Narkozarčki

Prijazna bolnišnica. Čakam na manjši poseg. Gospe, s katero sva skupaj v sobi, prinesejo večerjo. Diši! Mene hudomušno potolažijo: »Za vas najprej narkoza.« Kruljenje mojega želodca postaja vedno bolj javno. »Čakaj, falot, « si mislim, »boš dobil virtualno večerjo, da boš dal mir.« Kaj bi najbolj umirilo podivjani želodec? Za predjed kaj hrustljavo sočnega. Losos, kumara? Se je kruljenje že malo poleglo? ... Ko si predstavljam dišeč, topel zelenjavni zavitek, se postelja premakne. Za hip pozabim na želodec, v misel se mi zapiči ljudska: '...o, zdaj gremo, o zdaj gremo, nazaj še pridemo ... ' Kaj pa sladica? ... je vrinek, ki se ga še spomnim, preden dobim tisti blagi nagobčnik, ki prinaša nirvano ... Ko se spet zbudim, da moj želodec mir. Torej zaleže tudi virtualna večerja. Prve kapljice vode na ustnicah so kot penina ... Naslednji dan virtualno pojedino zabeležim in kumarični stolpiči dobijo ljubkovalno ime: narkozarčki.

Kumarični stolpiči

Za 4 osebe potrebujemo:

1 kumaro

1 šalotko

4 žlice manj mastne nepasirane skute

1 žlico kisle smetane

1 žlico solatne majoneze

2 žlici lososovega drobirja iz kozarčka

1 žlico sesekljanih zelišč (drobnjak, peteršilja, timijan)

1 velik paradižnik volovsko srce

olje s črnim tartufom

čebulice v kisu

sol, poper po okusu


Dobro ohlajeno kumaro olupimo in narežemo na 4 cm široke obročke. Peščice izdolbemo z nožkom. Notranjost obročkov rahlo natremo s soljo in jih zložimo na papirnato brisačo. Lososov drobir damo v majhno cedilo, da odteče maščoba. Volovsko srce operemo in osušimo. Sesekljamo šalotko in zelišča. Zmešamo skuto, kislo smetano, majonezo, šalotko, zelišča in lososov drobir, solimo in popramo po okusu. Volovsko srce narežemo na 4 enakomerne rezine, jih rahlo posolimo in pokapljamo z nekaj kapljicami tarturfovega olja. Kumarične obroče nadevamo na 4 krožnike in jih previdno napolnimo z nadevom. Zraven položimo rezine volovskega srca in jih okrasimo s kislimi čebulicami. Če nam nadev ostane, ga damo na mizo v skledici. Postrežemo z opečencem.

Pisani zavitek

 

Za 6 oseb potrebujemo:

500 g kupljenega vlečenega testa (6 krp)

60 – 80 g masla

60 g zmletih lešnikov

pol kg mesnatih raznobarvnih paprik

pol kg nepasirane skute

100 g pikantne salame

2 jajci

100 g majhnih korenčkov

1 srednje velik kuhan krompir

1 pekoč feferon po želji

sol, poper

Očiščeno papriko s prerezano stranjo zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko in dobro opečemo pod žarom, da nastanejo na lupini mehurji. Potem jo damo v plastično vrečko in zavežemo. Čez četrt ure kožica odstopi in papriko lahko olupimo in narežemo na kocke. Prav tako narežemo na kocke salamo, krompir in na zob kuhan korenček. Sesekljamo feferon. Umešamo jajci, dodamo skuto in zelenjavo ter začinimo. Maslo segrejemo. Eno krpo pokapljamo s tretjino masla, položimo nanjo drugo, razporedimo po njej tretjino nadeva, potresemo z lešniki, zavijemo in damo v pekač. Nato zavijemo še drugo in tretjo štručko. Štručke premažemo z mešanico mleka in kisle smetane ter pečemo v pečici, ogreti na 180-190°, 35 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 21. november 2017 / 10:22

Tuji planinec zdrsnil na Komarči

Komarča – V soboto popoldne je na območju Komarče tuji planinec zdrsnil in se hudo poškodoval, zato so ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center. Policija opozarja, da so razmere...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 29. april 2018 / 21:40

Na Krvavcu zaključili smučarsko sezono

Grad - Kljub prvotnim napovedim, da bodo smučarji na Krvavcu lahko še med prvomajskimi prazniki uživali na snegu, so z RTC Krvavec sporočili, da so danes zimsko sezono zaključili, saj snega ni več...

Tržič / nedelja, 29. april 2018 / 21:30

Tura italijanskih turističnih agentov pri nas

Tržič – V okviru študijske ture Alpe in čokolada, ki jo je pripravilo Združenje zgodovinskih mest Slovenije, so pred kratkim v Tržiču izpeljali študijsko turo za predstavnike šestih italijanskih tu...

GG Plus / nedelja, 29. april 2018 / 21:30

Nad ledenikom in velemestnim šikom

»Z očetom, ki je skoraj dvakrat starejši od mene, sva začela gristi v klance v Heiligenblutu, dolinski vasici v skrajnem severozahodnem kotu avstrijske Koroške. Ob prijetnih poznopoletnih temperatu...

Naklo / nedelja, 29. april 2018 / 21:27

Manj je bilo realiziranih investicij od načrtovanih

Naklo – Na aprilski seji je občinska uprava svetnikom poročala o zaključnem računu proračuna Občine Naklo za leto 2017. Dohodkov je bilo za približno 4,6 milijona evrov, odhodkov za približno 4,2 m...

Tržič / nedelja, 29. april 2018 / 21:26

Prodana še upravna stavba Trifixa v stečaju

Tržič – Stečajni upravitelj tržiške družbe Trifix, tovarne pritrjevalne tehnike, Milorad Vidović je sporočil, da je tudi javna dražba prodaje upravne stavbe družbe Trifix uspela: »Objekt je bil po...