Menu brez vrvice

Še en dan Augsburga, ker sem hotela videti »Zaboj lutk«. Lutkovno gledališče marionet, ki domuje v zgodovinski stavbi nekdanje bolnišnice Sv. Duha iz 15. st., je nastalo leta 1948. Ko je nemški vojak Walter Oemichen 1940 v neki šoli v francoskem Calaisu odkril zaboj z marionetami, se je več kot navdušil zanje. 'Puppenkiste' je postala poklic in ljubezen vse družine, zdaj že v tretji generaciji, in zaslovela po vsej Nemčiji, saj so predstave prenašale nemške televizije. Ena najbolj imenitnih je bila Jim Knof in Luka strojevodja (mladinsko delo imamo v slovenskem prevodu). Lutkovne junake lahko danes občudujemo v 570 kvadratnih metrov velikem muzeju, ki ga je od ustanovitve leta 2001 obiskalo več kot 500 tisoč radovednežev. Seveda sem sedla tudi v bistro 'Zaboj'. A ker je bil fantazijski jedilnik namenjen le otrokom do 12 let, za odrasle pa dolgočasen, sem pristala pri bližnjem Italijanu. 'Slabo narejeni' – kar pomeni 'malfatti' – so bili odlični, 'blagi gusar' pa je dobil rumovo obzorje.

 

Malfatti s paradižnikovo omako

 

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g sveže špinače ali 300 g zamrznjene in dobro odcejene, 1 čebulo (50 g), 1 žlico oljčnega olja, 75 g parmezana, 150 g skute, 1 rumenjak, 2 jajci, 200 g bele moke, sol, črn poper, ščep muškatnega oreška, 2 vejici bazilike.

 

Za omako: 1,5 kg aromatičnega paradižnika (pozimi iz dobre konzerve), 2 stroka česna, 1 žličko sladkorja, ščep posušenih čilijev (pozor, da ne bo preveč), 2 vejici bazilike (5g), 100 g parmezana.

 

Špinačo očistimo, operemo in odcedimo; čebulo sesekljamo. V kozici segrejmo olje in steklasto prepražimo čebulo. Dodamo špinačo in mešamo, da špinača izpusti vodo. Predenemo v sito, dobro iztisnemo tekočino in špinačo grobo sesekljamo. Baziliko operemo, osušimo in jo narežemo na drobne trakce. Parmezan naribamo in ga skupaj s skuto, jajcema, rumenjakom in moko s kuhalnico oblikujemo v gladko testo. Vmešamo še špinačo in baziliko. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

 

Paradižnike damo za 1 minuto v vrel krop in stremo česen. Nato paradižnike vzamemo iz kropa, jih olupimo, odstranimo peščice in jih grobo sesekljamo. Segrejemo olje, dodamo česen in pazimo, da ne potemni. Po dobri minuti dodamo paradižnik, čili, sol in sladkor. Kuhljamo največ 8 minut.

 

V velikem loncu zavremo vodo, dodamo sol in z žlico oblikujemo njoke in jih polagamo v vrelo vodo. Zmanjšamo ogenj. Njoki so kuhani, ko priplavajo na površje. Njoke odcedimo in jih v nizki nepregorni posodi postavimo v pečico, ogreto na 100 stopinj.

 

Parmezan grobo naribamo, baziliko natrgamo na lističe. S paradižnikovo omako obdamo njoke in vse skupaj potresemo s parmezanom in baziliko.

 

Punč 'blagi gusar'

 

Za 4 osebe potrebujemo: 1 banano, 1/2 l sveže stisnjenega pomarančnega soka, 1/4 l ananasovega soka, 1/2 skodelice narezanega svežega ananasa, zdrobljen led, bacardi po želji.

 

Banano in ananas zmiksamo. Dodamo vse druge sokove in še enkrat zmiksamo. V ohlajene visoke kozarce damo malo zdrobljenega ledu in prelijemo z napitkom. Če bi radi bolj ognjevitega gusarja, dodajte na vsak kozarec 2 cl belega ruma. Pa dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 5. junij 2009 / 07:00

Morja dovolj za udoben izhod

Jelko Kacin, znova kandidat za poslanca v evropskem parlamentu in nosilec liste LDS, je ob predstavitvi kandidatov v Kranju predstavil tudi svoj predlog morske meje med Slovenijo in Hrvaško.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 14. marec 2011 / 07:00

Anketa: Štirideset dni brez alkohola

V sredo se je skupaj s tradicionalnim postnim obdobjem začela tudi vseslovenska akcija 40 dni brez alkohola, ki letos poteka že šestič. Mengšane smo vprašali, ali akcijo poznajo in ali bodo v njej sod...

Moravče / ponedeljek, 14. marec 2011 / 07:00

V Moravčah začetek predvolilne kampanje

Moravče - V občini Moravče se je v četrtek, mesec dni pred predčasnimi volitvami v občinski svet, začela predvolilna kampanja. »Na odločitev upravnega sodišča, da moramo razpisat...

Zanimivosti / ponedeljek, 14. marec 2011 / 07:00

Osmomarčevski pasulj

Dovje - Na Dovjem že vrsto let osmi marec obeležujejo na čisto poseben način. Ženskam na ta dan namreč ni treba kuhati, saj za kosilo poskrbijo moški, res pa je, da v vseh hišah...

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. marec 2011 / 07:00

Med revnimi vse več upokojencev

"Dokler sta živa še oba, mož in žena, še nekako gre, ko pa eden ostane sam, zapade dobesedno v revščino," ugotavlja direktor Centra za socialno delo Jesenice Božo Pogačar.

Slovenija / ponedeljek, 14. marec 2011 / 07:00

Državni svet o obrtniških protestih

Ljubljana - V Državnem svetu so sprejeli stališča do zahtev Obrtno-podjetniške zbornice za ureditev razmer v slovenski obrti. Državni svetniki razumejo nezadovoljstvo obrtnikov z...