Menu brez vrvice

Še en dan Augsburga, ker sem hotela videti »Zaboj lutk«. Lutkovno gledališče marionet, ki domuje v zgodovinski stavbi nekdanje bolnišnice Sv. Duha iz 15. st., je nastalo leta 1948. Ko je nemški vojak Walter Oemichen 1940 v neki šoli v francoskem Calaisu odkril zaboj z marionetami, se je več kot navdušil zanje. 'Puppenkiste' je postala poklic in ljubezen vse družine, zdaj že v tretji generaciji, in zaslovela po vsej Nemčiji, saj so predstave prenašale nemške televizije. Ena najbolj imenitnih je bila Jim Knof in Luka strojevodja (mladinsko delo imamo v slovenskem prevodu). Lutkovne junake lahko danes občudujemo v 570 kvadratnih metrov velikem muzeju, ki ga je od ustanovitve leta 2001 obiskalo več kot 500 tisoč radovednežev. Seveda sem sedla tudi v bistro 'Zaboj'. A ker je bil fantazijski jedilnik namenjen le otrokom do 12 let, za odrasle pa dolgočasen, sem pristala pri bližnjem Italijanu. 'Slabo narejeni' – kar pomeni 'malfatti' – so bili odlični, 'blagi gusar' pa je dobil rumovo obzorje.

 

Malfatti s paradižnikovo omako

 

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g sveže špinače ali 300 g zamrznjene in dobro odcejene, 1 čebulo (50 g), 1 žlico oljčnega olja, 75 g parmezana, 150 g skute, 1 rumenjak, 2 jajci, 200 g bele moke, sol, črn poper, ščep muškatnega oreška, 2 vejici bazilike.

 

Za omako: 1,5 kg aromatičnega paradižnika (pozimi iz dobre konzerve), 2 stroka česna, 1 žličko sladkorja, ščep posušenih čilijev (pozor, da ne bo preveč), 2 vejici bazilike (5g), 100 g parmezana.

 

Špinačo očistimo, operemo in odcedimo; čebulo sesekljamo. V kozici segrejmo olje in steklasto prepražimo čebulo. Dodamo špinačo in mešamo, da špinača izpusti vodo. Predenemo v sito, dobro iztisnemo tekočino in špinačo grobo sesekljamo. Baziliko operemo, osušimo in jo narežemo na drobne trakce. Parmezan naribamo in ga skupaj s skuto, jajcema, rumenjakom in moko s kuhalnico oblikujemo v gladko testo. Vmešamo še špinačo in baziliko. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

 

Paradižnike damo za 1 minuto v vrel krop in stremo česen. Nato paradižnike vzamemo iz kropa, jih olupimo, odstranimo peščice in jih grobo sesekljamo. Segrejemo olje, dodamo česen in pazimo, da ne potemni. Po dobri minuti dodamo paradižnik, čili, sol in sladkor. Kuhljamo največ 8 minut.

 

V velikem loncu zavremo vodo, dodamo sol in z žlico oblikujemo njoke in jih polagamo v vrelo vodo. Zmanjšamo ogenj. Njoki so kuhani, ko priplavajo na površje. Njoke odcedimo in jih v nizki nepregorni posodi postavimo v pečico, ogreto na 100 stopinj.

 

Parmezan grobo naribamo, baziliko natrgamo na lističe. S paradižnikovo omako obdamo njoke in vse skupaj potresemo s parmezanom in baziliko.

 

Punč 'blagi gusar'

 

Za 4 osebe potrebujemo: 1 banano, 1/2 l sveže stisnjenega pomarančnega soka, 1/4 l ananasovega soka, 1/2 skodelice narezanega svežega ananasa, zdrobljen led, bacardi po želji.

 

Banano in ananas zmiksamo. Dodamo vse druge sokove in še enkrat zmiksamo. V ohlajene visoke kozarce damo malo zdrobljenega ledu in prelijemo z napitkom. Če bi radi bolj ognjevitega gusarja, dodajte na vsak kozarec 2 cl belega ruma. Pa dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / sreda, 1. december 2021 / 17:04

Zažarele praznične lučke

Kranjska Gora – Na predvečer prve adventne nedelje so po občini Kranjska Gora že zažarele praznične luči. Okrašen je trg pred cerkvijo v Kranjski Gori, Trg olimpijcev v Mojstrani, ki ga letos krasi...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Sara Isakovič je evropska prvakinja

Radovljica – Ena najboljših slovenskih plavalk zadnjih let, 19-letna Sara Isakovič z Bleda, sicer pa članica PK Žito Gorenjka Radovljica, je šesti dan evropskega prvenstva...

Splošno / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Pritožbe zadržujejo gradnjo obvoznice

Na vprašanje, kdaj bo zgrajena Poljanska obvoznica, ki jo prebivalci Škofje Loke že dolgo težko čakajo, še vedno ni jasnega odgovora. Sedaj so začeli z gradnjo krožišča pri Zmincu, na trasi obvoznice...

Splošno / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

S smetmi začasno v Drago

Bodo na odlagališče odpadkov v Dragi od 1. aprila do konca leta spet lahko vozili odpadke? Z njimi nameravajo deponijo zapolniti, preden jo dokončno zaprejo.

Škofja Loka / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Vodijo tri velike projekte

Razvojna agencija Sora, ki skrbi za razvoj v štirih občinah na Škofjeloškem, v zadnjih treh letih beleži 77-odstotno rast. "Načrti so še bolj smeli, saj samo letos načrtujemo 50-odstotno rast poslovan...

Škofja Loka / nedelja, 23. marec 2008 / 07:00

Nova turistična ponudba na Loškem

Občina Škofja Loka bo nosilka prijave izgradnje Gorenjske panoramske ceste v prvi etapi. Letos prijava, prihodnje leto začetek del, čez dve leti poln zagon nove turistične ponudbe na Škofjeloškem.