Dolina sanjska, kulinarika božanska
V sklopu slovensko-italijanskega čezmejnega projekta SOLUM Skupna pot skozi tradicijo okusov so v Kranjski Gori konec tedna organizirali dogodek Dolina sanjska, kulinarika božanska.
Tridnevno dogajanje so odprli v petek zvečer s predavanjem dr. Janeza Bogataja Turizem skozi želodec - pomen kulinarike za razvoj turizma in razstavo jedi Zgornjesavske doline. Izdali so tudi knjižico z na kratko opisanimi kraji v Zgornjesavski dolini in recepti razstavljenih jedi: rateških skutinih krapov, zabeljenega fižola s koruznim sokom, mažlja z dušenim kislim zeljem, suhomesnatih cmokov s suho juho, koruzne polente s kislo repo, krompirjeve mešte z zaseko in ajdovih krapov s skuto. Direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav projektu pripisuje velik pomen in se je pred predavanjem zahvalila številnim sodelujočim.
Dr. Janez Bogataj je predavanje začel z rekom, da jemo zato, da živimo, a ne živimo zato, da bi le jedli. Poudaril je, da skozi hrano lahko spoznavamo ljudi, njihov način življenja, družbene odnose. Spregovoril je o prvi kuharski bukvi Valentina Vodnika, neškropljenih jabolkih, ki so manjša in se zdijo bolj piškava, kar je daleč od resnice; zlatovščici, ki je pravzaprav zlatovčica, slovenskih avtohtonih svinjah; krompirju, ki združuje ljubitelje praženega krompirja celo v društva, in številnih drugih zanimivih temah, tudi o tem, kaj je uspelo Italijanom skozi čas narediti iz pizze.
Petkov večer se je zaključil s koncertom Brencl Bande na trgu pred cerkvijo. V soboto ste lahko obiskali kulinarično tržnico: v soboto so stojnice napolnile jedi iz Lendave, tudi znameniti bograč; tamburaši in folklorne skupine so začeli glasbeni del, ki se je nadaljeval z večernim koncertom Juana Vasleta; nedelja pa je bila namenjena oljkam, olju, vinu, tartufom in domačim podeželskim ženam. Obiskovalce je najbolj zanimala stojnica z oljčnim oljem zgovornega Dušana Moljka in tista, založena z soljo, solnim cvetom iz piranskih solin. Društvo za trajnostni razvoj Istre je med drugim Gorenjcem predstavilo posebnost: zeliščni namaz Pesto Piranesse iz plodov piranskih kaper, ob stojnici Oljkarskega društva Štorta Piran so razložili, kako se olje poizkusi, če ti ga ponudijo v kozarcu; kup izdelkov z istrskimi tartufi se je smehljal s sosednje stojnice Zigante, na pokušino vina pa so vabili kleti Černe iz okolice Ankarana, Korenika in Moškon s Kort in turistična kmetija Bordon iz Dekanov.