištva, turizma in aktivnosti v naravi, ki bo od 20. do 22. aprila. Pol...

Gospodarstvo / sobota, 17. februar 2007 / 06:00

Marca spet tržnica kmetijskih pridelkov

Škofja Loka - Razvojna agencija Sora bo marca že osmo leto zapored začela prirejati Tržnice kmetijskih pridelkov in izdelkov, ki se bodo potem vrstile vse do konca leta....

Gospodarstvo / sobota, 17. februar 2007 / 06:00

Prva licitacija visoko vrednega lesa v Sloveniji

Slovenj Gradec - Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline je v sodelovanju z nekaterimi ustanovami pripravilo prejšnji teden na letališču v Slovenj Gradcu prvo licitac...

Gospodarstvo / sobota, 17. februar 2007 / 06:00

Družba Iskraemeco je kapitalsko ustrezna

Kljub slabi donosnosti je Iskraemeco še kapitalsko ustrezen.

Gorenjska / sobota, 17. februar 2007 / 06:00

Aerodromu nagrada Rating leta

Nagrado so prejele tri družbe, ki so lani dosegle najvišjo bonitetno oceno.