Orehi proti holesterolu

Vabljeni na jesensko gostijo (2)

Vreme nam je minule dni malce zmešalo štrene, a nič ne de. Upam, da ste pred tem že poskrbeli za zalogo kostanja, orehov, jurčkov in drugih okusnih darov, ki so zaščitni znak jeseni. Vsi ti nam pošteno popestrijo jesenske dni, če pa se z njihovo pomočjo odkrižamo še kakšne zdravstvene tegobe, toliko bolje.

Najprej strimo trd oreh

Čeravno so v ljudskem zdravilstvu bolj kot orehova jedrca cenjene mlade lupine plodov in zeleni plodovi, se tokrat posvetimo zgolj in edino semenom – seveda, če nam bo oreh, trd, kot je, sploh uspelo streti. Že babice so otrokom, ki so težko zbrali misli oz. so bili bolj trdi pri razmišljanju, priporočale, naj pridno trejo in zobajo orehe (Juglans regia). Zaradi podobnosti orehov s človeško glavo so namreč veljali za pomoč pri različnih težavah z glavo. Jedrca res močno spominjajo na možgane in morebiti je res nekaj resnice v tem, da jih krepijo in iskrijo misli. Pogosto jih priporočajo nosečnicam, saj naj bi zaradi bogate obdarjenosti s folno kislino dobro vplivali na razvoj zarodkovih možganov. Kar se redilnosti in prebave tiče, so orehi na precej slabem glasu, kar pa je vse prej kot upravičeno. Orehi sami po sebi namreč ne redijo, za slednje je bolj kriva orehova potica in druge orehove dobrote. Surova jedrca brez testa in dodatkov so odličen vir energije in esencialnih maščobnih kislin. Navkljub maščobnemu bogastvu, ki ga vsebujejo, človeka ne obremenjujejo s škodljivimi nasičenimi maščobnimi kislinami in nevarnim holesterolom. Nasprotno, celo zmanjšujejo raven holesterola v krvi in zmanjšujejo možnost razvoja srčno-žilnih obolenj. Če bomo dnevno zaužili pest ali dve orehov, se bo to pozitivno odražalo tudi na našem srcu, žilju, koži, laseh, nohtih in seveda počutju. Zaradi precejšnje vsebnosti aminokisline triptofana, ki v telesu sprošča hormon ugodja serotonin, namreč orehi tudi sproščajo in pomirjajo. Kakopak so orehi bogati tudi z minerali, denimo kalcijem, magnezijem, železom, selenom, fluorom in bakrom, in vitamini, predvsem skupine B, ter vitaminom E. Vse bolj so v ospredju tudi zaradi elaginske kisline, ki naj bi zmanjševala možnost pojava rakastih obolenj.

Brez kostanja ni jeseni

Upam, da ste jo to jesen kaj mahnili v gozd. Če v košaro že niste položili kakšnega jurčka, ste gotovo kar nekaj plodov pravega kostanja (Castanea sativa), s katerim si krajšate dolge jesenske večere. Kar milo se mi stori, ko pomislim na prijetne večere v družbi prijateljev, pečenega kostanja in mošta. A na zadnjo dobrino je ob kostanju bolje pozabiti, saj v kombinaciji lahko povzroča precejšnje prebavne težave. Zraven kostanja je najbolje piti le navadno vodo. Kdor nima te sreče, da bi nabral svojo bero kostanja, zavije na mestne ulice, kjer ne manjka prodajalcev pečenega kostanja in slastnih goriških maronov. Z njimi se človek na mah okrepi, razvedri in segreje premražene kosti. Hranilne snovi in aktivne sestavine kostanja krepijo krvni obtok in nam pomagajo v prehodnem obdobju, ko se organizem prilagaja na čedalje hladnejše vreme. Preženejo lahko tudi črne misli in zimsko depresijo, ki korenini v pomanjkanju sončnih žarkov in svetlobe. Kot rečeno, nas kostanj mimogrede napolni z energijo, zato le veselo po njem, zlasti če se nam zdi, da nam energije kronično primanjkuje. Kostanj je znan po veliki vsebnosti ogljikovih hidratov, predvsem škroba, in po nizki vrednosti maščob. Pohvali se lahko s precejšnjo obdarjenostjo z vitamini skupine B, predvsem z vitamini B1, B2, B6 in B9 oz. folno kislino. Nekoliko manj premore vitaminov A in C. Oskrbel nas bo tudi s kalijem, fosforjem in številnimi pomembnimi elementi v sledovih. Zaradi vsega povedanega je kostanj zelo primerna hrana za otroke, športnike, starejše in vse, ki so izpostavljeni večjim telesnim in psihičnim naporom. Uživamo ga predvsem kot vmesni obrok. Odsvetuje se diabetikom in bolnikom z jetrnimi obolenji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 7. februar 2008 / 07:00

Rosalinda je bila včasih Zlatko

Osemindvajsetletna Jeseničanka Rosalinda je zadovoljno, sproščeno in komunikativno dekle. V novem telesu ženske se počuti srečna.

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 12. februar 2015 / 13:27

Nov vrtec svetel in topel

Na Bledu so v ponedeljek slovesno odprli prenovljeni vrtec, v katerega so se sicer otroci vrnili tik pred novim letom, potem ko so štiri mesece gostovali v vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli....

Slovenija / četrtek, 12. februar 2015 / 13:25

Po novem šteje vsako delo

S 1. februarjem so v veljavo stopile spremembe na področju začasnega in občasnega dela dijakov in študentov.

Razvedrilo / četrtek, 12. februar 2015 / 13:24

Usnje in šminka v Jedru

Medvode – V soboto, 14. februarja, ob 21. uri bo v MC Je­dro potekala letošnja edicija glasbene prireditve LipstiKK N'Leathür, na kateri bodo tokrat nastopile zasedbe Top Stripper, Retro Kult, Wild...

Razvedrilo / četrtek, 12. februar 2015 / 13:22

Dres s številko 50

Podžupan Občine Naklo, Podbrežan Albin Golba, je srečal abrahama.

Nasveti / četrtek, 12. februar 2015 / 13:20

Izobraževanje odraslih

Da bom učiteljica, ko bom velika, sem govorila zelo kmalu. Le en sam resen preblisk sem imela o igralstvu. In preden grem v šolo, se bom preizkusila še v čem drugem. Ves čas me vodi delo o...