Repa, repica, repnica ...
Kadar slišim besedo repa, mi v spominu zabrni kisla ali bujta repa ali zgodba o debeli repi ali pa tista šišenska, zapisana v Štrekljevi zbirki ljudskih pesmi: »Oj, oj, oj,/ repa in fižoj, /oj, oj, oj/ to je riten boj« ... Ob repici zazveni » ... repico ribal bom ..«, za repnico vem, da je to voda, v kateri se kisa repa, ali pa v zemljo skopana jama za ozimnico. Vodja naše izletniške skupine, v kateri nihče ne teži, je skrivnosten: »Spustili se bomo v repnico!« In izkaže se, da so repnice na majhnem predelu Bizeljskega evropska posebnost, jame, izkopane v kremenčev pesek, ki se je pred milijoni let nalagal na obrobju panonskega morja. Domačini so jih začeli uporabljati v 19. st. za spravilo poljščin. Repnica, v katero smo se spustili mi, je z vdolbinami in hodniki velika 200 m! V njej ni več repe, ampak vinska klet. V delu jame, ki je kot nekakšna sprejemnica, je narava na stropu ustvarila mistično podobo okrastih odtenkov, iz katerih lahko razbereš podobe živali, karikaturo kakšnega veljaka, okrasto mično zadnjico gole ženske, odvisno od fantazije ... Gospodinja, ki spretno nataka žlahtno kapljico, nam postreže še z narezkom in duhovitim stand-upom, ki prešerno žubori in na katerem ne manjka zabele. Smeh se širi po vdolbinah in hodniku, ona pa s pridihom nedolžnosti pripoveduje: »Veste, zadnjič je bila v skupini tudi neka gospa. Jih je imela že sedeminosemdeset. Ni bila prav posebej razpoložena in je jamrala, da jo je strah smrti. No, pokušine se ni branila. Ko je odhajala, je kar žarela: 'Veste kaj, zgubila sem strah pred smrtjo. V jam' sploh ni mraz – pa še vin' ti dajo!'« Dober okus po veselem dnevu me je v nedeljo spomnil na repo po špansko! Olé z modro frankinjo!
Repna juha z jabolki
Sopa de nabos y manzanas
Za 4 osebe potrebujemo: 3 srednje velike repe, 2 jabolki, 1 velik krompir, 1 čebulo, 1 l zelenjavne juhe, 25 g maščobe, masla ali olja, 4 žlice kisle smetane na osebo, 100 g sira z modro plesnijo, sol, poper, garam masala po okusu, 4 rezine belega opečenega kruha.
Repo, jabolki in krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo posteklenimo na maščobi, dodamo zelenjavo, juho in polovico sira. Kuhamo na majhnem ognju 25 minut. Nato juho pretlačimo ali piriramo, jo damo nazaj v lonec, začinimo in še malo kuhljamo. Juho razdelimo v krožnike in okrasimo s kislo smetano. Zraven postrežemo opečene kruhke, na katere smo namazali preostalo polovico sira.
Svinjsko pleče po andaluzijsko
Lomo de cerdo al Andaluz
Za 4 osebe potrebujemo: 800 g svinjine, 100 g slanine, 800 g repe, 50 g posušenih črnih oliv, 50 g posušenih zelenih oliv, 3-4 žlice paradižnikove mezge, 7 cl vina, sol, poper, oljčno olje.
Segrejemo malce olja in na njem pri nizki temperaturi steklasto prepražimo kockice slanine. Olupljeno repo zrežemo na 3 x 3 cm velike kocke in jih blanširamo v vročem kropu ter dobro odcedimo. Meso zrežemo na kosce, damo na maščobo, popramo in solimo ter pražimo 10 minut. Dodamo olive, repo, mezgo in vino. Dobro premešamo in na majhnem ognju dušimo 1 uro. Po potrebi zalijemo z nekaj žlicami vode. Postrežemo z rižem.
Dober tek!