Postrv na križ kraž

Drugega junija 2002 v 82. minuti tekme Španija : Slovenija je Sebastjan Cimirotić dal gol. Nekdo iz naše družine je bil navdušen očividec, jaz pa sem po njegovi vrnitvi postala lastnica korejske kuharice. Bistvo korejske kuhinje je precej dolgotrajna priprava, saj so jedi na krožnikih kot pisana tihožitja, žal pa veliko sestavin pri nas ni dobiti. Vse je treba narezati natančno in drobno, skuhano ali spraženo pa je hitro. Korejci nimajo navade, da bi jedli v hodih kot mi. Jedi znosijo na mizo naenkrat. Uporabljajo žlico in paličice kot pribor. Vsak praznik ima svoja pravila, ki pa jih družine prilagajajo razmeram in pokrajinam. Praviloma se praznuje 100. dan po rojstvu dojenčka, 1. rojstni dan »tolsang« pa je zelo slovesen. Na jedilni mizi so rezanci, polnjeni jujubes, sadeži, ki spominjajo na datlje, razni riževi kolački, sadje, sladkarije, proseni cmočki, pa tudi čopič za pismenke, tuš, knjiga, bombažne niti, denar in lok, skratka simboli, ki naj bi otroku zagotavljali uspeh, dolgo življenje in srečno prihodnost ... »Čuansang« se imenuje pivski večer. K riževemu vinu ponudijo razne mesne ocvrtke z zelenjavo, vroče obare in zelenjavne solate, palačinke iz adzuki fižola, pisane ražnjiče z zelenjavo, prešano meso in še kaj. Ob vsaki priložnosti pa je nepogrešljiv kimči – fermentirano kitajsko zelje z najrazličnejšimi dodatki. In ker je bila ta nedelja navadna nedelja, sem bila z jedmi za korejske razmere bolj skromna: ocvrta jetrca, kumarična solata, kurje kračice z zelenjavo in postrv po korejsko ... Za riževe kolačke je zmanjkalo časa ...

Ocvrta jetrca na zeleni posteljici

Kanjon

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g telečjih ali govejih jetrc, 1 jajce, pol skodelice moke, sol, sveže zmlet črni poper, 2 spomladanski čebuli, 1 žlico sojine omake, 1 žlico sezamovega olja, pol žlice riževega kisa, 1 žlico popraženega sezama brez maščobe, 1 neškropljeno limono, olive.

Zelenje mlade čebule narežemo na pol cm drobne kolobarčke. V ponvici prepražimo sezam. V skledi dobro zmešamo sojino omako, sezamovo olje in rižev kis ter polivki primešamo kolobarčke čebule.

Jetra očistimo mrenic, jih narežemo na grižljaje in ob robovih rahlo zarežemo, da se ne bodo vihali. Rahlo popopramo in posolimo. Jajce razžvrkljamo. Koščke jeter hitro povaljamo v moki, nato jih pomočimo v jajce in zlato rumeno ocvremo. Na manjši pladenj ali v plitvo skledico naredimo rob iz čebulnega zelenja. Ocvrta jetrca popivnamo na kuhinjski brisači, jih zložimo ob rob zelenja in okrasimo z olivami in tankimi kolobarji limone.

Postrvi po korejsko

Songogui

Za 4 osebe potrebujemo: 4 fileje postrvi, 10 žlic riževega vina, 4 žlice sojine omake, 1 žlico sladkorja, 1 neškropljeno limono, sol, olje, liste solate.

Fileje zrežemo na 3-4 kosce in v kožo zarežemo križni vzorec. Solimo in počakamo 10 minut. Zmešamo riževo vino, sojino omako in sladkor ter mešano, da se sladkor stopi. Fileje premažemo s polivko na obeh straneh in spečemo na naoljenem žaru. Peka traja približno 6 minut na vsaki strani, odvisno od velikosti filejev, ribo nenehno mažemo s polivko. Pečeno ribo zložimo na solatne liste in okrasimo z limono.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 19. december 2006 / 06:00

Društvo Sožitje bo zamenjalo kombi

Škofja Loka - Sobotni dopoldan so v društvu Sožitje izkoristili za novoletno praznovanje in obdarovanje svojih članov. Društvo združuje osebe z motnjami v duševnem razvo...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 15. september 2014 / 14:14

Strela pobila trop gamsov

Strela je letos poleti na severni strani Kokrske Kočne pobila šest gamsov. Njihova trupla je našel alpinist in lovski čuvaj Davo Karničar.

Volitve 2019 / ponedeljek, 15. september 2014 / 14:05

Kandidatka SMC je Lidija Ambrož Marčun

Domžale – Kandidatka Stranke Mira Cerarja v Domžalah je 49-letna univerzitetna diplomirana strojnica, nekdanja predsednica KS Radomlje in uspešna podjetnica Lidija Ambrož Marčun iz Radomelj. »Domža...

Zanimivosti / ponedeljek, 15. september 2014 / 14:01

Gobe prišle na svoj račun

Če kdo, potem imajo deževno vreme rade gobe in letošnje poletje so zares prišle na svoj račun. Tole lepotico je naš fotograf ‘ujel’ v občini Cerklje, zagotovo pa je imela v širši okolici š...

Humor / ponedeljek, 15. september 2014 / 13:58

Vizija Župančičeve Lenke

»Oton Župančič je mnogo let pred rojstvom Alenke Bratušek napisal odo Lenka, ki je te dni spet aktualna,« je prepričan slovenski filozof svetovnega slovesa Zlovoj Sfižek.

Škofja Loka / ponedeljek, 15. september 2014 / 13:55

Neurje napravilo za več kot milijon škode

Škofja Loka – Avgustovsko neurje je naredilo veliko škode, zlasti v dolini Hrastnice in v Bodoveljski grapi je bilo veliko poškodb na občinski cestni infrastrukturi (poškodovanih naj bi bilo več ko...