Dan oglarjev na Starem vrhu
Ob štiridesetem oglarskem dnevu sta obiskovalce presenetili že kuhana kopa in razstava starih strojev in orodja.
Stari vrh – V nedeljo, 7. avgusta, je na Starem vrhu potekal že štirideseti tradicionalni Dan oglarjev, ki ga je organiziralo Turistično društvo Stari vrh. Posebnost in novost letošnje kulturno etnografske prireditve, ki vsako leto poteka prvo nedeljo v avgustu, je bila že kuhana kopa (običajno se kopa na Dnevu oglarjev šele prižge). »Ker je letos prva avgustovska nedelja in s tem dan oglarjev precej pozno, so kopo slavnostno prižgali že v soboto, 30. julija, in tako so obiskovalci na sami prireditvi lahko videli prikaz trganja,« pojasni Janez Dolenc, predsednik Turističnega društva Stari vrh.
Anton Kokelj iz Mlake je že petnajsto leto zapored na Starem vrhu nad kopo bedel deset dni, dan in noč, zraven spal in jedel. »Kopa je kot živo bitje. Vsaki dve uri je potreben obhod, da ne bi zagorelo,« pripoveduje oglar in nadaljuje: »Že stari oče in oče sta bila oglarja. Še danes vsako leto skuhamo kakšno kopo.« V tretji noči ga je med spanjem ob štirih zjutraj presenetilo bitje, ki je hodilo okrog prostora, kjer je spal: »Sem se že skoraj ustrašil, potem pa vidim, da je to moj pes Artur. Ni vedel, kam sem šel, a me je našel. In seveda je potem ostal pri meni.«
V kulturno etnografskem delu prireditve so si obiskovalci lahko ogledali postopke spravila lesa, pripravo male kope, trganje kope, kovače, nastope folklornih skupin, ljudskih pevcev, mladih glasbenikov in igralcev, tekmovanje dvojic v »pajsanju hloda« ter letošnjo novost – razstavo starih strojev in orodja, ki so se nekdaj uporabljali pri spravilu lesa. »Danes praznujemo štirideset let oglarjev in ob tej priložnosti so se oglarji še posebej potrudili in pripravili razstavo starih strojev in orodja, starih traktorjev, starih motornih žag, cepilcev, vozov, sani za les in drugega,« še pove Dolenc.
Na prireditvi je bilo poskrbljeno tudi za široko kulinarično ponudbo, od oglarske hrane do domačih dobrot, ki jih pripravljajo kmečke žene. »Že devetnajsto leto sodelujem pri Dnevu oglarjev in tokrat ob kopi kuham žgance in kavo na način, kot si jo pripravljajo koparji,« pripoveduje Ana Ramovš, članica turističnega društva.