Ročna vrtalka, pritrjena na puško (Foto: Tomaž Lauko)

Zgodbe muzejskih predmetov: Vrtalka za zobe

Jutri je 27. april, ki ga obeležujemo kot dan upora proti okupatorju. V Gorenjskem muzeju hranimo precej predmetov in dokumentov, ki govorijo o takratnih težkih časih. Pred leti smo pripravili t. i. Muzejsko vitrino, ki je bila posvečena zobozdravstveni službi v času narodnoosvobodilne vojne. Sami veste, kako se počutimo, če nas boli zob. Če pomislimo, da smo na vsakem koraku v strahu za svoje življenje, pa še zob nas boli, bomo storili vse, da ta bolečina mine čim prej. In v vojnem času so se ljudje znašli.

 

Zobozdravstvena služba v partizanskih enotah se je začela razvijati precej kasneje kot sanitetna služba. Prvi partizanski zdravnik na Gorenjskem je za kratek čas deloval že julija 1941, stalna sanitetna oskrba pa od leta 1942 dalje. S porastom partizanske vojske se je kmalu pokazalo, da brez zobozdravstvene službe ne gre. Prva zobozdravstvena ekipa je začela z delom 14. februarja 1944 v Kamniško zasavskem odredu. Zobozdravstvene ekipe so bile tudi v XXXI. diviziji, Jeseniško-bohinjskem odredu, Kokrškem odredu, Škofjeloškem odredu.

 

Predmeti, ki so opravljali funkcijo zobozdravstvenih instrumentov, pričajo o iznajdljivosti človeka, kako se je prilagodil danim okoliščinam, zato da je lahko olajšal trpljenje soborca. Pomislite! Ročna vrtalka za vrtanje zob je bila pritrjena na puškino cev. Bila je lahka za prenašanje, vendar med borci so krožile grenke šale na račun le-te in tudi bali so se je iz preprostega razloga. Vrteti jo je bilo treba na roke, z vrtenjem poganjati sveder, s čimer je imel 35 obratov na minuto. Takšno ročno vrtalko hranimo v Gorenjskem muzeju, ravno tako tudi tisto, ki so jo pritrdili na kolo šivalnega stroja, če je v kakšni vasi šivalni stroj bil. Nožna vrtalka je bila dokaj nepraktična za prenašanje, ker je tehtala več kot 25 kilogramov. Današnji zobni vrtalni stroji imajo 300 tisoč obratov na minuto. V muzeju hranimo tudi različne klešče za puljenje zob, ki jih je uporabljal kranjski zdravnik dr. Božidar Fajdiga.

 

Spomini govorijo o etični vrednoti pomoči, ko so akterji tvegali življenja zato, da so drugim pomagali. Gospa Albina Mežek Mrak z Jesenic, zobna asistentka, s partizanskim imenom Darinka, ki je s sestro Sonjo leta 1944 odšla v partizane, nam je zaupala: "Največkrat sva šli v Rovte, po domovih; tja, kjer so podpirali partizane. Borci so prihajali skrivoma, da bi jim lahko popravili ali pa izpulili zobe. Kurir naju je obveščal na domu, kam in kdaj naj prideva. Velikokrat se je zgodilo, da sva pulili kar sredi gozda. Dolga leta po vojni me je na Jesenicah ustavil možakar, da bi se mi zahvalil za pomoč. Ja, na Mežakli, na nekam štoru sem mu izpulila boleč zob."

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 18. april 2008 / 07:00

Stavka bi bila blamaža za vlado

Poleg zdravnikov in učiteljev tudi sodniki od vlade zahtevajo višje plače. 8. aprila so po sodiščih zato potekali protestni shodi, sodniki pa so odločeni, da bodo s svojimi zahtevami vztrajali do konc...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Karel Luzar postal tritisoči novi naročnik

V Gorenjskem glasu smo konec preteklega meseca dočakali tritisočega novega naročnika, za katerega smo pripravili bogato nagrado turistične agencije Kažipot v vrednosti 2 x 104,32 evra (2...

Zanimivosti / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Sonce, blato in terenci

Na tradicionalnem tekmovanju terenskih vozil Boltez BF Goodrich Challenge se je zbralo več tisoč gledalcev, ki so uživali v vragolijah štirikolesnikov v blatu.

Kronika / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

S terencem v smrt

Na cesti med Staro Fužino in planino Voje je v nedeljo pod razbitinami terenskega avtomobila umrl 41-letni domačin.

Šport / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Blejci najboljši v pokalu Top Teams

Odbojkarjem Autocommercea je minuli konec tedna uspel največji podvig slovenske odbojke doslej, saj so slavili v evropskem pokalu Top Teams.

Medvode / nedelja, 11. marec 2007 / 06:00

Na Jeprci bo zbirni center odpadkov

Občinski svet je sprejel osnutek odloka o občinskem lokacijskem načrtu za obrtno cono na Jeprci, se seznanil s predlogom načrta razvojnih programov občine, medtem ko je usoda podjetnika iz Žlebov pres...