Olé, espárragos! Olé, šparglji

V Andaluziji imajo kopico velikih poti, ki turistom odkrivajo spomenike ohranjene mavrske kulture, zgodovinske znamenitosti, naravne lepote narodnih parkov in seveda kulinariko. Ena med njimi je tudi pot Washingtona Irwinga, dolga približno 260 km od Seville do Granade, po kateri je popotoval Washington Irwing, ameriški romantični pisatelj, utemeljitelj kratke zgodbe. Med svojim bivanjem v Španiji, kjer je bil v Madridu ataše, je napisal več biografskih del in potopisov, med njimi tudi Zgodbe o Alhambri (1829), v kateri je nekaj mesecev celo prebival. Ohranil nam je nekaj najlepših zgodb iz obdobja mavrskega kraljestva v Granadi in dinastije Nazarí ... Približno 50 km pred Granado je mestece Huetor Tájar, evropsko razglašen špargljev raj!

 

Pečeni šparglji

 

Za 4 osebe potrebujemo:

500 g zelenih špargljev

2 do 2 in pol žlici deviškega oljčnega olja

1 žlico grobe soli ali solnega cveta

1 žlico limoninega soka

2 žlici naribanega parmezana

 

Šparglje očistimo in odrežemo olesenele dele. Pečico ogrejemo na 210 stopinj Celzija. V pekač damo dva primerno velika kosa alu folije, zložimo nanj šparglje, drugega ob drugem, poškropimo z oljem, limoninim sokom in potresemo s soljo. Nato folijo oblikujemo tako, da so šparglji varno spravljeni v paketu in pečemo od 20 do 25 minut, odvisno od debeline špargljev. Nato šparglje zložimo na ogret pladenj, potresemo s parmezanom in takoj postrežemo z dobrim kruhom in kozarcem lahkega rdečega vina.

 

Terina z zelenimi šparglji

 

Za 4 osebe potrebujemo:

400 g zelenih špargljev (lahko tudi iz konzerve)

1 rezino kmečkega kruha

2 stroka česna

3 jajca

100 ml smetane

4 - 5 žlic deviškega oljčnega olja

sol, beli poper

1 žličko sladke paprike

1 žlico peteršilja

 

Šparglje narežemo na 3 cm dolge koščke in jih skuhamo v slanem kropu na zob. Odcedimo. V ponev damo oljčno olje in na njem popečemo rezino kruha in neolupljena stroka česna ter prihranimo. Na istem olju na hitro prepražimo šparglje in jih damo v nepregorni pekač, rahlo namazan z oljem. Olupimo česen, kruh narežemo na drobne kocke, vtepemo jajca s smetano in vse skupaj piriramo s paličnim mešalnikom. Zmes zlijemo čez šparglje, postavimo pekač v vodno kopel in zlato rumeno zapečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj. Postrežemo s hrustljavo zeleno solato.

 

Zeleni šparglji z žafranovo omako

 

Za 4 osebe potrebujemo:

750 g zelenih špargljev

3-4 šalotke

4 žlice oljčnega olja

1 žlico moke

1 zavojček žafrana (0,125 g)

1 lovorov list

sol

 

Odrežemo trde konce in skuhamo šparglje na zob v slanem kropu. Odcedimo in zložimo v ogreto skledo ter pustimo na toplem. Vodo, v kateri so se kuhali šparglji, prihranimo. Šalotko olupimo in narežemo na kockice. Na srednje močnem ognju segrejemo olje in steklasto prepražimo. Dodamo moko in med neprestanim mešanjem pražimo še približno 2 minuti. Zalijemo s pol l vode, v kateri so se kuhali šparglji, in mešamo, da se ne naredijo grudice. Žafran raztopimo v malo omake, zlijemo v kozico in dodamo lovorov list. Solimo in kuhljamo še 10 minut, zlijemo čez šparglje in postrežemo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 21. oktober 2011 / 07:00

Devetdeset let uspehov ŠD Gorje

Gorje - Minuli petek, 14. oktobra, je v Gorjanskem domu odmevala proslava Športnega društva Gorje. V povprečju društvo skozi ves čas vključuje okrog tristo članov, kar je okoli d...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.