Dizelski by-pass

Test: Renault Laguna Grandtour 2.0 dCi Evolution

Nekaterim avtomobilom se ob izteku življenjskega cikla piše dobro, drugim slabše. Pri Renaultu želijo laguno sedanje generacije še nekaj mescev ohranjati pri življenju s pomočjo novega 2,0-litrskega turbodizelskega štirivaljnika, ki bo najbrž dovolj dober tudi v naslednji generaciji, napovedani že za prihodnje leto. Ta pogonski stroj namreč poleg 175 konjskih moči premore zvrhano mero navora, ki se začne že pri zelo nizkih vrtljajih in vztraja skozi večji del uporabnega območja delovanja tako, da je vožnja z njim povsem nezahtevna in ni treba prav pogosto posegati po ročici šeststopenjskega ročnega menjalnika. Čar življenjske jeseni pri laguni posebej ponazarjajo diskretni kromirani dodatki, na novo ukrojen sprednji del, ki bolje odraža Renaultovo identiteto in še druge podrobnosti. Ob tem ne gre spregledati, da je v zadku kombijevske lagune solidno prostoren prtljažnik, v katerega je mogoče nalagati prtljago skozi veliko odprtino prtljažnih vrat ali iz njega pobirati drobnarije skozi ločeno se odpirajoče steklo. Osvežitvenih posegov je bila zdaj že skoraj dve leti nazaj deležna tudi armaturna plošča, ki so ji sicer ohranili osnovno konfiguracijo, spremenila pa se je grafika merilnikov, ki so zdaj bolje čitljivi. Žal podvozje ne zmore slediti motorni energiji novega turbodizla, nihanja v ovinkih je preveč, čeprav se kolesa povsem zanesljivo držijo ceste, za zvesto držanje smeri pa avtomobil zahteva od voznika nekaj več pozornosti. Ob upoštevanju starosti, je nekako mogoče zamižati na eno oko, kajti v vseh ostalih pogledih je laguna grandtour še vedno dovolj uravnotežen avtomobil, ki lahko hkrati služi družinskim in poslovnim prevozom.

Osnovni tehnični podatki:

Gibna prostornina: 1995 ccm

Največja moč pri v/min: 127 kW/175 KM

Najvišja hitrost: 222 km/h

Poraba goriva po EU norm.: 8,0/ 5,3/ 6,2 l/100 km

Maloprodajna cena: 7.093.000 SIT (29.599 EUR)

Uvoznik: Renault-Nissan Slovenija, Ljubljana

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 16. junij 2017 / 18:28

Kos v Medvodah

Medvode – Po včerajšnji prvi premieri bo v Kulturnem domu Medvode jutri v soboto, 17. junija, ob 20. uri še druga premiera (gre za omejeno število sedežev v dvorani) predstave z naslovom Kos avtorj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 7. september 2007 / 07:00

V Komendi 3.500 upokojencev

Premražene upokojence je na četrtkovem gorenjskem srečanju še najbolj "ogrela" napoved, da se bodo pokojnine novembra predvidoma zvišale za dva odstotka.

Kamnik / petek, 7. september 2007 / 07:00

Kamnik vabi narodne noše

Začeli so se 37. Dnevi narodnih noš v Kamniku - vrhunec v nedeljo popoldne s tradicionalno povorko skozi mesto.

Splošno / petek, 7. september 2007 / 07:00

Štiriindvajset ur po treh desetletjih

Na Ukovi so skočili v vodo maratonski plavalci, tisti, ki so nekoč plavali prvi štafetni maraton čez dan in noč ter mlajši, ki so jim pomagali, da so še enkrat zmogli do cilja.

Preddvor / petek, 7. september 2007 / 07:00

Grad Dvor kliče po obnovi

Ministra za šolstvo Milana Zvera, ki se je prvi šolski dan mudil v Preddvoru, so povabili tudi na ogled gradu Dvor, ki je v lasti ministrstva in nezadržno propada.

Splošno / petek, 7. september 2007 / 07:00

Spomini so še živi

Pred kratkim je "praznovala" tridesetletnico legendarna Lada Niva.