Jezerjani spet »prvaki« bržol
V soboto je bil v Tržiču 5. Festival tržiških bržol. V kuhanju znamenite ovčje obare so se spet najbolj izkazali Jezerjani.
Tržič – Tretja junijska sobota je bila v Tržiču znova rezervirana za Festival tržiških bržol, tokrat že 5. po vrsti. V želji, da tradicija kuhanja znamenite ovčje obare, ki sega v 17. stoletje, ne bi šla v pozabo, ga organizira Turistično društvo Tržič (TD). Osrednji dogodek je tekmovanje ekip v kuhanju tržiških bržol v kotličku na odprtem ognju, petčlansko strokovno komisijo pa je znova najbolj navdušila jed ekipe Jezerske ovčke, ki je tako na festivalu zmagala že četrtič.
Bržole Jezerskih ovčk izstopajo po prvinskem videzu, aromi, pravilni pripravi in izboru mesa ter prvinskem prijetnem okusu po ovčjem mesu, je pojasnil predsednik komisije Jože Zalar. »Čebulo in koštrunovo meso je treba dušiti do mehkega, šele nato se dodajo začimbe, obvezno šetraj, brinove jagode, sol in poper, na koncu pa še krompir v oblicah,« je postopek priprave strnil Zalar. »Bržole kuhamo na osnovi recepta pastirice Marice Štamcar, malo pa naredimo po svoje. Zelo pomemben je šetraj,« je dejala Mici Soklič iz ekipe Jezerske ovčke, ki so jo sestavljali še Silvo in Matej Plaznik ter Majda Gašperlin. Ekipa je že napovedala udeležbo na naslednjem festivalu: »Mogoče pridemo po peto zmago ali pa tudi ne, važno je sodelovati.«
Poleg Jezerskih ovčk, ki so dobile priznanje tudi za najboljšo celostno predstavitev, so se v kuhanju tržiških bržol pomerile še ekipe Občine Tržič, TD Tržič, Društva rejcev drobnice Škofja Loka, KUD Ampus Tržič, Bržolmaherji iz Bistrice in Gostilna Pr' Krvin, ki je ena redkih tržiških gostiln, kjer kuhajo to jed. Bržole vseh ekip je pokusila tudi 99-letna domačinka Metka Kavčič, ki je bila častna članica komisije in ima veliko znanja o tej jedi. »Vesel sem, da sem imel čast sodelovati s tako gospo. Marsikaj se lahko naučimo od nje,« je poudaril predsednik komisije.
»Zadovoljni smo, da na festivalu sodelujejo tudi mladi, tekmovalci pa so poleg kulinaričnih sposobnosti prikazali tudi inovativnosti, pevske sposobnosti, predvsem pa nasmeh in dobro voljo,« je dejala Janja Budič iz TD. Tudi župan Borut Sajovic, ki je bil sicer član občinske ekipe, je festival ocenil kot najboljšega doslej.
Festival tržiških bržol je sicer postregel s pestrim celodnevnim dogajanjem. Obiskovalci so lahko sodelovali v zabavnih igrah, nakupovali na rokodelski tržnici, si ogledali stare obrti, se poveselili, zaplesali ob domači glasbi …