Dve zvezdici Ani Roš, ena tudi na Gorenjsko

Dočakali smo najtežje pričakovani kulinarični dogodek letošnjega leta: v torek so na Ljubljanskem gradu razglasili dobitnike Michelinovih zvezdic. Pravzaprav je šlo za izjemen dogodek, saj se je to zgodilo prvič v zgodovini Slovenije. In Gorenjci smo ponovno potrdili, da v slovenskem okolju premoremo smetano med t. i. chefi. Med petimi restavracijami, ki so prejele eno Michelinovo zvezdico, se je znašla tudi Vila Podvin iz Mošenj z Urošem Štefelinom. Pa še en kuharski mojster se je okitil z eno zvezdico – Jorg Zupan, ki sicer ustvarja v ljubljanskem Ateljeju, a je rojeni Kranjčan.

Prihod prvega Michelinovega vodnika v Slovenijo je bil na koncu v znamenju Ane Roš in Hiše Franko iz Kobarida. Svetovno znana kulinarična mojstrica (oziroma njena restavracija) je dobila dve zvezdici. Bila je edina v svojem razredu, čeprav bi glede na opise, kaj pomenijo zvezdice – ena zelo kakovostno kulinariko, vredno postanka, dve odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, in tri izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja – Hiši Franko prisodili opis za tri zvezdice. Slovenci, predvsem pa tujci, so zadnji dve leti Kobarid velikokrat obiskali le zaradi Anine kulinarike.

Da je Slovenija (končno) pristala na zemljevidu Michelinovih destinacij, je seveda za našo gastronomijo izjemnega pomena. Odprla so se še ena vrata.

Poleg podeljenih zvezdic pa je še 37 slovenskih restavracij, gostiln in bistrojev s svojimi kuharskimi mojstri dobilo The Plate Michelin oziroma krožnik Michelin, devet še oznako Michelinov Bib Gourmand in šest piktogram trajnosti. Tudi tu je bera gorenjskih imen lepa.

Seveda pri Michelinu brez presenečenj ne gre in zagotovo je bilo eno večjih, da med dobitniki zvezdic ni bilo Janeza Bratovža z njegovo znano Restavracijo JB. Po kulinaričnih kuloarjih je završalo ...

Kaj pa pomenijo zvezdice za »običajnega smrtnika« na eni strani in njihove prejemnike na drugi? Zelo poenostavljeno: če imate radi dunajski zrezek in pečen krompirček – no, to morda v Michelinovi restavraciji postrežejo kot del prve hladne predjedi od osmih hodov na primer kot okus v skodelici, ki je podobna kavni, kar obljublja čutom posebno doživetje, ne pa vedno sitosti. In končni rezultat ni poceni; za kuharskega mojstra restavracij dobitnic pa to izjemno »zvezdično« priznanje pomeni še večjo odgovornost do gosta – na vseh nivojih. Michelinova zvezdica ali več njih je za prejemnika potrditev, da dela dobro, izziv za naprej, včasih pa kdo ugotovi, da mu je tudi v breme.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 8. junij 2024 / 08:15

Ultramaratonci so tekmovali v Kranju

Minulo nedeljo je v središču Kranja potekala vrhunska ultratekaška prireditev – tek na šest in dvanajst ur. Prestižni zmagi sta osvojila Španka Carmen Maria Perez in Hrvat Dejan Radanac.

Objavljeno na isti dan


Bled / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Etno vseh razsežnosti

Bled - V čudovitem ambientu blejskega Zdraviliškega parka se je v torek zvečer z nastopom mladih umetnikov in izkušenih poznavalcev romunskega folklornega izročila iz pokrajine Tim...

Kultura / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Petek za četrti Jazz kamp

Danes zvečer se bo na Pungertu začel 4. Jazz kamp Kranj. Preverjen recept preteklih let bo letos zaznamovala tudi novost.

Zanimivosti / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Končana obnova Homanove hiše

Prejšnji teden so v Škofji Loki končali z obnovo Homanove hiše, ki je trajala vse od aprila. Naložba je stala 66 tisoč evrov, od tega jih je 27 tisoč prispevala država.

Zanimivosti / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Urška, oblečena le v barve

Znana umetnica Alenka Peternel iz Gozd Martuljka je uspešno predstavljala Slovenijo na svetovnem prvenstvu poslikave teles v Avstriji.

Gospodarstvo / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Zanimiv za Gorenjce

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni bo od 25. do 31. avgusta mednarodni kmetijsko živilski sejem.