Izbrani okusi Kamnika

Trnič, gamsova juha in rušovec je le nekaj kulinaričnih dobrot s Kamniškega, ki so doslej zbrane pod znamko Okusi Kamnika. Domačinom in obiskovalcem občine bodo na voljo pri kamniških gostincih.

Kamnik - Zavod za turizem in šport v občini Kamnik se je projekta Okusiti Kamnik lotil pod okriljem projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo, njihova želja pa je izbrati tipične jedi in jih s pomočjo lokalnih gostincev ponuditi domačim in tujim gostom.

Izbor jedi je predlagal etnolog dr. Janez Bogataj, končni seznam pa je naredila devetčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali etnologi, kuharski mojstri, lokalni gostinci in nekateri domačini. »Tovrstno delo je treba zastaviti dolgoročno in sistematično, saj ne gre kar čez noč, a čestitam občini Kamnik, da se je tega lotila kot prva v tem delu Slovenije. V kulinariki po vsem svetu danes poudarjamo lokalnost in regionalnost in tudi v Kamniku bi lahko nekatere jedi opremili z evropskim znakom geografskega porekla. A čaka vas še veliko dela, saj morajo jedi za svoje najprej sprejeti Kamničani sami,« je na predstavitvi Okusov Kamnika v kamniškem kulturnem domu zbranim povedal dr. Janez Bogataj, ki 22. aprila za kamniške gostince pripravlja tudi izobraževanje na to temo. O izboru in prezentaciji jedi pa je dodal: »Ne delamo kopije zgodovine, zgodovina nas le navdihuje, da ustvarjamo nove oblike, nove jedi.«

Strokovna komisija je izbrala ožji izbor sedmih »kamniških « jedi. Te so dopolnili še s širšim izborom jedi, ki imajo prav tako kulturno vrednost in predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika. Na ožji seznam so se uvrstili trnič, slani sir hruškaste oblike z Velike planine, ki ga pastirji izdelujejo v paru in krasijo s posebnimi pisavami, gamsova juha iz doline Kamniške Bistrice, ki je od nekdaj znana tudi kot lovišče, jedli pa so jo tako bogati lovci kot najrevnejši domačini, tuhinjska fila – jed, ki so jo v Tuhinjski dolini pripravljali le ob največjih praznikih, marsikje samo za veliko noč, firštov (ali vladarjev) golaž iz divjačinskega mesa, ki tudi predstavlja poseben spomin na izročilo lova v Kamniški Bistrici, kamniški ženof in gorčica, ki ju že devetdeset let po istem receptu delajo v Eti, kloštrska kremšnita, ki izvira iz uršulinskega samostana v Mekinjah, in rušovec, žganje iz vršičkov in storžev ruševja iz kamniških planin. Na širšem seznamu najdemo še kamniško kajžerco, rajželjc, prekmaš, tuhinjsko postrv, ocvrtega kozlička in tuhinjski kruh.

»Seznam kulinaričnih posebnosti Kamnika ni dokončen in se bo sčasoma spreminjal ter dopolnjeval. Eden od naših večjih ciljev je, da bi izbrani okusi Kamnika dobili svoje mesto v gostinski ponudbi občine,« je povedala direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar in dodala, da bodo gostinci s temi jedmi svojo priložnost dobili na številnih kamniških prireditvah.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 11. avgust 2022 / 09:24

Leta so le številka

Radovljičanka Anka Rupel, upokojena profesorica, še vedno rada uči. S skupino upokojencev se že več kot dvajset let srečuje na klepetu v angleščini, vodenje telovadbe pa je pred nekaj leti zamenjala z...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Viktorjev dvajseti rojstni dan

Tokratna jubilejna - dvajseta po vrsti - podelitev viktorjev je bila podobna prejšnjim, a vseeno različna od njih: neposredni prenos ste lahko spremljali na Planet TV, v vlogi voditeljev pa so nastopi...

Šport / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Rezultati 1., 2. in 3. lige državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (četrtfinale - odigrano 22.3.): HK Prevoje : Kavke Kranj 4:2G&P Leščan Bl. Dobrava : IHK Mufloni Tolmin 6:5 - kazenski streli 2. liga...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Butarice so danes bolj bogate

Včeraj, ko je bila cvetna nedelja, je bil pri maši tudi blagoslov velikonočnih butaric. Eden bolj znanih izdelovalcev butaric v Tuhinjski dolini je Rajko Žebaljec s Potoka, ki je tudi letos izdelal ve...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

Vahovške cimbare praznovale materinski dan

Lahovče - Vaščani Lahovč, ki so se po cimbarah - divjih slivah z drobnimi plodovi trpkega okusa, ki so nekdaj rasle pri skoraj vsaki hiši v Lahovčah, neuradno poimenovali kar Vah...

Kamnik / ponedeljek, 25. marec 2013 / 07:00

V središču Kamnika spet javno stranišče

Kamnik - Občina Kamnik je na glavni avtobusni postaji v središču Kamnika v začetku minulega tedna odprla javno stranišče, ki je na tej lokaciji v preteklosti že delovalo, a bilo...