Igralka Milena Zupančič v pogovoru s slikarko Doro Plestenjak, v ozadju skrbnici novih postavitev Barbara Sterle Vurnik in Biljana Ristić (Foto: Tina Dokl)

Dva velika Ivana z Loškega

Svojo muzejsko sobo v Loškem muzeju je dobil Ivan Grohar, prenovljena tudi zbirka Ivana Tavčarja.

Škofja Loka - Kako pomembni osebnosti v slovenski kulturni zgodovini sta bila oba Ivana, pisatelj in politik Tavčar ter slikar Grohar, Slovenci radi vedno znova poudarjamo ob različnih priložnostih. Da gre za dva priljubljena rojaka, pa so v soboto na Škofjeloškem gradu potrdili tudi Škofjeločani, ki so v velikem številu pospremili odprtje dveh novih stalnih postavitev Loškega muzeja, prenovljene zbirke Ivana Tavčarja in v celoti na novo postavljene zbirke Ivana Groharja. Oba z nekdanjega loškega gospostva, prvi iz Poljanske, drugi iz Selške doline sta v preteklosti svoj pečat pustila tudi v Škofji Loki. Tavčar je v svojih delih opisoval tudi mesto na sotočju Sor, Grohar pa je tu preživel tista leta svojega življenja, v katerih je ustvaril svoja najbolj znana dela.

Kot je povedala direktorica muzeja Jana Mlakar, v novi »Groharjevi sobi« predstavljajo slikarjev opus, ki ga hranijo v Loškem muzeju. Gre za štirinajst del iz zgodnjega ustvarjalnega obdobja, predvsem so to portreti in motivi z nabožno vsebino. Prvič je predstavljena nova pridobitev, slika z naslovom Žetev, ki je sicer nepodpisana, a s strani stroke prepoznana za Groharjevo. Razstavo odpirata Groharjev slikarski kovček in štafelaj (slikarsko stojalo) ter v ozadju nekaj reprodukcij najbolj znanih njegovih del, predstavljen pa je tudi izbor dokumentov in fotografij, pomembnih za Groharja in Škofjo Loko. »Razstava odpira enega od možnih pogledov na Groharja. Prikazuje ga v njegovem slikarskem dozorevanju in ga predstavlja kot kozmopolita,« je povedala kustosinja Barbara Sterle Vurnik in dodala, da so bile spodbuda za razstavo tudi štiri slike, ukradene leta 2007, kasneje najdene in letos vrnjene v Loški muzej. Prenovljena je razstava Ivana Tavčarja z družinskim pohištvom z dvorca na Visokem. »Tavčarjev portret je na eni strani sobe, v njegovi pisarni in knjižnici, in se diagonalno ozira k portretu njegove žene Franje Tavčar, na drugi strani, « je povedala kustosinja Biljana Ristić. Razstavo je odprla igralka Milena Zupančič, ki je povedala, da se zaradi Presečnikove Mete iz Cvetja v jeseni počuti kot Tavčarjeva sorodnica: »Postavitvi sta zelo dobri, končno je tudi Grohar dobil svoje mesto v muzeju. Občudujem slike, saj mi sprožajo čustva in mi pomagajo tudi pri mojem igralskem delu.« Na steni lahko preberemo besede Ivana Groharja iz leta 1909: »… vsak narod se ceni po višini svoje kulture …« Nadaljevanje boste našli na razstavi. Kot da bi Grohar pisal včeraj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / nedelja, 9. december 2018 / 13:30

Zahvala

Dokler osebno ne doživiš, kako ti bolezen iztrga bližnjega, ne veš, enostavno ne veš, kako hudo je. In ko so takrat ob tebi srčni ljudje, ki so pripravljeni vsako minuto posvetiti tvojemu bližnjemu...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 23. februar 2016 / 20:00

Živahno v Kranjski Gori

V četrtek je v Ljudskem domu nastopil domačin Denis Porčič - Chorchyp, petek je bil posvečen spominu na smučarja Draga Grubelnika, sobota pa prestižnim jeklenim lepotcem.

Nasveti / torek, 23. februar 2016 / 20:00

Tanja odgovarja

Zanimajo me služba, ker že dolgo nimam nikakršnega uspeha, ljubezen in zdravje. Prav tako sprašujem enako za sestro.

Zanimivosti / torek, 23. februar 2016 / 17:24

Razglednice iz Bosne (2)

Prav univerzitetna knjižnica Vijećnica predstavlja enega izmed simbolov Sarajeva, mesta, ki je v devetdesetih doživljalo katastrofalno vojaško obleganje s strani JLA. Na svoj odpor ter vztrajanje v...

Mularija / torek, 23. februar 2016 / 18:57

Spoznali veliko novega

Za pestro dogajanje med počitnicami so minuli teden poskrbeli tudi pri Ljudski univerzi Kranj. V okviru centra za družine so pripravili zanimive, zabavne, družabne in poučne delavnice.

Kultura / torek, 23. februar 2016 / 18:05

Pisma, poslana iz strelskih jarkov

V Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici je na ogled razstava pisem, ki jih je prijatelju Stanu Kosovelu, starejšemu bratu bolj znanega pesnika Srečka Kosovela, pisal njegov prijatelj, slikar Veno Pilon.