Ivanka Brodar pri svojih osemdesetih letih še vedno skoraj vsak dan speče katero od svojih priljubljenih pekovskih dobrot.

Njeno veselje so krofi

Ivanka Brodar že odkar pomni, z veseljem kuha in peče, od vsega najraje potice in krofe, zato bo okoli pusta pri njih doma še posebej živahno.

Ivanka Brodar, ki bo kmalu dopolnila osemdeset let, je vse svoje življenje obdana z moko, jajci in drugimi sestavinami za peko peciva. Ne, ker bi bila to njena služba, pač pa zato, ker je že v zgodnji mladosti v tem našla svoje največje veselje.

 

»Za pusta smo včasih doma pekli flancate, saj so si krofe lahko privoščili le največji in najbogatejši kmetje. Svoje prve krofe sem tako videla pri sosedi, ki je imela trgovino, in z največjim navdušenjem sem jo opazovala in si skušala kar najbolj zapomniti sestavine, ki jih je uporabila. Pohitela sem domov in takoj zamesila testo in tako ocvrla svoje prve krofe. Že naslednjo nedeljo so me prosili, če jih ocvrem za gasilsko veselico,« se svojih začetkov spominja v Moravčah rojena Ivanka Brodar, ki že vrsto let živi na Hudem pri Radomljah. Vse od tedaj kuha in peče tako rada, da je po svojih pecivih znana že daleč naokoli. Najraje dela krofe, priznava, in to velike, da so kar se da lepi tudi na pogled. In v teh dneh okoli pusta bo v njeni kuhinji še posebej lepo dišalo. Testo zmeša strojno in že dolgo ne več po receptu, ampak zgolj po občutku. Cvre jih skoraj vsak dan - za prijatelje, sosede, pa tudi domače, čeprav v smehu doda, da so njenih dobrot že kar malo siti. Poudarja, da se pri sestavinah za krofe ne sme varčevati in da mora v testo le tisto najboljše. Sama zato uporablja zgolj domača jajca, moko, zmleto v Kraljevem mlinu v Radomljah, maslo, pa tudi domačo marelično marmelado, ki jo je letos izdelala sama. Pozorna je tudi na to, da cvre v svežem, le dvakrat rabljenem olju.

 

Svojega znanja ne skriva, zato nam zaupa recept in količine sestavin. Za približno dvaindvajset krofov potrebujemo en kilogram moke, pol litra mleka, tri cela jajca, štiri rumenjake, sedem žlic sladkorja, šest dekagramov kvasa, pol decilitra ruma, sedem dekagramov masla, lupinico ene limone in pol vrečke vaniljevega sladkorja. Ker želi svoje bližnje razveseliti s svežim pecivom, se njen dan nemalokrat začne že sredi noči. Pa se tega nikdar ne naveliča? »Ah, kje pa! Če ne bi pekla, bi kar zbolela. To je moje veliko veselje in včasih krofe in potice še sanjam,« smeje razlaga, medtem ko v mrzlem dopoldnevu pripravlja malico z vročim čajem in sveže pečeno potico za prezeble smetarje, ki se ravno takrat pripeljejo mimo domače hiše.

 

Vrsto let je bila zaposlena v Tosami, pred leti, ko je že bila upokojena, pa je pridobila tudi certifikat o nacionalni poklicni kvalifikaciji - tudi uradno se je namreč usposobila za izdelovalko kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način. S svojimi pekovskimi dobrotami že vrsto let sodeluje na razstavi Dobrote slovenskih kmetij in pohvali se lahko že z dvajsetimi zlatimi, srebrnimi in bronastimi priznanji za orehove in pehtranove potice ter krofe. Priznava, da krofe z veseljem kupi tudi v gostišču na Trojanah in sploh povsod, kjer naleti nanje, saj jo zanima, kako jih pečejo drugi.

 

Da so Ivankini krofi najboljši daleč naokoli, že dolgo vedo tudi pustne šeme, ki se zato na Brodarjevo kmetijo še raje hodijo pokazat. Kako tudi ne, saj jih pričaka Ivanka s polnim pladnjem sveže ocvrtih krofov.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sreda, 27. november 2019 / 19:42

Večer z evropskim poslancem

V Preddvoru je bil v gosteh evropski poslanec Franc Bogovič (SLS), ki je govoril o aktualnih dogajanjih v Evropski uniji, od brexita in blokade pridružitvenega procesa do migracij, o regionalni politi...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 27. september 2011 / 07:00

Predsednik sprejel zlate maturante

Brdo - Predsednik republike Danilo Türk je včeraj na Brdu priredil sprejem za zlate maturante, ki so na maturi dosegli vse možne točke. Med šestnajstimi maturanti, ki so zbrali v...

Gospodarstvo / torek, 27. september 2011 / 07:00

Izdali še trinajst tisoč dohodninskih odločb

Ljubljana - Davčna uprava je v minulih dneh na naslove zavezancev poslala še 12.981 odločb o odmeri dohodnine za leto 2010. Prejeli so jih zavezanci, ki so vložili ugovor zoper i...

Gospodarstvo / torek, 27. september 2011 / 07:00

Do konca leta objavljenih še štirinajst razpisov

Ljubljana - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo do konca leta objavilo še štirinajst javnih razpisov za ukrepe iz programa razvoja podeželja. Oktobra naj bi obja...

Zanimivosti / torek, 27. september 2011 / 07:00

Razstava ob devetdesetletnici Klinike Golnik

Kranj - Pred kratkim so v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik gostili štiriindvajset gorenjskih umetnikov, ki so v treh dneh ustvarjali umetniška dela. Od...

GG Plus / torek, 27. september 2011 / 07:00

Nove zasaditve grobov

Ideje za ureditve grobov se spreminjajo iz leta v leto. Poletno cvetje je treba zamenjati, če imate zasajene vedno zelene iglavce, jih je potrebno obrezati, da ne prerastejo okvirov.