Ivanka Brodar pri svojih osemdesetih letih še vedno skoraj vsak dan speče katero od svojih priljubljenih pekovskih dobrot.

Njeno veselje so krofi

Ivanka Brodar že odkar pomni, z veseljem kuha in peče, od vsega najraje potice in krofe, zato bo okoli pusta pri njih doma še posebej živahno.

Ivanka Brodar, ki bo kmalu dopolnila osemdeset let, je vse svoje življenje obdana z moko, jajci in drugimi sestavinami za peko peciva. Ne, ker bi bila to njena služba, pač pa zato, ker je že v zgodnji mladosti v tem našla svoje največje veselje.

 

»Za pusta smo včasih doma pekli flancate, saj so si krofe lahko privoščili le največji in najbogatejši kmetje. Svoje prve krofe sem tako videla pri sosedi, ki je imela trgovino, in z največjim navdušenjem sem jo opazovala in si skušala kar najbolj zapomniti sestavine, ki jih je uporabila. Pohitela sem domov in takoj zamesila testo in tako ocvrla svoje prve krofe. Že naslednjo nedeljo so me prosili, če jih ocvrem za gasilsko veselico,« se svojih začetkov spominja v Moravčah rojena Ivanka Brodar, ki že vrsto let živi na Hudem pri Radomljah. Vse od tedaj kuha in peče tako rada, da je po svojih pecivih znana že daleč naokoli. Najraje dela krofe, priznava, in to velike, da so kar se da lepi tudi na pogled. In v teh dneh okoli pusta bo v njeni kuhinji še posebej lepo dišalo. Testo zmeša strojno in že dolgo ne več po receptu, ampak zgolj po občutku. Cvre jih skoraj vsak dan - za prijatelje, sosede, pa tudi domače, čeprav v smehu doda, da so njenih dobrot že kar malo siti. Poudarja, da se pri sestavinah za krofe ne sme varčevati in da mora v testo le tisto najboljše. Sama zato uporablja zgolj domača jajca, moko, zmleto v Kraljevem mlinu v Radomljah, maslo, pa tudi domačo marelično marmelado, ki jo je letos izdelala sama. Pozorna je tudi na to, da cvre v svežem, le dvakrat rabljenem olju.

 

Svojega znanja ne skriva, zato nam zaupa recept in količine sestavin. Za približno dvaindvajset krofov potrebujemo en kilogram moke, pol litra mleka, tri cela jajca, štiri rumenjake, sedem žlic sladkorja, šest dekagramov kvasa, pol decilitra ruma, sedem dekagramov masla, lupinico ene limone in pol vrečke vaniljevega sladkorja. Ker želi svoje bližnje razveseliti s svežim pecivom, se njen dan nemalokrat začne že sredi noči. Pa se tega nikdar ne naveliča? »Ah, kje pa! Če ne bi pekla, bi kar zbolela. To je moje veliko veselje in včasih krofe in potice še sanjam,« smeje razlaga, medtem ko v mrzlem dopoldnevu pripravlja malico z vročim čajem in sveže pečeno potico za prezeble smetarje, ki se ravno takrat pripeljejo mimo domače hiše.

 

Vrsto let je bila zaposlena v Tosami, pred leti, ko je že bila upokojena, pa je pridobila tudi certifikat o nacionalni poklicni kvalifikaciji - tudi uradno se je namreč usposobila za izdelovalko kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način. S svojimi pekovskimi dobrotami že vrsto let sodeluje na razstavi Dobrote slovenskih kmetij in pohvali se lahko že z dvajsetimi zlatimi, srebrnimi in bronastimi priznanji za orehove in pehtranove potice ter krofe. Priznava, da krofe z veseljem kupi tudi v gostišču na Trojanah in sploh povsod, kjer naleti nanje, saj jo zanima, kako jih pečejo drugi.

 

Da so Ivankini krofi najboljši daleč naokoli, že dolgo vedo tudi pustne šeme, ki se zato na Brodarjevo kmetijo še raje hodijo pokazat. Kako tudi ne, saj jih pričaka Ivanka s polnim pladnjem sveže ocvrtih krofov.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 2. maj 2017 / 17:43

Ukinili ukrepe glede aviarne influence

Kranj – Državno središče za nadzor bolezni je ukinilo ukrepe glede aviarne influence v Sloveniji. Zadrževanje perutnine v zaprtih prostorih odslej ni več potrebno, imetnikom perutnine in ptic pa pr...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 26. julij 2007 / 07:00

Igre v naravi (3)

Tokrat nekaj gibalnih iger, ki poleg zabave nudijo tudi razvijanje motoričnih spretnosti. Otroci smo nekdaj zelo radi kotalili gume. Vedno se najde kakšna guma, če ne doma pa pri sosedu. Otroke r...

Nasveti / četrtek, 26. julij 2007 / 07:00

Koper

Koper je že stoletja poznana začimba v kulinariki, je aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 120 centimetrov visoko. Ima značilno nitasto deljene lističe in majhne rumene cvetove v kobulih. Izv...

Nasveti / četrtek, 26. julij 2007 / 07:00

Bambus

Vročina je ubijajoča tudi za cvetoče rože, ki trpijo na vročini in jo nekatere slabo prenašajo. Sploh tiste, ki imajo raje senčnate lege, imajo v koritih dovolj vlažno zemljo, vendar lis...

Nasveti / četrtek, 26. julij 2007 / 07:00

Velik "čekan"

Babji zob (1128 m): Na severozahodnem delu Jelovice iz mogočne planote štrli osamela skalna špica, kar je vrhu tudi dalo značilno ime. Babji zob je dobro viden iz blejsko-radovljiške kotline, z bohinj...

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2007 / 07:00

Iz Argentine na Triglav in Bled

V ponedeljek so končali enomesečni obisk v Sloveniji dijaki petega letnika slovenskega srednješolskega tečaja iz Buenos Airesa v Argentini. Večina jih je bila prvič v domovini svojih starih staršev in...