Menu brez vrvice

Še en dan Augsburga, ker sem hotela videti »Zaboj lutk«. Lutkovno gledališče marionet, ki domuje v zgodovinski stavbi nekdanje bolnišnice Sv. Duha iz 15. st., je nastalo leta 1948. Ko je nemški vojak Walter Oemichen 1940 v neki šoli v francoskem Calaisu odkril zaboj z marionetami, se je več kot navdušil zanje. 'Puppenkiste' je postala poklic in ljubezen vse družine, zdaj že v tretji generaciji, in zaslovela po vsej Nemčiji, saj so predstave prenašale nemške televizije. Ena najbolj imenitnih je bila Jim Knof in Luka strojevodja (mladinsko delo imamo v slovenskem prevodu). Lutkovne junake lahko danes občudujemo v 570 kvadratnih metrov velikem muzeju, ki ga je od ustanovitve leta 2001 obiskalo več kot 500 tisoč radovednežev. Seveda sem sedla tudi v bistro 'Zaboj'. A ker je bil fantazijski jedilnik namenjen le otrokom do 12 let, za odrasle pa dolgočasen, sem pristala pri bližnjem Italijanu. 'Slabo narejeni' – kar pomeni 'malfatti' – so bili odlični, 'blagi gusar' pa je dobil rumovo obzorje.

 

Malfatti s paradižnikovo omako

 

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g sveže špinače ali 300 g zamrznjene in dobro odcejene, 1 čebulo (50 g), 1 žlico oljčnega olja, 75 g parmezana, 150 g skute, 1 rumenjak, 2 jajci, 200 g bele moke, sol, črn poper, ščep muškatnega oreška, 2 vejici bazilike.

 

Za omako: 1,5 kg aromatičnega paradižnika (pozimi iz dobre konzerve), 2 stroka česna, 1 žličko sladkorja, ščep posušenih čilijev (pozor, da ne bo preveč), 2 vejici bazilike (5g), 100 g parmezana.

 

Špinačo očistimo, operemo in odcedimo; čebulo sesekljamo. V kozici segrejmo olje in steklasto prepražimo čebulo. Dodamo špinačo in mešamo, da špinača izpusti vodo. Predenemo v sito, dobro iztisnemo tekočino in špinačo grobo sesekljamo. Baziliko operemo, osušimo in jo narežemo na drobne trakce. Parmezan naribamo in ga skupaj s skuto, jajcema, rumenjakom in moko s kuhalnico oblikujemo v gladko testo. Vmešamo še špinačo in baziliko. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

 

Paradižnike damo za 1 minuto v vrel krop in stremo česen. Nato paradižnike vzamemo iz kropa, jih olupimo, odstranimo peščice in jih grobo sesekljamo. Segrejemo olje, dodamo česen in pazimo, da ne potemni. Po dobri minuti dodamo paradižnik, čili, sol in sladkor. Kuhljamo največ 8 minut.

 

V velikem loncu zavremo vodo, dodamo sol in z žlico oblikujemo njoke in jih polagamo v vrelo vodo. Zmanjšamo ogenj. Njoki so kuhani, ko priplavajo na površje. Njoke odcedimo in jih v nizki nepregorni posodi postavimo v pečico, ogreto na 100 stopinj.

 

Parmezan grobo naribamo, baziliko natrgamo na lističe. S paradižnikovo omako obdamo njoke in vse skupaj potresemo s parmezanom in baziliko.

 

Punč 'blagi gusar'

 

Za 4 osebe potrebujemo: 1 banano, 1/2 l sveže stisnjenega pomarančnega soka, 1/4 l ananasovega soka, 1/2 skodelice narezanega svežega ananasa, zdrobljen led, bacardi po želji.

 

Banano in ananas zmiksamo. Dodamo vse druge sokove in še enkrat zmiksamo. V ohlajene visoke kozarce damo malo zdrobljenega ledu in prelijemo z napitkom. Če bi radi bolj ognjevitega gusarja, dodajte na vsak kozarec 2 cl belega ruma. Pa dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 20. december 2015 / 12:29

Ženska, slikarjev večni izziv

V galeriji Zavarovalnice Triglav, Območna enota Kranj, je na ogled zanimiva razstava slikarja in oblikovalca Predraga Szilvassyja z naslovom Ženska – kontrapunkt obdobij, čutenj in želja.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 11. julij 2012 / 07:00

Delničarjem Gorenja 15 centov dividende

Kranj - Družba Gorenje je ob koncu lanskega leta imela 5,5 milijona evrov bilančnega dobička. Delničarji so na četrtkovi skupščini sklenili, da nekaj manj kot 2,4 milijona evrov...

Gospodarstvo / sreda, 11. julij 2012 / 07:00

Spremembe pri obdavčitvi subvencij

Kranj - Po veljavnem zakonu o dohodnini se dohodki iz ukrepov kmetijske politike in iz državnih pomoči v prehodnem obdobju (v letih 2011 in 2012) le polovično vštevajo v dejansko...

Gospodarstvo / sreda, 11. julij 2012 / 07:00

Prijava škode preko mobilne aplikacije

Ljubljana - V Zavarovalnici Triglav so razvili mobilno aplikacijo za pomoč strankam v primeru škodnih dogodkov, ki jo je preko sistemov Apple App Store in Android Market možno na...

Prosti čas / sreda, 11. julij 2012 / 07:00

Polagal naj ne bi več

Ker je Zdenko Omejc zaprisežen motorist, znan pa je tudi po polaganju keramičnih ploščic, so ga prijatelji ob nedavnem srečanju z Abrahamom prijazno opomnili, da je čas, da preneha polagat...

Šport / sreda, 11. julij 2012 / 07:00

Šesti tek po Kropi

»Skozi Kropo v Evropo in svet« je slogan letos že šestega teka po ulicah Krope, ki je potekal v več težavnostnih in starostnih kategorijah. Člani, članice, veterani in veteranke so se poizkusili...