Frankovska furmanska ponvica
Nürnberški božični sejem se že dolgo ponaša s tem, da ima najlepšo in najlepše okrašeno smreko v vsej Nemčiji. Vsako leto ga med prvo adventno nedeljo in božičem obišče približno dva milijona obiskovalcev. Veliko je tujcev, ki se radi oglasijo tudi lučaj stran, kjer so stojnice pobratenih mest z vseh celin, in med katerimi je tudi Skopje. Vzdušje je edinstveno, le gnečo moraš stoično prenašati in žal se denarnica odpira kar sama, posebej ob steklenih izdelkih. Poleg treh kristalnih snežink sem kupila tudi prelepe dišeče medenjake v obliki starih okraskov. In čeprav je vsepovsod dišalo po cimetu in aromatičnem čaju, sva v bistroju na robu trga dobila čisto običajen čaj in slab grog, s katerima nama je postregel zlat angel. A ko je iz angelskih ust zapraskal grob glas, ki ga je zanimalo, ali bova v četrt ure popila, da bodo dobili prostor še drugi, je bilo romantike konec. Da bi tam kaj pojedla, ni bilo govora! Na parkirišču sem za nameček sedla na kupljene medenjake, ki so se spremenili v luksuzno pičo za ptičke, in v meni je vzhajala sitnoba, ki pa ni potešila lakote. Kmalu zatem sva pohajkovala po starem delu Fürtha, kjer sva prenočevala, in naletela na krčmo: Pri babici. Na tabli s ponudbo je bilo napisano: pristna frankovska kuhinja. Samo spogledala sva se, ko naju ni pozdravil angel, ampak nasmejana natakarica v zrelih letih, a z angelskim glasom. Ko je soprogu prinesla ponvico, je rekla, da so to ponavadi jedli furmani, ki so vozili pivo ... Za slovo sva dobila vsak po en domač medenjak s smerokazom, naj greva malo na trg, kjer na stojnicah še kuhajo kaj močnega. Grog je bil sijajen ... Ja, ja, angeli imajo včasih tudi predpasnike.
Frankovska furmanska ponvica
Za 4 osebe potrebujemo: 8 velikih olupljenih krompirjev, 2 žlici olja, sol, majaron, lahko posušen, 1 veliko čebulo, 250 g zmesi za pečenice, 1 žlico kumine.
Surov krompir naribamo. Na drobno narezano čebulo prepražimo na olju. Dodamo zmes za pečenice in nekajkrat premešamo. Dodamo nariban krompir in pražimo 4-5 minut. Potegnemo z ognja in začinimo.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Pekač na tenko namažemo z oljem, predenemo vanj krompirjevo zmes, jo posujemo s kumino in pečemo približno 30 minut, dokler krompir ni zlato rumeno zapečen.
Frankovska krompirjeva juha
Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice na kocke narezane slanine (ali 3 žlice olja), 600 g olupljenega krompirja, 1 čebulo, 1 korenček, pol gomolja manjše zelene, pol pora, 1 l zelenjavne juhe, 2 lovorova lista, majaron, sol, 3 žlice suhega belega vina in smetano po okusu.
Čebulo, krompir, zeleno in korenček narežemo na kocke, por pa na obročke. V loncu razpustimo slanino in dodamo čebulo, da postekleni, primešamo preostalo zelenjavo, lovorova lista in začinimo. Dolijemo zelenjavno juho. Kuhljamo na majhnem ognju približno 20 minut, da se zelenjava zmehča. Odstavimo, poberemo iz juhe lovorova lista in polovico zelenjave. Nato juho piriramo s paličnim mešalnikom in stresemo vanjo zelenjavo v kockah. Po želji začinimo s suhim belim vinom in smetano.