Dve zvezdici Ani Roš, ena tudi na Gorenjsko

Dočakali smo najtežje pričakovani kulinarični dogodek letošnjega leta: v torek so na Ljubljanskem gradu razglasili dobitnike Michelinovih zvezdic. Pravzaprav je šlo za izjemen dogodek, saj se je to zgodilo prvič v zgodovini Slovenije. In Gorenjci smo ponovno potrdili, da v slovenskem okolju premoremo smetano med t. i. chefi. Med petimi restavracijami, ki so prejele eno Michelinovo zvezdico, se je znašla tudi Vila Podvin iz Mošenj z Urošem Štefelinom. Pa še en kuharski mojster se je okitil z eno zvezdico – Jorg Zupan, ki sicer ustvarja v ljubljanskem Ateljeju, a je rojeni Kranjčan.

Prihod prvega Michelinovega vodnika v Slovenijo je bil na koncu v znamenju Ane Roš in Hiše Franko iz Kobarida. Svetovno znana kulinarična mojstrica (oziroma njena restavracija) je dobila dve zvezdici. Bila je edina v svojem razredu, čeprav bi glede na opise, kaj pomenijo zvezdice – ena zelo kakovostno kulinariko, vredno postanka, dve odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, in tri izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja – Hiši Franko prisodili opis za tri zvezdice. Slovenci, predvsem pa tujci, so zadnji dve leti Kobarid velikokrat obiskali le zaradi Anine kulinarike.

Da je Slovenija (končno) pristala na zemljevidu Michelinovih destinacij, je seveda za našo gastronomijo izjemnega pomena. Odprla so se še ena vrata.

Poleg podeljenih zvezdic pa je še 37 slovenskih restavracij, gostiln in bistrojev s svojimi kuharskimi mojstri dobilo The Plate Michelin oziroma krožnik Michelin, devet še oznako Michelinov Bib Gourmand in šest piktogram trajnosti. Tudi tu je bera gorenjskih imen lepa.

Seveda pri Michelinu brez presenečenj ne gre in zagotovo je bilo eno večjih, da med dobitniki zvezdic ni bilo Janeza Bratovža z njegovo znano Restavracijo JB. Po kulinaričnih kuloarjih je završalo ...

Kaj pa pomenijo zvezdice za »običajnega smrtnika« na eni strani in njihove prejemnike na drugi? Zelo poenostavljeno: če imate radi dunajski zrezek in pečen krompirček – no, to morda v Michelinovi restavraciji postrežejo kot del prve hladne predjedi od osmih hodov na primer kot okus v skodelici, ki je podobna kavni, kar obljublja čutom posebno doživetje, ne pa vedno sitosti. In končni rezultat ni poceni; za kuharskega mojstra restavracij dobitnic pa to izjemno »zvezdično« priznanje pomeni še večjo odgovornost do gosta – na vseh nivojih. Michelinova zvezdica ali več njih je za prejemnika potrditev, da dela dobro, izziv za naprej, včasih pa kdo ugotovi, da mu je tudi v breme.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Za člana državnega sveta Blaža Kavčiča

Mestni svetniki so na oktobrski seji potrdili listo enajstih elektorjev Mestne občine Kranj za izvolitev člana državnega sveta; izvoljeni so bili Ilija Dimitrievski, Janez Draksler, Beno Fekonja,...

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 6. april 2017 / 22:51

Ob Krekovem letu tudi večer z Mileno Miklavčič

Železniki – V Kulturnem društvu dr. Janez Evangelist Krek iz Selc nadaljujejo s prireditvami ob Krekovem letu, ki jih prirejajo v počastitev stoletnice Krekove smrti. Minulo soboto je na 4. Krekove...

Izleti GG / četrtek, 6. april 2017 / 22:51

Sožitje mesta in narave (2)

Sredi marca se je Glasova karavana bralcev in naročnikov odpravila na izlet na Primorsko. Kar za dva avtobusa izletnikov se je nabralo. Ogledali smo si fascinantno Luko Koper, spokojni Škocjanski zato...

Mularija / četrtek, 6. april 2017 / 22:49

Glasovanje za najboljši EKOfilm

V okviru sedme Goodyearove okoljske kampanje Pozor(!)ni za okolje je dvajset srednjih šol, med njimi osem z Gorenjske, posnelo enominutne EKOfilme, s katerimi širšo javnost obveščajo o svojih okolj...

Rekreacija / četrtek, 6. april 2017 / 22:49

Lačna? Sita?

Lačna (451 m)–Kuk (498 m)–Veliki Gradež (507 m) – Greben, ki se razprostira od Kubeda do Velikega Badina in postreže z lepim razgledom na Kraški rob. Vrh, ki te spomni, da je dobro, če v želodcu ne kr...

Rekreacija / četrtek, 6. april 2017 / 22:45

Pet elementov v TKM

Danes nadaljujemo, kjer smo ostali v članku prejšnji teden. Rekli smo, da v tradicionalni kitajski medicini (TKM) vse v naravi pripada osnovnim petim elementom: les, ogenj, zemlja, kovina in voda....