Obiskovalce je ob odprtju sejma v avli hotela najprej pozdravila stojnica ribogojnice Zupan, kjer so se ljudje z veseljem ustavili, predvsem pa jih je zanimalo, kakšen okus ima kaviar zlatovčice in kombinacija dimljene postrvi in medu.

Nakit iz Evrovizije

Steklene stvaritve, karikature, keramika, umetniške slike, škofjeloški kruhki, čipke, adventni antični pridih ter cvetlična porcelanasta kolekcija nakita Eve Boto. V Hotelu Triglav in Restavraciji 1906 Bled so že tretje leto zapored odprli prodajni Adventni sejem starin in umetnin, trajal pa bo do 8. januarja.

Vsako leto je zanimanje za sejem večje, predvsem pa je vabljiva tudi večerja, ki sledi po odprtju sejma. Tokrat žal glavnega chefa restavracije Hotela Triglav Uroša Štefelina nismo srečali, ker so potekala še zadnja dejanja pred razglasitvijo zmagovalca v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa in sta Uroš ter kuharski kolega Igor Jagodic priskočila z nasveti na pomoč chefu Binetu. Nas je pa zato skozi adventno ponudbo popeljala izvršna direktorica hotela Marcela Klofutar.

Ob vstopu v avlo hotela nas je najprej 'pozdravila' vabljiva umetnina za naše brbončice ribogojnice Zupan iz Nomenja - kombinacija ribe, pora in medu. Marjeto Pikelj bi z lahkoto poimenovali kar umetnica. S ponosom pove, da je Ločanka. Njena mama je bila Okornova iz Škofje Loke, Marjetin dekliški priimek pa je Sušnik, kar je ravno tako loški priimek. Marjeta danes sicer živi v Ljubljani, ker pa je njen soprog Radovljičan in je po starših podedoval hišo, sta veliko na Gorenjskem. Na adventnem sejmu se predstavlja s škofjeloškimi kruhki, ki so narejeni iz voska, prvič pa tudi s posebno kolekcijo na steklu. Vzorci so gravirani in tudi peskani, ideja za njih pa je nastala po predlogah strica in njene mame Marije. Kolekcija je bila narejena v Rogaški. Škofjeloške kruhke je Marjeta začela resneje delati takoj po osvoboditvi. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste spomin na njene starše.

Za kruhke potrebuješ naj­prej model, tako da je res­tavrirala stare, naredili pa so tudi nove. Na večini kruhkov najdemo cerkvene podobe ali znamenja, značilne inicialke in ravno to je tisto, kar jih dela pri ljudeh priljubljene. Marjeta še pove, da ustvarja predvsem ljubiteljsko, pomembno pa je, da gre za slovensko stvar, in smeje doda, da je njen glavni sponzor soprog Franc. » Permanentni,« jo ta ljubeče popravi. Njeno ustvarjanje je namreč kar drago. Tokrat nismo gledali skodelic, s katerih pije tudi angleška kraljica Elizabeta II., temveč različne kose nakita znamenitega porcelana Catbryur, ki je sicer doma iz male koroške vasice. Jure Bricman ne skriva, da uživa v radostih in lepotah Bleda. Med razstavljeno kolekcijo nakita smo lahko videli tudi cvetlični kos, ki ga je Eva Boto nosila na Evroviziji. Kolekcija sama je zanimiva, v New York na teden mode še niso šli, vendar zanimanje obstaja.

Mimo razstavne 'stojnice' kmetije Janeza Krivica iz Zgoše nismo mogli, da ne bi poizkusili kakšnega posebnega piškota, kateri so se zapeljivo smehljali iz krožnikov. Izvedeli pa smo tudi marsikaj o jedilni konoplji. Akademski slikar Franc Vozelj je predstavil svoja dela, Marko Kočevar pa karikature. V bistvu je arhitekt, ki je zašel v karikaturo, če se lahko tako izrazimo. Marko nam je razložil, da je največ karikaturistov v svetovnem merilu arhitektov, so pa ugotovili, da gre za podobno razmišljanje tako pri karikaturi kot v arhitekturi: nič preveč, nič premalo. Marko drugače za vsak dogodek v Hotelu Triglav poskrbi, da ta dobi svojo razglednico in tudi tokrat ni bilo nič drugače.

Izvedeli smo tudi kaj so čedre. Eden izmed obiskovalcev je glasno poudaril, da je 'čedra le čedra', obstaja pa vseeno neke vrste prevod, gorjuška pipa, ki je izdelana iz hruškovega lesa - tepke, školjk, kovine, celo biserovine in z različnimi motivi.

Čipkarice so se predstavile s svojimi izdelki; keramični izdelki Vanje Bajt in Fojža, pa steklene stvaritve Maje Zaplotnik, adventni venčki Mojce Žula so bili deležni ravno tako precejšnjega občudovanja. Carniola Antqua pa je tokrat postavila na ogled lesene kipce, največ svetnikov, starih več kot petdeset let. Ravno v pravšnjem tonu in z idealnim zvokom mehkega glasu Nataše Vester Trseglav pri klavirju se je odprtje sejma in predstavitev razstav­ljalcev ter umetnikov počasi prevesilo v drugi del večera, ko je bilo na vrsti druženje ob izbranih jedeh in odličnem vinu.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Kam z naplavinami?

Ta teden bo znano, kam bo občina Železniki odložila približno 20 tisoč kubičnih metrov naplavin, ki so za zdaj v Selcih in na Jesenovcu.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Čokolada preprečuje krvne strdke

Čokoladne užitke so poznali že Azteki, ki so čokoladi tudi dali ime – temna voda. Verjetno pa niso vedeli, kar so odkrili nedavno: da je čokolada lahko tudi izjemno koristna za zdravje....

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Nevarna socialna izolacija v otroštvu

Prijatelji so pomemben del naših življenj. Večino jih pridobimo v otroštvu in adolescenci, ko smo tudi najbolj dojemljivi za vzpostavljanje socialnih stikov. Izolacija v otroštvu pa ni...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Kava je več kot samo kofein

Kava je zaradi kofeina doslej veljala predvsem za sredstvo, ki zbuja in poživlja. Zadnje raziskave pa so pokazale, da vsebuje tudi veliko drugih koristih snovi, predvsem antioksidantov...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Cepivo zoper raka na materničnem vratu

Humani papiloma virusi (HPV) so virusi, ki se pri človeku prenašajo s telesnim stikom, najpogosteje pri spolnih odnosih. Z njimi se po zadnjih podatkih vsaj enkrat v življenju okuži sede...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Ribe!

Naše zdravje je preveč dragoceno, da bi ob spoznanjih prehranskih strokovnjakov preprosto zmignili z rameni in še naprej jedli tako, kot smo se od otroštva naprej navajali - škodljivost gor ali dol.