Kronika tedna

Nekdanji kriminalist toži župana

Koprski župan Boris Popovič sodi med tiste slovenske politike, ki so zaradi takšnih in drugačnih razlogov zelo pogoste stranke sodišč. Na koprskem okrožnem sodišču tako poteka tudi obravnava v zasebni tožbi nekdanjega koprskega kriminalista Ljuba Volmuta, ki je Popoviču sprva očital žaljivo obdolžitev. Župan je namreč za TV Koper-Capodistria dejal, da je Volmut kriv za razpečevanje droge, pornografski material s pedofilsko vsebino in drug kriminal v Kopru. Volmut je sodnemu senatu povedal, da je Popovičeve očitke, ki so se ponavljali od leta 2003 naprej, sprva jemal le kot obrambo koprskega župana v kazenskih postopkih, v katerih se je znašel kot podjetnik. Očitek, izrečen na televiziji, da se ukvarja tudi s pedofilijo, pa je sodu izbil dno. Zaradi njega je bil pod stalnim pritiskom javnosti, znancev, prijateljev in družine, ki so od njega terjali odgovore. Nekdanji kriminalist je župana naknadno tožil še zaradi dodatne žaljive obdolžitve in razžalitve, ki naj bi ju Popovič izrekel med zaslišanjem na eni od obravnav. O slednji tožbi bo odločalo okrajno sodišče.

Streljal zaradi izsiljevanja

Na okrožnem sodišču v Ljubljani sodijo 39-letnemu Marku Zupancu, ki je 13. junija pred gostinskim lokalom na Viču ustrelil 52-letnega Gafarja Džuzdanovića. Dejanje naj bi Ljubljančan po mnenju psihiatra storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in v afektu. Obtoženi trdi, da ga je Džuzdanović izsiljeval. Pri njem si je namreč izposodil deset tisoč evrov, zaradi nenehnih groženj, ki so se nanašale tudi na njegova otroka, pa mu je plačal že 70 tisoč evrov. Grožnje so se še stopnjevale, Džuzdanović naj bi zahteval še več denarja oziroma, da gre Zupanec nekomu za poroštvo pri najemu 180 tisoč evrov kredita. Ko sta se na to temo sestala v lokalu na Viču, je Zupanec, močno razburjen in vinjen, izsiljevalca ustrelil.

Ceste vzele dve življenji

Pretekli teden (od 10. do 16. oktobra) sta v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrli dve osebi. Letos je v prometnih nesrečah umrlo že 116 oseb, v enakem obdobju lani pa 110. Gorenjske ceste so letos terjale dvanajst človeških življenj (lani štirinajst). Na Gorenjskem so policisti zadnji teden obravnavali 36 prometnih nesreč, v katerih se je pet oseb lažje, ena pa huje poškodovala. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so gorenjski policisti pridržali šest voznikov, zasegli pa so dve vozili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Smo referendumski narod?

Dvanajstega decembra bo referendum o zakonu o RTV Slovenija, že drugi referendum v tem letu in po petih letih drugi o tej tematiki. Kako o referendumih razmišljajo nekateri gorenjski politiki?

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 2. december 2017 / 20:10

Puška na fronti, ljubica doma

V gradu Khislstein v Kranju je na ogled osrednja letošnja razstava Gorenjskega muzeja z naslovom V roki puškica, doma pa ljubica – leto 1917 na soški fronti in v zaledju Gorenjske. Avtorici Barbara Ka...

Šport / sobota, 2. december 2017 / 20:08

Nataša Pagon bo v Pjongčangu hokejska sodnica

Lancovo – Mednarodna hokejska zveza je objavila imena glavnih in linijskih sodnikov ter sodnic, ki bodo delili pravico na hokejskih obračunih 23. olimpijskih iger v Pjongčangu od 9. do 25. februarj...

Šport / sobota, 2. december 2017 / 20:07

Doma s srebrno kolajno

Članica kranjskega kluba Alliance Red Eagle Maja Povšnar je v Bogoti v Kolumbiji osvojila naslov svetovne podprvakinje, kar je najboljši rezultat v jiu-jitsu newazi v zgodovini Slovenije.

Kultura / sobota, 2. december 2017 / 20:06

Kdo je kriv, bo odločilo občinstvo

V nedeljo bodo v Prešernovem gledališču uprizorili sodobno dramo Teror nemškega avtorja Ferdinanda von Schiracha v režiji Eduarda Milerja.

Tržič / sobota, 2. december 2017 / 20:03

Tudi Tržič v akciji Parkiraj izgovore drugam

Tržič – Občina Tržič se v začetku decembra pridružuje akciji Javne agencije RS za varnost prometa Parkiraj izgovore drugam, in sicer tako, da bodo mestna redarstva v času od 4. do 18. decembra inte...