Negativna selekcija uničila slovensko gospodarstvo

V času Kraljevine Jugoslavije je bil v Dravski banovini, t. j. sedanji Sloveniji, življenjski standard višji kot v Nemčiji, Avstriji, Italiji, primerjal se je lahko s švicarskim. Dinar Kraljevine Jugoslavije je bil trden kot švicarski frank. Zaradi carinsko zaščitenega jugoslovanskega trga se je Slovenija med obema vojnama močno razvila, gospodarske krize v tridesetih letih skoraj ni občutila.

Naj navedem nekaj primerov. V Podbrezjah je bila že od leta 1848 vinska trgovina, iz te hiše je leta 1885 izšla prva slovenska posojilnica, kasnejša Ljubljanska kreditna banka, ki ni potrebovala nobenih dokapitalizacij. Lojz Štefe je bil po prvi svetovni vojni pastir na tujem posestvu, ker je bil priden in sposoben, je imel kasneje v Tržiču tovarno čevljev z dvajsetimi do tridesetimi zaposlenimi, med nemško okupacijo ni bila poškodovana, po vojni mu jo je slovenska oblast vzela. Žena je napravila samomor, tudi on je žalostno preminil.

Josip Dedek je bil največji gradbeni podjetnik v Kraljevini Jugoslaviji. V 30. letih prejšnjega stoletja je zgradil gorenjsko avtomobilsko cesto od Jeprce do Kranja, zanjo je dal 60-letno garancijo, cesta drži že 70 let. Kot študent je med počitnicami vozil »šajtrgo« v podjetju svojega očeta, zato je vedel, kaj lahko pričakuje od delavcev. Po vojni so ga slovenski oblastniki sredi noči v pižami vrgli iz njegove vile v Ljubljani in ga pregnali v Avstrijo. Tudi Peter Kozina je bil kmečki sin, izučil se je za trgovskega potnika, v Tržiču je ustanovil Peko, največjo tovarno čevljev v Jugoslaviji, poleg tovarne Bata je bila ena največjih v Evropi. Umrl je leta 1930, brez potomcev, tako da jih slovenski vladi ni bilo potrebno izkoreniniti dvajset metrov pod zemljo, kakor je na množičnem mitingu o kapitalistih dejal Stane Kavčič. Bombažno predilnico in tkalnico Tržič sta leta 1885 ustanovila Gassner in Glanzmann iz Voralberga, pridna, vestna in poštena, toda tujca, ki jih je bilo prav tako potrebno izkoreniniti dvajset metrov pod zemljo.

Države, ki so bile v krizi, so hotele vojno. Če bi poslušali princa Pavla Karadjordjevića, tedanjega lastnika gradu Brdo pri Kranju, bi Jugoslavija in s tem Slovenija šla skozi vojno tako kot Švica ali Švedska. Toda vstopila je v vojno, ki jo je Hitler izgubil. Stalin je hotel, da bi v Jugoslaviji Mihajlović in Broz sodelovala, a Titu in njegovim je šlo predvsem za to, da se stara tradicija uniči in razlastitve so šle od vseh vzhodnoevropskih držav v Jugoslaviji najdlje in od vseh jugoslovanskih republik v Sloveniji najdlje. Eden od razlaščencev, ki je odvzem težko zasluženega premoženja preživel za dve desetletji, je dejal: »Ni mi hudo, da ni več moje, hudo mi je, da so vse uničili.«

Kaj je naredila negativna selekcija, se danes jasno vidi v mariborski, celjski, kranjski, tržiški (Predilnica in Peko) industriji. Trgovina je že ali gre v tuje roke, banke morajo vzdrževati davkoplačevalci. Donos na slovenske obveznice je 7-odstoten, na nemške 1,5-odstoten, davki so v Sloveniji med najvišjimi na svetu.

V elektrotehniki, ki je odgovorna za skoraj vse pridobitve našega sveta, se brez povratne veze ne da shajati. In v biologiji se povratna veza imenuje selekcija. In v Sloveniji je ta že sedemdeset let zelo negativna.

Alojz Paulin

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 19. julij 2013 / 12:18

V Peku zagnali proizvodnjo

Nadzorni svet tržiškega Peka je potrdil sanacijski program, po katerem naj bi bilo ob delo največ petdeset sodelavcev v Sloveniji. »Proizvodnja teče na polno,« zagotavlja novi predsednik uprave Slavko...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

V vojski je bil padalec

Janez Bohorič danes največ časa posveti igranju golfa, še vedno pa ga privlačijo tudi adrenalinski športi. Mika ga celo, da bi se enkrat peljal s formulo 1.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Mož s prepoznavnimi brki

Drago Frelih, nekdanji član jugoslovanske kolesarske reprezentance, je kariero kot član Save končal leta 1983. Danes se udeležuje tekmovanj v gorskem teku.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Rekorderja iz iste družine

Brat in sestra Kosovelj iz Nove Gorice, Mitja in Mateja, sta postavila nova mejnika teka na Osolnik.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Boštjan Nachbar - vodilni član ekipe New Jersy Nets

Boštjan Nachbar, ki ga prijatelji kličejo Boki, preživlja že četrto sezono v ligi NBA, najboljši košarkaški ligi na svetu. Letos je zaigral v ekipi New Jersey Nets, kjer dosega povprečno 9,2 točke na...

Slovenija / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Začenja se javna razprava

Vlada je predstavila tri pokrajinske zakone, ki jih predlaga v parlamentarni postopek: zakon o pokrajinah, zakon o financiranju pokrajin in zakon o volitvah v pokrajinah.