Menu brez vrvice

Še en dan Augsburga, ker sem hotela videti »Zaboj lutk«. Lutkovno gledališče marionet, ki domuje v zgodovinski stavbi nekdanje bolnišnice Sv. Duha iz 15. st., je nastalo leta 1948. Ko je nemški vojak Walter Oemichen 1940 v neki šoli v francoskem Calaisu odkril zaboj z marionetami, se je več kot navdušil zanje. 'Puppenkiste' je postala poklic in ljubezen vse družine, zdaj že v tretji generaciji, in zaslovela po vsej Nemčiji, saj so predstave prenašale nemške televizije. Ena najbolj imenitnih je bila Jim Knof in Luka strojevodja (mladinsko delo imamo v slovenskem prevodu). Lutkovne junake lahko danes občudujemo v 570 kvadratnih metrov velikem muzeju, ki ga je od ustanovitve leta 2001 obiskalo več kot 500 tisoč radovednežev. Seveda sem sedla tudi v bistro 'Zaboj'. A ker je bil fantazijski jedilnik namenjen le otrokom do 12 let, za odrasle pa dolgočasen, sem pristala pri bližnjem Italijanu. 'Slabo narejeni' – kar pomeni 'malfatti' – so bili odlični, 'blagi gusar' pa je dobil rumovo obzorje.

 

Malfatti s paradižnikovo omako

 

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g sveže špinače ali 300 g zamrznjene in dobro odcejene, 1 čebulo (50 g), 1 žlico oljčnega olja, 75 g parmezana, 150 g skute, 1 rumenjak, 2 jajci, 200 g bele moke, sol, črn poper, ščep muškatnega oreška, 2 vejici bazilike.

 

Za omako: 1,5 kg aromatičnega paradižnika (pozimi iz dobre konzerve), 2 stroka česna, 1 žličko sladkorja, ščep posušenih čilijev (pozor, da ne bo preveč), 2 vejici bazilike (5g), 100 g parmezana.

 

Špinačo očistimo, operemo in odcedimo; čebulo sesekljamo. V kozici segrejmo olje in steklasto prepražimo čebulo. Dodamo špinačo in mešamo, da špinača izpusti vodo. Predenemo v sito, dobro iztisnemo tekočino in špinačo grobo sesekljamo. Baziliko operemo, osušimo in jo narežemo na drobne trakce. Parmezan naribamo in ga skupaj s skuto, jajcema, rumenjakom in moko s kuhalnico oblikujemo v gladko testo. Vmešamo še špinačo in baziliko. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

 

Paradižnike damo za 1 minuto v vrel krop in stremo česen. Nato paradižnike vzamemo iz kropa, jih olupimo, odstranimo peščice in jih grobo sesekljamo. Segrejemo olje, dodamo česen in pazimo, da ne potemni. Po dobri minuti dodamo paradižnik, čili, sol in sladkor. Kuhljamo največ 8 minut.

 

V velikem loncu zavremo vodo, dodamo sol in z žlico oblikujemo njoke in jih polagamo v vrelo vodo. Zmanjšamo ogenj. Njoki so kuhani, ko priplavajo na površje. Njoke odcedimo in jih v nizki nepregorni posodi postavimo v pečico, ogreto na 100 stopinj.

 

Parmezan grobo naribamo, baziliko natrgamo na lističe. S paradižnikovo omako obdamo njoke in vse skupaj potresemo s parmezanom in baziliko.

 

Punč 'blagi gusar'

 

Za 4 osebe potrebujemo: 1 banano, 1/2 l sveže stisnjenega pomarančnega soka, 1/4 l ananasovega soka, 1/2 skodelice narezanega svežega ananasa, zdrobljen led, bacardi po želji.

 

Banano in ananas zmiksamo. Dodamo vse druge sokove in še enkrat zmiksamo. V ohlajene visoke kozarce damo malo zdrobljenega ledu in prelijemo z napitkom. Če bi radi bolj ognjevitega gusarja, dodajte na vsak kozarec 2 cl belega ruma. Pa dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 5. december 2020 / 18:02

Svetilke

Petrolejke in svetilke na olje s svojo mehko in nežno svetlobo dajejo pridih romantične čarobnosti. Najbolj so zaznamovale čas sredine 19. stoletja, pa vendar se je način prižiganja – čeprav modern...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Upajo na zaposlitev

Maturante, ki so se prejšnji petek veselili na ulicah ob plesanju četvorke, v prihod­njih dneh čaka precej resnejše delo, in sicer matura oziroma zrelostni izpit, kot ji pravijo. Obenem pa že kujejo n...

Splošno / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Bolj kot rezultati me zanima vzgoja mladih

Miroslav Matijaševič, podpredsednik kluba in je hkrati zadolžen za mlade selekcije nogometašev.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Najboljši navijači na Teku štirih mostov

Eno od večjih presenečenj lanskega Teka štirih mostov je bilo izjemno število gledalcev in navijačev ob celotni trasi teka.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Velika nagrada Komende

Zdaj že tradicionalna majska kolesarska dirka v Komendi je tudi letos privabila vse najboljše amaterske kolesarje kot tudi najmlajše slovenske upe.

Kultura / torek, 28. maj 2013 / 07:00

V spomin: Franc Jenko – Podhomski (1939–2013)

Dragi prijatelj France!