Klemen Bauer, Teja Gregorin, Jakov Fak, Andreja Mali in Janez Marič bodo glavni aduti slovenskega biatlona v letošnji sezoni. Cilji so visoki. (Foto: Tina Dokl)

Brez Pokljuke in Tadeje

"Izgovorov pred sezono ni. Naredili smo vse, kot je treba," pred današnjim začetkom svetovnega pokala v biatlonu pravi glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec. V Östersundu je na startu pet fantov in dve dekleti brez Tadeje Brankovič Likozar, ki bo še drugič postala mamica.

V letošnji sezoni v biatlonski karavani ne bo Tadeje Brankovič Likozar. »Prijatelji biatlona se že celo pripravljalno obdobje čudijo, kaj se dogaja z mano. Po vrnitvi po rojstvu Maše sem začutila, da lahko znova pridem na visok nivo. Tudi po koncu lanske sezone sem imela željo nadaljevati. V dogovorih meseca maja s celotnim biatlonom nismo našli skupnega imenovalca. Čez poletje sem bila tako več doma. Drugo dejstvo pa je, da bo Maša predvidoma maja prihodnje leto dobila bratca ali sestrico,« je pojasnila Tadeja Brankovič Likozar, ki bo tako drugič postala mamica.

Rudno polje – Sezono svetovnega pokala danes začenjajo še biatlonci. Prva postaja je Östersund na Švedskem. Slovenska reprezentanca je v Skandinavijo dopotovala minuli petek, potem ko so na domači Pokljuki v lepem vremenu in na umetnem snegu opravili še zadnji sklop priprav. Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v nemškem Ruhpoldingu, ki bo v začetku marca. Posebnost tam bo tudi slovenska biatlonska hiša. V letošnjem koledarju pa ni predvidene tekme svetovnega pokala na Pokljuki, kjer pa bodo gostili tekmovanja nižjega ranga.

Slovenska A-reprezentanca je letos enotna. Uroš Velepec skrbi za fizično pripravo, Tomaš Kos pa za strelski del treninga. Fantje so si lani priborili povečanje kvote, tako da bo lahko nastopilo pet tekmovalcev. Na Švedskem bodo to Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik in Peter Dokl. Na priložnost pa čakata Vid Vončina in Simon Kočevar. Po pripravljenosti izstopa trojica Fak, Bauer, Marič. Vsi trije so bili na kontrolni tekmi na Pokljuki pred odhodom na prve tekme hitrejši od čeških reprezentantov. V nedeljo so nastopili še na tekmi IBU pokala, ki je bila prav tako v Östersundu. Fak je celo zmagal, Bauer je bil četrti, Marič pa sedemnajsti. »Vsi smo dobri, Jaka pa je še boljši. V klanec ima neverjetno hiter korak. Ne želim vršiti kakšnega pritiska nanj, a res je dober,« je Jakova Faka vnovič hvalil Janez Marič, najizkušenejši slovenski biatlonec, ki tudi sam od letošnje sezone pričakuje veliko: »Če ne bom imel uspešne sezone, si ne bom imel kaj očitati. Naredil sem vse. Treniral sem z ekipo, izboljšal strelski čas, boljši sem tudi v teku. Ne skrivam: cilji so visoki.« Jakov Fak se vrača po ozeblini na prstu, zaradi katere je moral izpustiti zadnji del lanske sezone vključno s svetovnim prvenstvom. Kljub formi, ki jo kaže, si je za cilj postavil 15. mesto v skupnem seštevku, kar mu ni uspelo lani. Klemen Bauer je na uvodu priprav na sezono treniral individualno, potem pa se priključil preostalim. Tudi on si želi izpolniti cilje, ki so neizpolnjeni ostali od lanske sezone.

 

Povsem drugačna situacija je pri dekletih. Na Švedskem sta le Teja Gregorin in Andreja Mali. Slednja si želi še enega malega preporoda, ki ji je po »tihih« šestih letih uspel že lani, Teja Gregorin pa prvih stopničk, na katere že kar dolgo čaka. Tudi ona je bila v nedeljo na startu IBU pokala in končala kot sedemnajsta. »Na podlagi lastnega občutka lahko rečem, da sem boljša kot lani. Počutim se močno. Za primerjavo na treningih sem imela Andrejo in predvsem konkurenca, pritisk na strelišču, mi je prišel prav. Fantje pa so prehitri, da bi lahko tekla z njimi,« pravi Teja Gregorin, v lanski sezoni osma biatlonka svetovnega pokala, ki se ne bi branila niti kakšnega nastopa v tekaški karavani. Norvežanka Tora Berger je bila letos na uvodni tekmi svetovnega pokala v smučarskem teku že četrta. »Zanimivo bi bilo videti, kako visoko lahko pridem. Tori sem bila lani v teku konkurenčna,« je nekaj besed namenila tej temi. Zgolj dve tekmovalki verjetno pomeni, da Slovenija ne bo imela ženske štafete. V igri sta sicer mladi Lili Drčar in Eva Urevc, morda tudi Rusinja Ekaterina Rečkalova, ki živi in trenira v Sloveniji, od koder prihaja njena babica, nima pa še urejenih dokumentov. »Štafete si želimo in delamo na tem. Je realna, a treba je razmisliti o nivoju, na katerem bi bila,« je dejal Uroš Velepec. Da je ne gre sestavljati za vsako ceno, se strinja tudi Gregorinova: »Če štafeta ne bi bila sposobna uvrstitve v deseterico, je zame vseeno, če je ni. Odvisno je tudi, koliko točk nam bi prinesla in kateri dan tekmovanj je na sporedu.«

Kako dobro so pripravljeni člani slovenske reprezentance, bodo pokazale prve tekme. Danes začnejo fantje, jutri še dekleta. »Za letošnjo sezono imamo okrog deset odstotkov manjši proračun kot lani, cilji pa kljub temu ostajajo visoki. V obeh konkurencah so želja stopničke,« je optimističen tudi Matej Oblak, vodja biatlonskih reprezentanc.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 23. februar 2022 / 08:24

Ekipni uspeh turnih smučarjev

Kranj – Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju se je z evropskega prvenstva Boi Taull 2022, ki je bilo med 9. in 13. februarjem v Španiji, vrnila z največjim ekipnim uspehom do zdaj:...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Na prvenstvu tudi šest slovenskih čolnov

Barve Slovenije bo na Bledu zastopalo šest slovenskih posadk, med njimi je tudi dvojni dvojec, ki bo nastopil v konkurenci invalidov.

Prosti čas / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Romantična večerja

Ni bilo valentinovo, bil je kulinarični večer z Miro Šemić v Vili Bled. Dobra vina in kuhinja Igorja Jagodica je prisotne popeljala v deželo razvajanja brbončic.

Nasveti / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Zbrušeni diamant

Jalovec (2645 m) - Pogled na goro iz doline Tamar je res čudovit. Mogočnež popolnih oblik je danes povsem zasluženo tudi v logotipu Planinske zveze Slovenije. Ena najlepših gora pri nas.

Humor / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Vozičkar´ce po vzoru Klobase

"Če teli avtoprevozniki loh afne guncajo pred Karavanškmo predoram, poj bomo pa tud` me svoje pravice zahtevale pred občino," sta v en glas povedali rahlo besni mamici Izabela in Evelina.

GG Plus / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Gradu so vrnili mladost

Znameniti grad, komenda imenovan, v Rebrci/Rechberg pri Železni Kapli/Eisenkappel je do prihoda mladega župnika Poldeja Zundra v Železno Kaplo več ali manj sameval. Po njegovi zaslu...