Izbrani okusi Kamnika

Trnič, gamsova juha in rušovec je le nekaj kulinaričnih dobrot s Kamniškega, ki so doslej zbrane pod znamko Okusi Kamnika. Domačinom in obiskovalcem občine bodo na voljo pri kamniških gostincih.

Kamnik - Zavod za turizem in šport v občini Kamnik se je projekta Okusiti Kamnik lotil pod okriljem projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo, njihova želja pa je izbrati tipične jedi in jih s pomočjo lokalnih gostincev ponuditi domačim in tujim gostom.

Izbor jedi je predlagal etnolog dr. Janez Bogataj, končni seznam pa je naredila devetčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali etnologi, kuharski mojstri, lokalni gostinci in nekateri domačini. »Tovrstno delo je treba zastaviti dolgoročno in sistematično, saj ne gre kar čez noč, a čestitam občini Kamnik, da se je tega lotila kot prva v tem delu Slovenije. V kulinariki po vsem svetu danes poudarjamo lokalnost in regionalnost in tudi v Kamniku bi lahko nekatere jedi opremili z evropskim znakom geografskega porekla. A čaka vas še veliko dela, saj morajo jedi za svoje najprej sprejeti Kamničani sami,« je na predstavitvi Okusov Kamnika v kamniškem kulturnem domu zbranim povedal dr. Janez Bogataj, ki 22. aprila za kamniške gostince pripravlja tudi izobraževanje na to temo. O izboru in prezentaciji jedi pa je dodal: »Ne delamo kopije zgodovine, zgodovina nas le navdihuje, da ustvarjamo nove oblike, nove jedi.«

Strokovna komisija je izbrala ožji izbor sedmih »kamniških « jedi. Te so dopolnili še s širšim izborom jedi, ki imajo prav tako kulturno vrednost in predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika. Na ožji seznam so se uvrstili trnič, slani sir hruškaste oblike z Velike planine, ki ga pastirji izdelujejo v paru in krasijo s posebnimi pisavami, gamsova juha iz doline Kamniške Bistrice, ki je od nekdaj znana tudi kot lovišče, jedli pa so jo tako bogati lovci kot najrevnejši domačini, tuhinjska fila – jed, ki so jo v Tuhinjski dolini pripravljali le ob največjih praznikih, marsikje samo za veliko noč, firštov (ali vladarjev) golaž iz divjačinskega mesa, ki tudi predstavlja poseben spomin na izročilo lova v Kamniški Bistrici, kamniški ženof in gorčica, ki ju že devetdeset let po istem receptu delajo v Eti, kloštrska kremšnita, ki izvira iz uršulinskega samostana v Mekinjah, in rušovec, žganje iz vršičkov in storžev ruševja iz kamniških planin. Na širšem seznamu najdemo še kamniško kajžerco, rajželjc, prekmaš, tuhinjsko postrv, ocvrtega kozlička in tuhinjski kruh.

»Seznam kulinaričnih posebnosti Kamnika ni dokončen in se bo sčasoma spreminjal ter dopolnjeval. Eden od naših večjih ciljev je, da bi izbrani okusi Kamnika dobili svoje mesto v gostinski ponudbi občine,« je povedala direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar in dodala, da bodo gostinci s temi jedmi svojo priložnost dobili na številnih kamniških prireditvah.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Monika Ažman,

vodja jeseniške enote podjetja Sandy

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 16. september 2019 / 20:56

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar

Kranj – Kranjski policisti so danes popoldan v okolici Kranja obravnavali smrtno nesrečo pri podiranju drevesa na zasebnem zemljišču. »Okoliščine kažejo, da se je pri žaganju višje drevo prelomilo...

Slovenija / ponedeljek, 16. september 2019 / 20:43

V delovni gozdarski nesreči umrl alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar

V nesreči je danes umrl 56-letni slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar Davor Karničar, ki je leta 2000 kot prvi Zemljan smučal z vrha Mount Everesta, so potrdili na Planinski zvezi Slovenije....

GG Plus / ponedeljek, 16. september 2019 / 16:40

Domotožje ostaja

Pred časom so na Voglu organizirali brazilski večer. Gostila ga je restavracija Panorama – Viharnik, glavna tema večera pa je bila kulinarika. Za hrano je tokrat poskrbela Rosangele Rodrigues oziroma...

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 16. september 2019 / 16:39

V dveh letih poplavno varnejši

Predstavniki Občine Gorenja vas - Poljane, republiške direkcije za vode in izbranega izvajalca, Gorenjske gradbene družbe, so v sredo v Poljanah podpisali pogodbo za izvedbo ukrepov za povečanje popla...

Zanimivosti / ponedeljek, 16. september 2019 / 16:38

Zgodba kranjske sivke

V čebelarskem domu v Brodeh so ob izteku projekta Med-o-vita odprli čebelarsko zbirko, dislocirano enoto Loškega muzeja.