Olé, espárragos! Olé, šparglji

V Andaluziji imajo kopico velikih poti, ki turistom odkrivajo spomenike ohranjene mavrske kulture, zgodovinske znamenitosti, naravne lepote narodnih parkov in seveda kulinariko. Ena med njimi je tudi pot Washingtona Irwinga, dolga približno 260 km od Seville do Granade, po kateri je popotoval Washington Irwing, ameriški romantični pisatelj, utemeljitelj kratke zgodbe. Med svojim bivanjem v Španiji, kjer je bil v Madridu ataše, je napisal več biografskih del in potopisov, med njimi tudi Zgodbe o Alhambri (1829), v kateri je nekaj mesecev celo prebival. Ohranil nam je nekaj najlepših zgodb iz obdobja mavrskega kraljestva v Granadi in dinastije Nazarí ... Približno 50 km pred Granado je mestece Huetor Tájar, evropsko razglašen špargljev raj!

 

Pečeni šparglji

 

Za 4 osebe potrebujemo:

500 g zelenih špargljev

2 do 2 in pol žlici deviškega oljčnega olja

1 žlico grobe soli ali solnega cveta

1 žlico limoninega soka

2 žlici naribanega parmezana

 

Šparglje očistimo in odrežemo olesenele dele. Pečico ogrejemo na 210 stopinj Celzija. V pekač damo dva primerno velika kosa alu folije, zložimo nanj šparglje, drugega ob drugem, poškropimo z oljem, limoninim sokom in potresemo s soljo. Nato folijo oblikujemo tako, da so šparglji varno spravljeni v paketu in pečemo od 20 do 25 minut, odvisno od debeline špargljev. Nato šparglje zložimo na ogret pladenj, potresemo s parmezanom in takoj postrežemo z dobrim kruhom in kozarcem lahkega rdečega vina.

 

Terina z zelenimi šparglji

 

Za 4 osebe potrebujemo:

400 g zelenih špargljev (lahko tudi iz konzerve)

1 rezino kmečkega kruha

2 stroka česna

3 jajca

100 ml smetane

4 - 5 žlic deviškega oljčnega olja

sol, beli poper

1 žličko sladke paprike

1 žlico peteršilja

 

Šparglje narežemo na 3 cm dolge koščke in jih skuhamo v slanem kropu na zob. Odcedimo. V ponev damo oljčno olje in na njem popečemo rezino kruha in neolupljena stroka česna ter prihranimo. Na istem olju na hitro prepražimo šparglje in jih damo v nepregorni pekač, rahlo namazan z oljem. Olupimo česen, kruh narežemo na drobne kocke, vtepemo jajca s smetano in vse skupaj piriramo s paličnim mešalnikom. Zmes zlijemo čez šparglje, postavimo pekač v vodno kopel in zlato rumeno zapečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj. Postrežemo s hrustljavo zeleno solato.

 

Zeleni šparglji z žafranovo omako

 

Za 4 osebe potrebujemo:

750 g zelenih špargljev

3-4 šalotke

4 žlice oljčnega olja

1 žlico moke

1 zavojček žafrana (0,125 g)

1 lovorov list

sol

 

Odrežemo trde konce in skuhamo šparglje na zob v slanem kropu. Odcedimo in zložimo v ogreto skledo ter pustimo na toplem. Vodo, v kateri so se kuhali šparglji, prihranimo. Šalotko olupimo in narežemo na kockice. Na srednje močnem ognju segrejemo olje in steklasto prepražimo. Dodamo moko in med neprestanim mešanjem pražimo še približno 2 minuti. Zalijemo s pol l vode, v kateri so se kuhali šparglji, in mešamo, da se ne naredijo grudice. Žafran raztopimo v malo omake, zlijemo v kozico in dodamo lovorov list. Solimo in kuhljamo še 10 minut, zlijemo čez šparglje in postrežemo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 22. december 2006 / 06:00

Jubilej Folklorne skupine Triglav

Slovenski Javornik - Člani Folklorne skupine Triglav Slovenski Javornik-Jesenice sodijo med najbolj kvalitetne izvajalce ljudskih plesov, šeg in običajev ter vse plesne...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 24. april 2011 / 07:00

Z majskimi pokojninami tudi letni dodatek

Kranj - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je na torkovi seji sprejel ugotovitveni sklep, na podlagi katerega bodo upokojenci skupaj z majskimi pokojn...

Zanimivosti / nedelja, 24. april 2011 / 07:00

Predstavili so se štirje pevski zbori

Bohinjska Bistrica - Kulturno društvo Bohinj je v soboto v Kulturnem domu Joža Ažmana pripravilo prireditev Pesem združuje, na kateri so se predstavili štirje pevski zbori - pole...

Zanimivosti / nedelja, 24. april 2011 / 07:00

Limone rastejo kar v garaži

Prebačevo - V garaži stanovanjske hiše na Prebačevem smo pred dnevi presenečeno ugledali približno tri metre visoko limono. Kot je pojasnil njen ponosni lastnik Jože Zupan

Preddvor / nedelja, 24. april 2011 / 07:00

Ne za elektronsko gradivo

Preddvor - Tiskana gradiva za seje občinskega sveta so tudi za občino Preddvor precejšen denarni zalogaj, zato je direktor občinske uprave Marko Bohinec ta teden na seji v...

Kultura / nedelja, 24. april 2011 / 07:00

V spomin: Igor Pustovrh (1961-2011)

Igor Pustovrh je prve fotografske napotke prejel pri fotografu Vlastji Simončiču v rojstni Gorenji vasi. Med letoma 1978 in 1982 je obiskoval Srednjo šolo tiska in papirja v Ljubljani. Od 1979 do...