Izbrani okusi Kamnika

Trnič, gamsova juha in rušovec je le nekaj kulinaričnih dobrot s Kamniškega, ki so doslej zbrane pod znamko Okusi Kamnika. Domačinom in obiskovalcem občine bodo na voljo pri kamniških gostincih.

Kamnik - Zavod za turizem in šport v občini Kamnik se je projekta Okusiti Kamnik lotil pod okriljem projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo, njihova želja pa je izbrati tipične jedi in jih s pomočjo lokalnih gostincev ponuditi domačim in tujim gostom.

Izbor jedi je predlagal etnolog dr. Janez Bogataj, končni seznam pa je naredila devetčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali etnologi, kuharski mojstri, lokalni gostinci in nekateri domačini. »Tovrstno delo je treba zastaviti dolgoročno in sistematično, saj ne gre kar čez noč, a čestitam občini Kamnik, da se je tega lotila kot prva v tem delu Slovenije. V kulinariki po vsem svetu danes poudarjamo lokalnost in regionalnost in tudi v Kamniku bi lahko nekatere jedi opremili z evropskim znakom geografskega porekla. A čaka vas še veliko dela, saj morajo jedi za svoje najprej sprejeti Kamničani sami,« je na predstavitvi Okusov Kamnika v kamniškem kulturnem domu zbranim povedal dr. Janez Bogataj, ki 22. aprila za kamniške gostince pripravlja tudi izobraževanje na to temo. O izboru in prezentaciji jedi pa je dodal: »Ne delamo kopije zgodovine, zgodovina nas le navdihuje, da ustvarjamo nove oblike, nove jedi.«

Strokovna komisija je izbrala ožji izbor sedmih »kamniških « jedi. Te so dopolnili še s širšim izborom jedi, ki imajo prav tako kulturno vrednost in predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika. Na ožji seznam so se uvrstili trnič, slani sir hruškaste oblike z Velike planine, ki ga pastirji izdelujejo v paru in krasijo s posebnimi pisavami, gamsova juha iz doline Kamniške Bistrice, ki je od nekdaj znana tudi kot lovišče, jedli pa so jo tako bogati lovci kot najrevnejši domačini, tuhinjska fila – jed, ki so jo v Tuhinjski dolini pripravljali le ob največjih praznikih, marsikje samo za veliko noč, firštov (ali vladarjev) golaž iz divjačinskega mesa, ki tudi predstavlja poseben spomin na izročilo lova v Kamniški Bistrici, kamniški ženof in gorčica, ki ju že devetdeset let po istem receptu delajo v Eti, kloštrska kremšnita, ki izvira iz uršulinskega samostana v Mekinjah, in rušovec, žganje iz vršičkov in storžev ruševja iz kamniških planin. Na širšem seznamu najdemo še kamniško kajžerco, rajželjc, prekmaš, tuhinjsko postrv, ocvrtega kozlička in tuhinjski kruh.

»Seznam kulinaričnih posebnosti Kamnika ni dokončen in se bo sčasoma spreminjal ter dopolnjeval. Eden od naših večjih ciljev je, da bi izbrani okusi Kamnika dobili svoje mesto v gostinski ponudbi občine,« je povedala direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar in dodala, da bodo gostinci s temi jedmi svojo priložnost dobili na številnih kamniških prireditvah.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 16. december 2019 / 10:48

Jože(f) Jagodič s Šnekove kmetije

Jože(f) Jagodič, ki se je rodil v številni in verni Šnekovi družini na Visokem pri Šenčurju 13. decembra leta 1899, je s papeževim imenovanjem po drugi svetovni vojni postal vrhovni dušni pastir ju...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 29. julij 2019 / 13:31

Tovornjakarji pogosteje kršijo pravila

Število ugotovljenih kršitev pri voznikih tovornih vozil in avtobusov se je v prvem polletju povečalo za več kot četrtino. Med povzročitelji prometnih nesreč narašča delež tujih voznikov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. julij 2019 / 13:28

Banka podvojila dobiček

Kranj – Gorenjska banka je v prvem polletju dosegla zelo dobre poslovne rezultate, s katerimi se je ta teden seznanil tudi nadzorni svet, so sporočili. Čisti dobiček je konec junija znašal 22 milij...

Kranjska Gora / ponedeljek, 29. julij 2019 / 13:27

Brunarici nadomestili z mobilno hiško

Mojstrana – Topolino, vstopna točka na kolesarsko stezo in v Zgornjesavsko dolino, ima nov turistično-informacijski center. Nekdanji leseni hiški so namreč nadomestili z novo mobilno hiško, kjer je...

Jesenice / ponedeljek, 29. julij 2019 / 13:27

Svetniki zahtevajo odločnejše ukrepanje

Skupina jeseniških občinskih svetnikov je na predlog Levice – Jeseniške alternative zahtevala sklic izredne seje občinskega sveta in rešitev problematike smradu z deponije Mala Mežakla, župan še čaka...

GG Plus / ponedeljek, 29. julij 2019 / 13:26

V domovino se pogosto vrača

Na nedavnem srečanju Knifičeve rodbine na Prebačevem smo spoznali družino Tonyja Knifica, ki že več kot petdeset let živi v Ameriki.