Znameniti džezovski pianist Count Basie je napisal tri skladbe, ki jih je v osrednjem delu koncerta zapela odlična vokalistka Ana Soklič. / Foto: Boris Pretnar

Vse, kar diši po svingu

Festivalna dvorana je v petek minila v znamenju glasbe izpred sedemdesetih in več let. Odlična In the Mood z radovljiškim Bid Bangom.

V pravo razpoloženje je polna Festivalna dvorana »zaplavala« že takoj po prvih taktih znamenite skladbe Trumpet Blues, ki se je mnogim najbolj vtisnila v spomin s filmom Ples na vodi. Trobentaška sekcija Bid Banga je odlično opravila svoje delo. Saksofonist in skladatelj, Radovljičan Blaž Trček z Bid Bangom že šestnajsto leto po Gorenjskem, Sloveniji in tudi v tujini uspešno razširja virus džezovskih standardov, svinga, bluza in drugih glasbenih zvr­sti, ki se dobro počutijo v bigbandovskem sestavu, ki šteje okrog dvajset bolj ali manj stalnih članov. Orkester je za tokratni večer, ki na povabilo blejskega Zavoda za kulturo postaja prednovoletna stalnica, pripravil glasbo iz štiridesetih, petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, glasbenike pa je vodila rdeča nit, ki jo najbolje predstavlja skladba Duka Ellingtona It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing), s katero se je najprej predstavil vokalist Mitja Šinkovec. Ja, nič ni od muzike, če ne diši vsaj malo po svingu.

Sledile so same znane in zlatih časov džezovskih orkestrov, kot je Is you is or is you ain't my baby, pa dve neosvingovski This cat's on a hot tin roof Briana Se­tzerja in v veliko navdušenje Zoot Suit Riot skupine Cherry Poppin Daddies. Osred­nji del koncerta je s tremi skladbami Counta Basieja oplemenitila že prepoznav­na džezovska pevka Ana Soklič. V zaključku smo slišali še nekaj džezovskih standardov in znano Pennies from Heaven italijanskega Američana Luisa Prime. In the mood je bila na koncu le še pika na i, ki jo je vseskozi prizadevno postavljal tudi duhoviti voditelj večera, »planiški« Bojan Makovec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 24. maj 2018 / 08:03

Prizvok Mediterana

V soboto je v dvorani Biotehniškega centra Naklo občinstvo uživalo v Dalmatinskem večeru.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 2. december 2015 / 12:52

Vse, kar diši po svingu

Festivalna dvorana je v petek minila v znamenju glasbe izpred sedemdesetih in več let. Odlična In the Mood z radovljiškim Bid Bangom.

Kronika / sreda, 2. december 2015 / 12:43

Izsiljeval osamljene moške

Kranj – Ljubljanski policisti zaradi izsiljevanja obravnavajo 41-letnega moškega, ki je morda svoje žrtve našel tudi na Gorenjskem. V preiskanem primeru je osumljeni iskal moške, ki so preko oglasa...

Zanimivosti / sreda, 2. december 2015 / 12:19

Vsako jutro tisoč gibov

Jutranjo telovadbo na prostem po metodi dr. Nikolaya Grishina Tisoč gibov so začeli tudi v Žabnici. Razgibavajo se vsako jutro ob vsakem vremenu, le ob nedeljah si vzamejo prosto.

Razvedrilo / sreda, 2. december 2015 / 12:16

Praznujeta dvojni jubilej

Zakonca Petra in Jadran Tomšič iz Medvod sta v Klubu Jedro pripravila praznovanje z dvojnim razlogom: oba praznujeta okrogel osebni jubilej, letos pa minevajo tudi tri desetletja od njune poroke.

Šport / sreda, 2. december 2015 / 12:11

Plezalne legende znova v steni

Na desetih plezalnih dnevih Kranja so sezono zaključili športni plezalci, v steni in pod njo pa smo znova videli tudi številne legende slovenskega plezanja.