Tomaž Pipp se je z gojenjem čilija začel ukvarjati za hobi, sčasoma pa je to preraslo v posel. Lani je posadil štirideset vrst, pobral pa skoraj pol tone pridelka.

Kuha najboljše omake s čilijem

Tomaž Pipp iz pekočih čilijev, ki jih pridela sam, dela omake. S sladko, super pekočo in ekstremno pekočo omako je zmagal na tekmovanju v Ameriki.

Sveti Duh – Čili Pipp je zgodba o uspehu, zgodba Tomaža Pippa, ki je iz hobija prerasla v posel. Ukvarja se z gojenjem čilija in prodajo. Kakovost njegovih omak s čilijem je pred kratkim potrditev dobila celo prek luže. Tri je lani poleti poslal na tekmovanje The hot pepper awards 2011 v New York, nekaj dni pred koncem lanskega leta pa so bili znani rezultati. Njegove omake so zmagale tako v sladki, super pekoči kot tudi v ekstremno pekoči kategoriji.

 

»Letos sem z omakami prvič sodeloval na kakšnem tekmovanju in zmage mi osebno veliko pomenijo,« je dejal Tomaž Pipp, ki je doma pri Svetem Duhu pri Škofji Loki. Kot pravi, je edini, ki se pri nas tako resno ukvarja z gojenjem čilijev, ki je najbolj razširjeno v Avstraliji, Ameriki in Angliji: »Rad sem imel pekočo hrano, čilije in rad sem delal v vrtu. Pred desetimi leti sem se s tem začel ukvarjati povsem za hobi, počasi pa je vse skupaj preraslo v posel. Najprej sem prodajal samo semena, potem pa začel izdelovati še omake. Veliko sem jih pokusil od svetovnih proizvajalcev, preden sem začel kuhati po svojih receptih.« Ima že okrog sto petdeset vrst semen, nepekoče, srednje pekoče in zelo pekoče, vsako leto ponudbo še razširi, stare vrste umakne iz prodaje in jih nadomesti z novimi. Lani je zasadil štirideset vrst semen, pobral pa skoraj pol tone pridelka. En plod tehta od pet do osem gramov. Omake, ki so pripravljene za neposredno uživanje, kuha le iz pekočih čilijev. »Najmočnejši čili na svetu ima milijon in pol skovilovih enot. Imam tudi te sorte. Nekateri lahko pojejo celo tega najmočnejšega, a za normalno uživanje so tisti nekje do sto tisoč skovilov, pa še to mora človek pojesti že kar nekaj čilija, da zdrži,« pove Pipp in doda, da pekoč čili sprošča adrenalin in hormon sreče, zato ljudje od njega postanejo kar nekako odvisni. Tudi Pipp je eden izmed teh »odvisnikov«: »Čili me navdušuje z okusom, aromo, različnimi stopnjami pekočnosti, kot zdravilo. Uporabljam ga vsak dan kot dodatek k jedem. Največkrat ga dam v jedi na žlico, tortilje in na pico. V zmernih količinah je primeren in zdrav čisto za vse ljudi. Jaz pravim, da ozdravi težave od ust do zadnje plati. Tudi otroci ga lahko uživajo. Naša triletna hčerka že več prenese kot njena mami.«

 

Pipp ugotavlja, da je tudi v Sloveniji čili vse bolj popularen. »Povpraševanja je vedno več, ljudje bolj sprejemajo pikantno hrano, ker vidijo, da ni samo pekoča, temveč da čili jedem tudi okus in je dober za zdravje,« je zaključil Tomaž Pipp, čigar izdelke najdemo tudi na policah nekaterih trgovin.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 1. julij 2008 / 07:00

Počitniški ne-mir (2)

Nekoč je v nekem vrtcu onkraj naše doline beseda nanesla na poletje.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Ujeti svet Tinkare Kovač

Tradicionalni koncert in predstavitev nove plošče

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Spoznajmo Slovenijo

Vsako jesen organizirajo tradicionalni VIP turistični rally. Tokrat je potekal po nenavadnih poteh v čudovite predele Zasavja in Savinjske doline. Cosmobejba pa je posebna bejba, ki predstavlja del vs...

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Nissanovo sodelovanje z Yahoo! Music

Nissan in Yahoo! Inc. sta začela s programom Nissan Live Sets on Yahoo! Music, s pomočjo katerega je na spletu možno ustvariti mesto za predvajanje glasbe v živo in dvakrat mesečno mog...

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Prihajajo avtomobilski zmaji

Kitajski avtomobilski proizvajalci vse bolj glasno trkajo na vrata trgov na stari celini.

Prosti čas / torek, 5. december 2006 / 06:00

Dizelski by-pass

Test: Renault Laguna Grandtour 2.0 dCi Evolution