Polemika o mleku iz mlekomatov
Test Zveze potrošnikov Slovenije o mleku iz mlekomatov je izzval burno polemiko.
Kranj – Zveza potrošnikov Slovenije je v septembrski številki revije ViP objavila rezultate testiranja surovega mleka iz dvaindvajsetih mlekomatov v Sloveniji, ki so pokazali zlasti na pomanjkljivosti pri izpolnjevanju mikrobioloških meril. V štirih vzorcih mleka so našli bakterijo listerio monocytogenes, ki je po navedbah prehranske strokovnjakinje zveze potrošnikov dr. Tanje Pajk Žontar nevarna za zdravje ljudi, če število teh bakterij v enem mililitru preseže sto. Potrošnikom zato svetujejo, da surovo mleko pred uporabo prekuhajo; pristojne organe pa pozivajo k zakonski ureditvi tega področja. Zakonodaja Evropske unije sicer omogoča prodajo surovega mleka, a ureditev tega področja prepušča državam, članicam unije. V Grčiji, na Škotskem, v Islandiji in v Španiji je prodaja surovega mleka prepovedana, na Irskem takšen zakon še pripravljajo. V državah, kjer je prodaja dovoljena (v Italiji, na Madžarskem, v Veliki Britaniji …), je mleko označeno z opozorilom, da ga je pred uporabo treba prekuhati. Po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije bi tudi vse mlekomate pri nas morali opremiti s takšnim napisom, saj je surovo mleko lahko nevarno za zdravje ljudi, še zlasti nosečnic, otrok, starejših in ljudi z zdravstvenimi težavami.
Zbornica: analize nekorektne, rezultati napačni
Test, ki ga je zveza potrošnikov izvedla med 17. majem in 1. julijem, je izzval v Sloveniji kar precej burno polemiko o prodaji in uživanju surovega mleka. V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije menijo, da so trditve zveze potrošnikov o nevarnem in zdravju škodljivem mleku na nekaterih kmetijah napačne in pretirane, saj temeljijo na nekorektnem postopku vzorčenja in analiziranja, ki ne omogoča dodatne preveritve. Še posebej dvomijo o pravilnosti rezultatov navzočnosti bakterij listerie monocytogenes v mleku, saj naj bi bilo testiranje izvedeno nestrokovno in brez upoštevanja predpisov. Z objavo nepreverjenih rezultatov je bila kmetijam povzročena velika gospodarska škoda, ugotavljajo v zbornici in poudarjajo, da je mleko iz mlekomatov neokrnjeno, zato sta presnova in izkoristek mlečnih beljakovin in maščobotopnih vitaminov večja in boljša.
Kmečki sirarji: surovo mleko je koristno
»Ni res, da ni znanstvenih dokazov o koristih uživanja surovega mleka. V surovem mleku so ohranjeni encimi, mlečnokislinske bakterije in kopica snovi, ki ugodno vplivajo na imunski sistem,« so v Združenju kmečkih sirarjev Slovenije zapisali v javno pismo zvezi potrošnikov, ki so ga podpisale Irena Orešnik, Sirarstvo Orešnik, Majda Tumpej, tehnologinja za predelavo mleka, Megal, in Monika Ravnik, predsednica združenja. Kot navajajo v pismu, znanstvene raziskave kažejo, da koristne bakterije zavirajo rast patogenih, ki pa se bolje kot v surovem mleku razvijajo v pasteriziranem. Ena od raziskav je tudi pokazala, da pitje surovega mleka lahko zaščiti otroke pred astmo in senenim nahodom. V Veliki Britaniji so dokazali, da je bilo med otroki, ki so živeli na kmetijah, manj alergij, na to pa je vplivalo prav uživanje surovega mleka. Dognanja raziskave Tehnične univerze v Münchnu kažejo, da je tako v Nemčiji in v Franciji, kjer je bila raziskava opravljena, z listerio monocytogenes okuženo več sirov iz pasteriziranega mleka kot sirov, narejenih iz surovega mleka.
»Prisotnost listerie monocytogenes je problematična, vendar ne ogroža potrošnikov kar povprek, temveč le občutljive skupine – nosečnice in osebe z oslabljenim imunskim sistemom, nikakor pa ne zdravih potrošnikov, kar kažejo tudi podatki o registriranih primerih listerioze v Sloveniji,« poudarjajo v združenju kmečkih sirarjev in dodajajo: »Mlekomati so v Sloveniji od leta 2009, izdelki iz surovega mleka pa so na voljo že več kot deset let. V letih od 2000 do 2010 je v Sloveniji zabeleženih manj kot osem primerov listerioze letno, letos po nam znanih podatkih niso zabeležili še nobenega.«