Menu brez vrvice

Še en dan Augsburga, ker sem hotela videti »Zaboj lutk«. Lutkovno gledališče marionet, ki domuje v zgodovinski stavbi nekdanje bolnišnice Sv. Duha iz 15. st., je nastalo leta 1948. Ko je nemški vojak Walter Oemichen 1940 v neki šoli v francoskem Calaisu odkril zaboj z marionetami, se je več kot navdušil zanje. 'Puppenkiste' je postala poklic in ljubezen vse družine, zdaj že v tretji generaciji, in zaslovela po vsej Nemčiji, saj so predstave prenašale nemške televizije. Ena najbolj imenitnih je bila Jim Knof in Luka strojevodja (mladinsko delo imamo v slovenskem prevodu). Lutkovne junake lahko danes občudujemo v 570 kvadratnih metrov velikem muzeju, ki ga je od ustanovitve leta 2001 obiskalo več kot 500 tisoč radovednežev. Seveda sem sedla tudi v bistro 'Zaboj'. A ker je bil fantazijski jedilnik namenjen le otrokom do 12 let, za odrasle pa dolgočasen, sem pristala pri bližnjem Italijanu. 'Slabo narejeni' – kar pomeni 'malfatti' – so bili odlični, 'blagi gusar' pa je dobil rumovo obzorje.

 

Malfatti s paradižnikovo omako

 

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g sveže špinače ali 300 g zamrznjene in dobro odcejene, 1 čebulo (50 g), 1 žlico oljčnega olja, 75 g parmezana, 150 g skute, 1 rumenjak, 2 jajci, 200 g bele moke, sol, črn poper, ščep muškatnega oreška, 2 vejici bazilike.

 

Za omako: 1,5 kg aromatičnega paradižnika (pozimi iz dobre konzerve), 2 stroka česna, 1 žličko sladkorja, ščep posušenih čilijev (pozor, da ne bo preveč), 2 vejici bazilike (5g), 100 g parmezana.

 

Špinačo očistimo, operemo in odcedimo; čebulo sesekljamo. V kozici segrejmo olje in steklasto prepražimo čebulo. Dodamo špinačo in mešamo, da špinača izpusti vodo. Predenemo v sito, dobro iztisnemo tekočino in špinačo grobo sesekljamo. Baziliko operemo, osušimo in jo narežemo na drobne trakce. Parmezan naribamo in ga skupaj s skuto, jajcema, rumenjakom in moko s kuhalnico oblikujemo v gladko testo. Vmešamo še špinačo in baziliko. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

 

Paradižnike damo za 1 minuto v vrel krop in stremo česen. Nato paradižnike vzamemo iz kropa, jih olupimo, odstranimo peščice in jih grobo sesekljamo. Segrejemo olje, dodamo česen in pazimo, da ne potemni. Po dobri minuti dodamo paradižnik, čili, sol in sladkor. Kuhljamo največ 8 minut.

 

V velikem loncu zavremo vodo, dodamo sol in z žlico oblikujemo njoke in jih polagamo v vrelo vodo. Zmanjšamo ogenj. Njoki so kuhani, ko priplavajo na površje. Njoke odcedimo in jih v nizki nepregorni posodi postavimo v pečico, ogreto na 100 stopinj.

 

Parmezan grobo naribamo, baziliko natrgamo na lističe. S paradižnikovo omako obdamo njoke in vse skupaj potresemo s parmezanom in baziliko.

 

Punč 'blagi gusar'

 

Za 4 osebe potrebujemo: 1 banano, 1/2 l sveže stisnjenega pomarančnega soka, 1/4 l ananasovega soka, 1/2 skodelice narezanega svežega ananasa, zdrobljen led, bacardi po želji.

 

Banano in ananas zmiksamo. Dodamo vse druge sokove in še enkrat zmiksamo. V ohlajene visoke kozarce damo malo zdrobljenega ledu in prelijemo z napitkom. Če bi radi bolj ognjevitega gusarja, dodajte na vsak kozarec 2 cl belega ruma. Pa dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 16. september 2020 / 08:02

Jezen, ker mu niso postregli alkohola

Kamnik – Pomoč policistov je v soboto potrebovala natakarica v enem izmed gostinskih lokalov v Kamniku, ki je imela težave z gostom. V lokal je namreč prišel pijan občan in zahteval alkoholno pijač...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 30. december 2016 / 07:00

Niku Škrlecu Severjeva nagrada

Od letošnje jeseni novi voditelj kviza za mlade Male sive celice, ki že 23. sezono poteka na TV Slovenija, mladi dramski igralec Nik Škrlec je pred dnevi prejel tudi svojo prvo igralsko na...

Razvedrilo / petek, 30. december 2016 / 07:00

Barvit plesni ognjemet

Kulturno društvo Qulenium je s tradicionalno produkcijo plesnih predstav, Plesnim ognjemetom, ki je potekal sredi decembra v Kranju, ponovno poskrbelo za razblinjanje meje med sanjami in resničnost...

Kronika / petek, 30. december 2016 / 23:51

Padec usoden za planinca

Mojstrana – Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, se je danes pozno popoldne pod Oltarjem, v hribih nad Mojstrano, smrtno ponesrečil planinec. Mrtvega so policisti gorske enote in go...

Slovenija / petek, 30. december 2016 / 17:16

Neverjetne posebnosti

Ob koncu leta lahko na tem mestu, s katerega se oziramo po svetu, ugotovimo, da je na planetu veliko znanega in še več neznanega. Slednje nas navdaja z dvomi in strahom, marsik(d)aj pa je tudi nadvse...

Slovenija / petek, 30. december 2016 / 17:15

Ena najvarnejših držav

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti so v uradu predsednika države pripravili dan odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor si je zaželel, da bi Slovenija za vselej ostala med najvarnejšimi državami.