Rdeča kraljica (2)
Na jesensko-zimskem jedilniku so domala obvezne rdeče vrtnine. Za poživitev, še bolj pa za okrepitev obrambnih sil telesa, ki so v tem času na veliki preizkušnji. Z veseljem bomo pojedli in popili rdečo peso, ki smo jo načeli že prejšnji teden. Prihodnjič pa si bomo privoščili še kraljevsko rdeče zelje, v katerega smo tudi že zagrizli.
Kozarec pesinega …
Čeravno je učinkovita v vseh oblikah, ga ni čez pesin sok - vsaj kar se zdravilnih moči tiče. Slednji dosega najboljše, naravnost odlične rezultate pri zdravljenju slabokrvnosti, zato začnimo kar pri pomanjkanju železa v krvi in načinu uporabe pri tegobi, ki pesti veliko otrok in odraslih. Iz gomoljev surove rdeče pese iztisnemo pesin sok in če se le da, pijemo vsako uro ves dan po požirek soka. Učinkovito je tudi, če dlje časa uživamo vsak dan pol litra soka iz enakih delov surove rdeče pese in jabolk. Pri hujših obolenjih in proti razvoju rakavih obolenj naj bi spili vsak dan najmanj pol litra soka surove rdeče pese. To deluje preventivno in tudi zaviralno na nadaljnji razvoj bolezni. Kozarec pesinega soka na dan si privoščimo tudi proti prehladnim in virusnim obolenjem. Kogar pogosto muči kašelj, naj zmeša sok surove rdeče pese z manjšo količino koprivinega soka ter pije mesec dni po požirkih. Telesno temperaturo naj bi znižali z mešanico pesinega in limoninega soka. Pesin sok naj bi upočasnjeval staranje, zniževal krvni tlak, preprečeval aterosklerozo in koristil pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni nasploh. Če pesin sok zmešamo z medom, še povečamo njene zdravilne učinke.
Rdeča pesa ti da krila
Kdor bi si želel okrepiti odpornost in zvišati življenjsko moč, naj seže po pesi in pesinem soku. Plašni, pesimistični, omahljivi in šibki ljudje naj si namesto rdeče vinske kapljice privoščijo rdečo pesino kapljico oz. kozarec te na dan. Med ljudmi namreč že stoletja živi prepričanje, da rdeča pesa, zlasti njen sok, prinaša pogum, odločnost in optimistično razpoloženje, da o moči, energiji in telesni čilosti ne govorimo. Rdeča pesa torej posredno skrbi tudi za samozavest, sploh ker koži, lasem in nohtom daje tudi lesk, čvrstost in prožnost.
Surova ali kuhana …
… to je zdaj vprašanje. No, odgovor nanj je kakopak preprost in povsem na dlani - rdečo peso je najbolje uživati surovo ali v solatah. Na ta način je prava pomlajevalna kura - strokovnjaki ugotavljajo, da kombinacija folne kisline in silicija, ki poživlja celice, ni nikjer bolj posrečena in učinkovita. Kuhana rdeča pesa ali vložena s termično obdelavo izgubi veliko koristnih snovi. Rdečo peso soparimo le kratek čas, sicer uničimo večino temperaturno izjemno občutljivih molekul folne kisline. Ostankov pecljev ne odstranimo in pese med kuhanjem ne nabadamo, sicer izgublja dragoceni sok. V kombinaciji s prosom je rdeča pesa hranilno in zdravo kosilo, ki bi moralo biti večkrat na jedilniku. Z rdečo peso lahko popestrimo tudi omake za testenine. Pesin gomolj nasekljamo in dušimo skupaj z drugo zelenjavo.
Zmešajmo jo z zeleno
Jetra in želodec naj bi si krepili z mešanico naribanega gomolja rdeče pese in zelene. Uporabimo dvakrat več rdeče pese kot zelene. Zmesi dodamo sol, nekaj kapljic olivnega olja, jabolčnega kisa, ščepec smetane. Na koncu jed posujemo še s peteršiljem. Privoščimo si jo za malico ali kot solato pri glavnih obrokih - tudi kot preventivo pred prehladi in virusnimi obolenji.