Postrv na križ kraž

Drugega junija 2002 v 82. minuti tekme Španija : Slovenija je Sebastjan Cimirotić dal gol. Nekdo iz naše družine je bil navdušen očividec, jaz pa sem po njegovi vrnitvi postala lastnica korejske kuharice. Bistvo korejske kuhinje je precej dolgotrajna priprava, saj so jedi na krožnikih kot pisana tihožitja, žal pa veliko sestavin pri nas ni dobiti. Vse je treba narezati natančno in drobno, skuhano ali spraženo pa je hitro. Korejci nimajo navade, da bi jedli v hodih kot mi. Jedi znosijo na mizo naenkrat. Uporabljajo žlico in paličice kot pribor. Vsak praznik ima svoja pravila, ki pa jih družine prilagajajo razmeram in pokrajinam. Praviloma se praznuje 100. dan po rojstvu dojenčka, 1. rojstni dan »tolsang« pa je zelo slovesen. Na jedilni mizi so rezanci, polnjeni jujubes, sadeži, ki spominjajo na datlje, razni riževi kolački, sadje, sladkarije, proseni cmočki, pa tudi čopič za pismenke, tuš, knjiga, bombažne niti, denar in lok, skratka simboli, ki naj bi otroku zagotavljali uspeh, dolgo življenje in srečno prihodnost ... »Čuansang« se imenuje pivski večer. K riževemu vinu ponudijo razne mesne ocvrtke z zelenjavo, vroče obare in zelenjavne solate, palačinke iz adzuki fižola, pisane ražnjiče z zelenjavo, prešano meso in še kaj. Ob vsaki priložnosti pa je nepogrešljiv kimči – fermentirano kitajsko zelje z najrazličnejšimi dodatki. In ker je bila ta nedelja navadna nedelja, sem bila z jedmi za korejske razmere bolj skromna: ocvrta jetrca, kumarična solata, kurje kračice z zelenjavo in postrv po korejsko ... Za riževe kolačke je zmanjkalo časa ...

Ocvrta jetrca na zeleni posteljici

Kanjon

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g telečjih ali govejih jetrc, 1 jajce, pol skodelice moke, sol, sveže zmlet črni poper, 2 spomladanski čebuli, 1 žlico sojine omake, 1 žlico sezamovega olja, pol žlice riževega kisa, 1 žlico popraženega sezama brez maščobe, 1 neškropljeno limono, olive.

Zelenje mlade čebule narežemo na pol cm drobne kolobarčke. V ponvici prepražimo sezam. V skledi dobro zmešamo sojino omako, sezamovo olje in rižev kis ter polivki primešamo kolobarčke čebule.

Jetra očistimo mrenic, jih narežemo na grižljaje in ob robovih rahlo zarežemo, da se ne bodo vihali. Rahlo popopramo in posolimo. Jajce razžvrkljamo. Koščke jeter hitro povaljamo v moki, nato jih pomočimo v jajce in zlato rumeno ocvremo. Na manjši pladenj ali v plitvo skledico naredimo rob iz čebulnega zelenja. Ocvrta jetrca popivnamo na kuhinjski brisači, jih zložimo ob rob zelenja in okrasimo z olivami in tankimi kolobarji limone.

Postrvi po korejsko

Songogui

Za 4 osebe potrebujemo: 4 fileje postrvi, 10 žlic riževega vina, 4 žlice sojine omake, 1 žlico sladkorja, 1 neškropljeno limono, sol, olje, liste solate.

Fileje zrežemo na 3-4 kosce in v kožo zarežemo križni vzorec. Solimo in počakamo 10 minut. Zmešamo riževo vino, sojino omako in sladkor ter mešano, da se sladkor stopi. Fileje premažemo s polivko na obeh straneh in spečemo na naoljenem žaru. Peka traja približno 6 minut na vsaki strani, odvisno od velikosti filejev, ribo nenehno mažemo s polivko. Pečeno ribo zložimo na solatne liste in okrasimo z limono.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 24. junij 2012 / 07:00

Kreativni, zabavni in mokri

Najbolj ustvarjalni letalci pod Alpami so se z doma narejenimi letali na človeški pogon pomerili na drugem slovenskem Red Bull Flugtagu, na katerem jih je z bregov Ljubljanice spodbujalo okoli štiride...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Maja 1968, 1988 in 2008

Maj je tako v naravi kot v človeški družbi mesec mladosti. Čas, ko zori mlado in novo in zahteva svoj prostor pod soncem. V minulem stoletju je bil verjetno najbolj izrazit maj 1968, ko so mladi po vs...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Radovljica mojega otroštva

Besedo "radovljica" sem slišal prvikrat, ko mi je bilo tri leta in pol ali pa mogoče celo štiri in pol.

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Svet priteka v Cymru in Anglijo

Združenega kraljestva nisem načrtoval obiskati še lep čas: drži se ga sloves drage države in kulturno gledano ni preveč razburljiva, saj preko popularnih medijev ves čas prevzemamo njihov način življe...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Cene stanovanj so se umirile ali celo padajo

V nepremičninskih agencijah opažajo, da se je promet s stanovanji, manj pa z zemljišči in stanovanjskimi hišami, skoraj popolnoma umiril. V zadnjih mesecih po stanovanjih povpraševanja ni, zato cene s...

Gorenjska / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Mladi presedijo tudi po deset ur na dan

Nezdrava prehrana in premalo gibanja povzročata vse več nenalezljivih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni tlak in maščobe, kot rizični dejavniki za nastanek bolezni srca in ožil...