Repa ni le za prašiče.

Zimski rival: brassica rapa

Verjetno ste se malo začudili nad drugim delom današnjega naslova. No, brez skrbi, latinsko ime tokratne zelenjavne zvezde smo uporabili samo zato, da stvar ne bo tako preprosto lahka in jasna na prvi pogled. Govorimo namreč o "navadni" repi, ki je v zimskem času velik rival zelja - v boju za prevlado na naših mizah, seveda. Saj veste, krvavica, pečenica, žganci ... s kislim zeljem ali s kislo repo. To je zdaj vprašanje v deželi slovenski.

Čeprav je vprašanje težko, pa je rešitev pravzaprav preprosta in vedno dobitna. Karkoli med zeljem in repo že izberemo, prav dosti ne moremo zgrešiti, samo da nam tekne. Bolj rigorozni zastopniki zdravega načina življenja bi med v uvodu omenjenimi živili najbrž mirne duše izločili kakšnega, a repa in zelje kakopak nista med tistimi. Obe rastlini spadata v družino križnic in imata tudi podobne zdravilne učinke. Pri zelju običajno bolj poudarjamo njegove iztrebljevalne, shujševalne in razstrupljevalne lastnosti, medtem ko je pri repi še posebej cenjen njen ugoden vpliv na dihala. Nanjo ne gre pozabiti pri prsnih boleznih, naj si gre za kašelj, bronhitis, astmo, oslovski kašelj ali pljučnico.

 

V slabih in dobrih časih

Pri starejših ljudeh se repa v pogovoru kdaj pa kdaj uporabi kot sinonim za slabe čase, čase pomanjkanja. No seveda, kadar ni niti za pokušino »mastnega«, nam vsakodnevno uživanje istovrstne hrane ustvari slabe spomine, ki pa niso vedno tudi pravilni. Z uživanjem repe namreč zaužijemo zvrhano dozo vitaminov, rudninskih snovi, beljakovin, balastnih snovi, pa tudi antioksidantov, ogljikovih hidratov in še česa. Ni malo zeliščarjev, pri katerih je repa cenjena kot najboljša zelenjava. Eden od njih je tudi veliki francoski mojster naravnega zdravilstva Maurice Messegue.

 

Repa pred krompirjem

Repa je izvorno evropska rastlina in se v naših krajih ni pojavila kot produkt globalizacije, t. j. prinosa ameriških rastlin v Evropo. V času pred prevlado krompirja je bila tudi v naših krajih osnovno živilo, kar je kasneje postal krompir, ki ima zanimivo, podobno slab »ugled« v tisti »vsak dan zelje in krompir«. V zadnjem času repa znova pridobiva veljavo, neki znanec pa mi je celo zaupal svoj kulinarični eksperiment, namreč, da se poskuša prehranjevati le z izvorno evropskimi jedmi oz. zelenjavo. Torej z veliko repe, kolerabe, zelene, zelja …, pa brez krompirja, paprike, paradižnika, koruze in drugih ameriških rastlin.

 

Razsvetlimo se z repo

Preden se posvetimo zdravilni vrednosti repe, ki je vse prej kot majhna, predstavimo eno od njenih zelo zanimivih uporabnih vrednosti. Neka ženica iz Prekmurja mi je pripovedovala, da je njen oče iz repe znal izdelati leščerbo. Repo je izdolbel, vanjo nalil repičnega olja, namestil gorilni material, v zgornjem delu napeljal vrv, ki je služila kot držalo, in prižgal. Z leščerbo si je ponoči svetil pot v hlev. Repa je kakopak uporabna tudi za ustvarjalne duše, ki so na njen račun napisale že prenekatero povest. Saj poznate tisto rusko pravljico o puljenju repe, kjer se dedek, babica in cela domačija živali skupaj trudi izpuliti repo velikanko. Ker smo tokrat bore malo povedali o zdravilni vrednosti repe, se bomo slednji povsem posvetili prihodnjič, ko bomo navrgli tudi kakšen uporaben recept. Z zimo je že tradicionalno povezano uživanje kisle repe, zato kakšno tudi o tej nepogrešljivi jedi mrzlih dni. Pa veliko repe vam želim, če že ne krompirja.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 7. februar 2023 / 08:54

Naj bo kulturno

Danes zvečer bodo v Cankarjevem domu slovesno podelili najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, dve Prešernovi nagradi za življenjsko delo in šest nagrad Pr...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 19. marec 2011 / 07:00

Srečanje folklornih skupin

V soboto, 19. marca, bo v Domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici potekalo območno srečanje otroških in odraslih folklornih skupin. Ob 15. uri bodo nastopile otroške skupine: več postav OFS Bohinj,...

Kultura / sobota, 19. marec 2011 / 07:00

Flamenco jazz za sladokusce

V soboto, 19. marca, ob 19. uri bo v šolski knjižnici kranjske gimnazije nastopil saksofonist Jan Kus z mednarodno jazzovsko zasedbo Amna. Jan Kus, bivši gimnazijec in diplomant Kraljevega...

Kultura / sobota, 19. marec 2011 / 07:00

Kvartet strune ... do lune

V okviru III. Mednarodnega cikla koncertov bo v soboto, 19. marca, ob 19. uri v kapeli Škofjeloškega gradu koncert komornega sestava Kvartet od strune … do lune. Kvartet druži vrhunske mla...

GG Plus / sobota, 19. marec 2011 / 07:00

Moja žena je hladna kot led in mi ne da (19)

»… Za trenutek so se mi zašibila kolena. Zdelo se mi je, kot da me je njegov pogled razgalil do zadnjega kosa oblačila. Imel je zelo lepe roke. Dolgi, kirurški prsti so bili negovani,...

Radovljica / sobota, 19. marec 2011 / 07:00

Župan pozdravil novorojenčke

Radovljica - V začetku tedna je radovljiški župan Ciril Globočnik pripravil prvi sprejem za novorojenčke in njihove starše v svojem mandatu. V štirih skupinah je sprejel starše s...