Od leve Janez Fabijan, Anja Koračin po nastopu ter Miha Sušnik / Foto: Tina Dokl

Veliko slavje Anje Koračin

Petnajstletna Anja Koračin je na prazniku frajtonaric v Zgornji Besnici s svojim nastopom prepričala tako strokovno komisijo kot komisijo občinstva.

Zgornja Besnica – Po Besniški dolini se je v nedeljo razlegel zvok harmonike. Potekalo je 22. gorenjsko prvenstvo harmonikarjev in 5. mednarodno tekmovanje harmonikarjev za pokal Kranja ter izbirno tekmovanje za 33. Zlato harmoniko Ljubečne. Nastopilo je nekaj manj kot šestdeset harmonikarjev vseh generacij, od osemletnikov do gospodov, ki jih štejejo čez sedemdeset, osemdeset let in še vedno odlično raztegnejo meh, saj ljubezen do tega, med Slovenci najbolj razširjenega ljudskega inštrumenta, nosijo v srcu.

Prireditev sta pripravila Turistično društvo (TD) Besnica in Krajevna skupnost Besnica v sodelovanju z Mes­tno občino Kranj ter KUD Ljubečna. »Namen te kulturno turistične oziroma glasbene prireditve je popularizirati igranje frajtonarice in prispevati k dvigu kakovosti igranja,« je pou­daril strokovni vodja tekmovanja Janez Fabijan. Nastope je ocenjevala strokovna komisija; predsednik komisije Vinko Šorli, profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter člani, profesorja glasbe v Glasbeni šoli Škofja Loka Denis Kokalj in Jernej Hostnik ter harmonikar Dejan Kušer, ki je bil tudi selektor za Zlato harmoniko Ljubečne. Komisijo je s svojim nastopom najbolj prepričala petnajstletna Anja Koračin s Trate pri Gorenji vasi, tako zelo, da je Anja postala absolutna zmagovalka gorenjskega prvenstva za leto 2013 in zmagovalka 5. mednarodnega tekmovanja za pokal Kranja. Anja Koračin je prepričala tudi komisijo za nagrado občinstva, v kateri so bili harmonikar in klarinetist Primož Bertoncelj, citrarka Marjetka Gnidovec in harmonikarka Andreja Starman.

Občinstvo je z aplavzi nagradilo vsak nastop. V skupini v starosti do dvanajst let je slavil Luka Mlakar, v skupini od 12. do 16. leta je slavila Anja Koračin, v skupini od 16. do 45. leta je strokovno komisijo najbolj navdušil Jan Zadnikar, v skupini harmonikarjev od 45 do 65 let Marijan Rozman, v skupini nad 65 let pa Jože Dolenc. Erik Šavron se je najbolje odrezal v skupini gostov. Po tekmovalnem delu je zbrane zabaval Ansambel Štima. Za prireditvijo, ki je odlično uspela, stoji številna ekipa. Del nje je prizadevni predsednik TD Besnica Miha Sušnik, ki si najbolj želi, da bi se praznik frajtonaric v Besniški dolini razlegal še dolgo. Dan pred gorenjskim prvenstvom harmonikarjev je TD Besnica na prireditvenem prostoru pod šotorom na šolskem igrišču pripravilo tudi Veliko otroško zabavo z delavnicami, v soboto zvečer pa so besniški gasilci organizirali veselico z Ansamblom Saše Avsenika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Deželne novice

Deželne novice, 20. junij 2008, št. 12

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 7. marec 2015 / 22:48

Pod Arihovo peč in na Bleščečo

Blizu 500 pohodnikov se je udeležilo 37. zimskega pohoda na Arihova peč, ki so ga v nedeljo, 1. marca, s pomočjo številnih pokroviteljev organizirali Slovensko planinsko društvo in Slovenska športn...

Razvedrilo / sobota, 7. marec 2015 / 11:34

Slušalke so zgodba zase

Zmagovalec Eme duet Maraaya, ki ga sestavljata Raay in Marjetka Vovk, je z mislimi že usmerjen na polfinalni nastop na Pesmi Evrovizije, ki bo maja na Dunaju.

Kultura / sobota, 7. marec 2015 / 11:33

Svoboda ali smrt

Pretresljive zgodbe migrantov iz Gaze so rdeča nit fotografske razstave avtorja Matica Zormana v kranjskem Stolpu Škrlovec.

Zanimivosti / sobota, 7. marec 2015 / 11:28

Zvončki

Narava se prebuja: sneg se že umika prvim zvončkom, ki so znamenje prihoda pomladi ter simbol mladostne energije, s katero vse toplejši sončni žarki napolnijo vsakogar, obenem pa nas vabijo na roma...

Nasveti / sobota, 7. marec 2015 / 11:08

Z belim za mizo, z rjavim v posteljo

Da ne bo kakšnih čudnih misli!!! Ne gre za barvo kože, ampak dlake. Beli medved in rjavi medved, da o zajčkih ne govorimo. Prijatelji prinesejo steklenico Polar Bear Vodke iz Belorusije. D...