Tudi za frčado mora investitor pridobiti gradbeno dovoljenje.

Tudi manjši poseg zahteva načrt

Kdaj potrebujemo gradbeno dovoljenje? Ob gradnji novega objekta zagotovo, kaj pa pri gradnji frčade na strehi?

Bralec Janez (želi ostati anonimen) se z ženo odloča za gradnjo frčade, saj bi s tem pridobil več prostora, predvsem pa več svetlobe v mansardi stanovanjske hiše. Slišal je, da bi moral zgolj zaradi rezanja (dveh) špirovcev pridobiti gradbeno dovoljenje. Zanima ga, ali to drži, koliko stane pridobitev gradbenega in morebitnih drugih dovoljenj in tudi, ali mora po opravljenih delih spremenjeno stanje komu sporočiti (Geodetski upravi RS) in bo posledično moral plačati višji davek na nepremičnine.

Na vprašanja je odgovoril arhitekt Jernej Červek, ki sicer svetuje tudi v prilogi Gorenjskega glasa Špela&Gregor: »Pred odločitvijo o izvedbi frčade najprej preverite občinske prostorske akte, poglavje o oblikovanju stavb, kjer so predpisane oblike in velikosti frčad.« Frčade so različne: trapezne, trikotne, krite z dvokapnico, z ravno strehe, pultne. Največkrat je oblika frčade pogojena z osnovno obliko celotne strehe, ne sme biti višja od polovice višine celotne strehe niti širša od ene tretjine celotne dolžine strehe.

Manjša frčada zgolj vzdrževanje

Od oblike in velikosti želene frčade je odvisno, ali Janez potrebuje gradbeno dovoljene ali ne. »Če boste izvedli manjšo frčado in pri tem ne boste posegali v nosilno konstrukcijo, v strešni konstrukciji ne smete posegati v sleme, lege in špirovce, se taka dela uvrščajo med vzdrževalna dela, za katere ne potrebujete gradbenega dovoljenja,« pojasni Červek. Izvedba strešne frčade spada po Uredbi o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje med vzdrževalna dela, podrobneje med dela na ovoju objekta, kamor med drugim spada: obnova fasade, stavbnega pohištva in strešne kritine, vgradnja strešnih oken, izvedba frčad.

Z drugimi besedami vzdrževanje objekta pomeni izvedbo del, s katerimi se objekt ohranja v dobrem stanju in omogoča njegova uporaba. To so dela, ki se izvajajo brez posega v njegovo konstrukcijo (rekonstrukcija) in niso samostojen objekt ter tako, da izpolnjujejo pogoj povezanosti s tlemi ali z objektom. »Brez vpogleda v načrte hiše bi lahko naredili več manjših frčad, ki bodo na strešni konstrukciji umeščene med špirovce. Tako lahko s pomočjo arhitekta dobite dobro rešitev, kjer boste v podstrešnem stanovanju dobili zadosti svetlobe ter lep videz strehe in hiše,« svetuje Jernej Červek.

Večja frčada, več dokumentov

Vendar bralec želi večjo frčado, pri kateri bo posegel v strešno konstrukcijo, zato, tako Červek, potrebuje gradbeno dovoljenje. »Če gre za enostanovanjsko stavbo, potrebujete načrt arhitekture, izjavo statika ter posamezne elaborate (elaborat gradbene fizike, elaborat zaščite pred hrupom v stavbah in zasnovo požarne varnosti). Če ima bralec dvo- ali večstanovanjsko stavbo, potrebuje načrt gradbenih konstrukcij oziroma še več dokumentov,« odgovori o zahtevanih dokumentih.

Dokumentacija je lahko izdelana v roku dveh tednov, postopek na upravni enoti traja približno 30 dni. V vmesnem času se izdela projekt za izvedbo, po katerem bo Janez izbral najbolj ugodnega izvajalca del. Cena dokumentacije se določi glede na velikost in zahtevnost posega. Z izvedbo frčade se poveča bivalna površina prostora. Bivalna površina prostora je podatek, ki ga potrebuje GURS pri določanju posplošene vrednosti nepremičnin. Bivalna površina se šteje vsa površina v podstrešnem stanovanju, kjer je višina višja od 1,60 metra.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 24. julij 2019 / 10:49

Obisk zverinic iz Rezije

Velika Baba / Baba Grande (2160 m n. m.) in Skutnik / Monte Guarda (1720 m. n. m.) – Delček Ta visoke Rosojanske poti. Ona, ki brani dolino Rezije od zgoraj. Morda bomo srečali celo zverinice iz Rezij...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 4. februar 2009 / 07:00

Prometni kaos ob hokejskih tekmah

Prebivalci Podmežakle opozarjajo: Napačno parkiranje je tudi na Jesenicah kaznivo!

Zanimivosti / sreda, 4. februar 2009 / 07:00

Anketa: Denar bi težko sam porabil

Slovenska loterija tudi tokrat ni izžrebala lotka in vsota je narasla že na 2,5 milijona evrov. Čeprav je to ogromno denarja, pa Kranjčani že vedo, kako bi ga porabili.

Gorenjska / sreda, 4. februar 2009 / 07:00

Umirjanje prometa v Julijskih Alpah

V okviru projekta Dynalp 2 so nastali konkretni načrti urejanja in umirjanja prometa v Bohinju, Vratih, na Vršiču ter na cesti na Mangartsko sedlo.

Slovenija / sreda, 4. februar 2009 / 07:00

Miha Pogačnik odstopil

Ljubljana – Miha Pogačnik (po rodu Gorenjec), vladni svetovalec, ki je vodil slovenski del mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje mejnega spora med Slovenijo i...

Kranj / sreda, 4. februar 2009 / 07:00

Zgradili bodo oporni zid

Tenetiše - V Tenetišah so zgradili nov odsek ceste do pokopališča na vrhu griča, vendar je na prvem levem zavoju nad cesto prišlo do zdrsa brežine, ki sicer ne ogroža stanovanjsk...