Boštjan Razingar (zadaj, v črni majici) in Amir Bešič (spredaj) naj bi poleg jeseniškega poštarja oropala še hotel na Bledu, na Jesenicah pa komunalno podjetje in varnostnika. Načrtovala naj bi tudi rop pošte v Radovljici. (Foto: Gorazd Kavčič)

Na sodišču najprej rop poštarja

V Kranju so začeli soditi Boštjanu Razingarju in Amirju Bešiću, obdolženima ropa poštarja na Jesenicah in načrtovanja ropa radovljiške pošte. Policisti so ju ovadili še zaradi treh drznih ropov na Gorenjskem, za katere pa kranjsko tožilstvo obtožnice še ni sestavilo.

Kranj – Pred sodni senat Okrožnega sodišča v Kranju sta minuli teden stopila 32-letni Boštjan Razingar in 29-letni Amir Bešić, oba z Jesenic, ker naj bi 30. decembra lani na Jesenicah oropala pismonošo Gašperja Balantiča, ki je tega dne raznašal pokojnine, zato je imel pri sebi 8.581 evrov. Jeseničana naj bi 16. decembra načrtovala tudi rop pošte v Radovljici, a sta si v zadnjem trenutku premislila, vseeno pa jima tožilstvo očita dogovora za hujše kaznivo dejanje. Novi kazenski zakonik za rop predvideva kazen od treh do petnajst let zapora, za dogovor za kaznivo dejanje pa do enega leta zapora.

Po navedbah obtožbe, ki jo je zastopala okrožna državna tožilka Marija Marinka Jeraj, naj bi se Razingar in Bešić 30. decembra lani okoli 8.30 z avtomobilom pripeljala na cesto Toneta Tomšiča na Jesenicah, kjer sta počakala na poštarja Gašperja Balantiča. Tam je domnevno Boštjan Razingar pristopil k pismonoši in zahteval, da mu izroči torbo, ker pa je ni takoj dobil, je izvlekel pištolo, napel udarno kladivo in jo usmeril v poštarja. Slednji je tedaj roparju prepustil pištolo. Razingar naj bi po tem stekel do avtomobila, v katerem ga naj bi čakal Bešič. Že 16. decembra lani okoli 19.25 pa naj bi se Jeseničana pripeljala v Radovljico, parkirala nekoliko stran od pošte, na avto namestila ukradene registrske tablice, se preoblekla, nato pa odšla do pošte, kjer sta opazovala, kako natovarjajo denar v poštno vozilo. Čeprav naj bi se dogovorila, da izvedeta rop, ga na koncu nista izvršila.

Razingar je v zagovoru okrožni sodnici Marjeti Dvornik dejal le, da je bil tistega jutra, ko so na Jesenicah oropali poštarja, doma in v pekarni Planika, medtem ko soobtoženi Bešić ni povedal ničesar. Oropani poštar pa se spominja, da je najprej mislil, da gre za šalo, šele ko je zagledal pištolo, je spoznal, da ima neznani moški zelo resne namene.

Ko so kriminalisti konec decembra lani prijeli Razingarja in Bešića, so ju osumili še treh oboroženih ropov. 18. decembra 2007 naj bi tako oropala varnostnika med oddajo gotovine v nočni trezor na Spodnjem Plavžu na Jesenicah in odnesla 44.150 evrov, 16. januarja lani naj bi iz blagajne jeseniškega Jeko-ina odnesla 36.445 evrov, 18. avgusta lani pa iz blejskega hotela Savica kar 153.844 evrov. Denar naj bi po navedbah kriminalistov večinoma porabila za nakup stanovanja na slovenski obali, nameravala naj bi kupiti tudi stanovanje v Ljubljani, eden od njiju pa naj bi si kupil še dva luksuzna avtomobila. Po naših podatkih kranjsko tožilstvo za ta dejanja obtožnice še ni vložilo na sodišče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / ponedeljek, 26. maj 2014 / 14:22

Podstreho uredili v plezalno steno

Člani Planinskega društva Komenda so na podstrehi svojega planinskega doma na Podborštu uredili balvansko plezalno steno. Brezplačne vodene vadbe bodo namenjene vsem generacijam.

Objavljeno na isti dan


Komenda / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Glavarjeva cesta bo razkopana

Komenda - Občina Komenda je z javnim razpisom pridobila izvajalca za gradnjo kanalizacije na odseku Glavarjeve ceste od gasilskega doma do športne dvorane. Kot je povedal župan

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Na sodišču najprej rop poštarja

V Kranju so začeli soditi Boštjanu Razingarju in Amirju Bešiću, obdolženima ropa poštarja na Jesenicah in načrtovanja ropa radovljiške pošte. Policisti so ju ovadili še zaradi treh drznih ropov na Gor...

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Družinskega nasilja je vse več

Centra za socialno delo Kranj in Škofja Loka sta pripravila delovno srečanje na temo družinskega nasilja. Lani so na Gorenjskem obravnavali 178 primerov nasilja med štirimi stenami.

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

S ceste v drevo

Moše – V torek okoli 17. ure se je na lokalni cesti pri Mošah smrtno ponesrečil 19-letni voznik osebnega vozila iz okolice Šenčurja. Z Renaultom Cliom je vozil po lokalni cesti i...

Zanimivosti / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Jubilej PGD Moste

Moste pri Komendi - Gasilci iz Most pri Komendi so prejšnjo soboto s parado skozi vas, mašo v moščanski cerkvi in zabavnim programom na slovesen način obhajali 80-letnico delovan...