Načrtujejo še severno obvoznico

Zdaj, ko je zgrajena južna obvoznica, se v občini Škofja Loka lotevajo načrtovanja severne.

Škofja Loka – Na januarski seji občinskega sveta so obravnavali dopolnjen osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za severno obvoznico, februarja sta predvideni javna razgrnitev in razprava o njej.

Zgodba o severni obvoznici v Škofji Loki se je začela že leta 2003 s študijo različnih variant. Po dograditvi južne obvoznice v Poljansko dolino je zdaj naposled čas, da se načrtovanje severne nadaljuje.

Že v letu 2009 so se odločili za varianto Kamnitnik, obvozna cesta, ki bo skrajšala pot v Selško dolino, ima pa tudi značaj navezovalne ceste na nova stanovanjska območja v Škofji Loki. Dolga bo 2,5 kilometra, začela se bo na regionalni cesti Škofja Loka–Železniki na območju Podlubnika, potekala mimo naselij Trnje, Binkelj, Virlog, proti severnemu robu Groharjevega naselja in na severno območje hriba Kamnitnik, od tam proti potoku Suha in nekdanji Tehnikovi betonarni. Na regionalno cesto Škofja Loka–Kranj se bo priključila pri trgovski coni na Grencu.

Ob cesti, kjer bo hitrost omejena na 70 kilometrov na uro, bodo potekale kolesarske steze in poti za pešce, na trasi bo osem križišč (od tega štiri krožna), pokriti vkop Kamnitnik, dva mostova, troje avtobusnih postajališč in ostali potrebni objekti. Na trasi severne obvoznice bodo porušili šest stavb, od tega eno stanovanjsko in pet pomožnih, o čemer so se s prizadetimi lastniki po besedah vodje oddelka za okolje in prostor na občini Škofja Loka Tatjane Bernik že pogovorili. Na nujnost po komunikaciji z ljudmi na trasi je namreč opozorila svetnica Mateja Podlogar, medtem ko je svetnik Valentin Jesenovec opomnil na nesprejemljivo prakso, da so teren že prišli sondirat za arheološke raziskave, ne da bi lastnike zemljišč o tem predhodno obvestili. Metod Di Batista je bil kritičen zlasti do tega, da so čakali šest let, preden je prišlo do priprave osnutka OPPN. Upa, da bo šlo naprej hitreje in da bodo v tem času uredili tudi prometno omrežje znotraj Škofje Loke. Zelo visoka se mu zdi tudi predvidena cena naložbe (26 milijonov evrov) in priporoča previdnost, koliko stroškov bo prevzela Občina Škofja Loka ob podpisu sofinancerske pogodbe. Vprašanja nekaterih svetnikov so se dotaknila tudi navezav nekaterih krajev na bodočo severno obvoznico. Tako je denimo Anton Bernik izpostavil, da bi se morala obvoznica začeti bliže Selški dolini, in ne šele pri Podlubniku, češ da bi v tem primeru imeli nekaj od nje tudi prebivalci Selške doline, in ne le »gospodje iz Podlubnika in drugih mestnih naselij«. Koliko časa bo preteklo, preden se bodo lahko ljudje vozili po severni obvoznici (po njej sicer predvidevajo promet od 8000 do 13 tisoč vozil na dan), pa je zanimalo Klemena Štiblja. Dobil je odgovor, da od sprejetja OPPN prek odkupa zemljišč, pridobivanja dokumentacije in končno gradnje kakih pet let.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 24. maj 2022 / 07:20

Na poti s starodobnimi traktorji

Številni Škofjeločani, zlasti pa najmlajši, so z velikim zanimanjem pospremili prihod starodobnih traktorjev, ki so minulo soboto za končno točko popotovanja po Sloveniji izbrali Škofjo Loko.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Žemljica je spet vroča

Test: Fiat 500 1.4 16V Sport

Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Toyotini zaposleni so čistili obalo

V podjetju Toyota Adria so se odločili, da bodo Zeleni Mesec, ki je del Toyotine strategije varovanja okolja, obeležili s čistilno akcijo edinega sredozemskega slanega travnika na obali Ankarana,...

Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Neškodljiv kompromis

Peta generacija najpomembnejšega Seatovega modela niha med športnostjo in udobjem.

Mularija / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Varno na cesti tudi med počitnicami

V Mladinskem centru Kotlovnica so pripravili zabaven, a tudi poučen cestni poligon za najmlajše.

Mularija / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Konec prve triade

Na začetku prvega razreda sem se imel lepo. Na sredi prvega razreda smo risali črte. Čez nekaj časa je prišla učiteljica Žana. Žana nas je imela do konca prvega razreda. In tako sem se naučil ris...