Narkozarčki
Prijazna bolnišnica. Čakam na manjši poseg. Gospe, s katero sva skupaj v sobi, prinesejo večerjo. Diši! Mene hudomušno potolažijo: »Za vas najprej narkoza.« Kruljenje mojega želodca postaja vedno bolj javno. »Čakaj, falot, « si mislim, »boš dobil virtualno večerjo, da boš dal mir.« Kaj bi najbolj umirilo podivjani želodec? Za predjed kaj hrustljavo sočnega. Losos, kumara? Se je kruljenje že malo poleglo? ... Ko si predstavljam dišeč, topel zelenjavni zavitek, se postelja premakne. Za hip pozabim na želodec, v misel se mi zapiči ljudska: '...o, zdaj gremo, o zdaj gremo, nazaj še pridemo ... ' Kaj pa sladica? ... je vrinek, ki se ga še spomnim, preden dobim tisti blagi nagobčnik, ki prinaša nirvano ... Ko se spet zbudim, da moj želodec mir. Torej zaleže tudi virtualna večerja. Prve kapljice vode na ustnicah so kot penina ... Naslednji dan virtualno pojedino zabeležim in kumarični stolpiči dobijo ljubkovalno ime: narkozarčki.
Kumarični stolpiči
Za 4 osebe potrebujemo:
1 kumaro
1 šalotko
4 žlice manj mastne nepasirane skute
1 žlico kisle smetane
1 žlico solatne majoneze
2 žlici lososovega drobirja iz kozarčka
1 žlico sesekljanih zelišč (drobnjak, peteršilja, timijan)
1 velik paradižnik volovsko srce
olje s črnim tartufom
čebulice v kisu
sol, poper po okusu
Dobro ohlajeno kumaro olupimo in narežemo na 4 cm široke obročke. Peščice izdolbemo z nožkom. Notranjost obročkov rahlo natremo s soljo in jih zložimo na papirnato brisačo. Lososov drobir damo v majhno cedilo, da odteče maščoba. Volovsko srce operemo in osušimo. Sesekljamo šalotko in zelišča. Zmešamo skuto, kislo smetano, majonezo, šalotko, zelišča in lososov drobir, solimo in popramo po okusu. Volovsko srce narežemo na 4 enakomerne rezine, jih rahlo posolimo in pokapljamo z nekaj kapljicami tarturfovega olja. Kumarične obroče nadevamo na 4 krožnike in jih previdno napolnimo z nadevom. Zraven položimo rezine volovskega srca in jih okrasimo s kislimi čebulicami. Če nam nadev ostane, ga damo na mizo v skledici. Postrežemo z opečencem.
Pisani zavitek
Za 6 oseb potrebujemo:
500 g kupljenega vlečenega testa (6 krp)
60 – 80 g masla
60 g zmletih lešnikov
pol kg mesnatih raznobarvnih paprik
pol kg nepasirane skute
100 g pikantne salame
2 jajci
100 g majhnih korenčkov
1 srednje velik kuhan krompir
1 pekoč feferon po želji
sol, poper
Očiščeno papriko s prerezano stranjo zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko in dobro opečemo pod žarom, da nastanejo na lupini mehurji. Potem jo damo v plastično vrečko in zavežemo. Čez četrt ure kožica odstopi in papriko lahko olupimo in narežemo na kocke. Prav tako narežemo na kocke salamo, krompir in na zob kuhan korenček. Sesekljamo feferon. Umešamo jajci, dodamo skuto in zelenjavo ter začinimo. Maslo segrejemo. Eno krpo pokapljamo s tretjino masla, položimo nanjo drugo, razporedimo po njej tretjino nadeva, potresemo z lešniki, zavijemo in damo v pekač. Nato zavijemo še drugo in tretjo štručko. Štručke premažemo z mešanico mleka in kisle smetane ter pečemo v pečici, ogreti na 180-190°, 35 minut.