Ana Ramovš ob kopi pripravlja oglarsko hrano.

Dan oglarjev na Starem vrhu

Ob štiridesetem oglarskem dnevu sta obiskovalce presenetili že kuhana kopa in razstava starih strojev in orodja.

Stari vrh – V nedeljo, 7. avgusta, je na Starem vrhu potekal že štirideseti tradicionalni Dan oglarjev, ki ga je organiziralo Turistično društvo Stari vrh. Posebnost in novost letošnje kulturno etnografske prireditve, ki vsako leto poteka prvo nedeljo v avgustu, je bila že kuhana kopa (običajno se kopa na Dnevu oglarjev šele prižge). »Ker je letos prva avgustovska nedelja in s tem dan oglarjev precej pozno, so kopo slavnostno prižgali že v soboto, 30. julija, in tako so obiskovalci na sami prireditvi lahko videli prikaz trganja,« pojasni Janez Dolenc, predsednik Turističnega društva Stari vrh.

Anton Kokelj iz Mlake je že petnajsto leto zapored na Starem vrhu nad kopo bedel deset dni, dan in noč, zraven spal in jedel. »Kopa je kot živo bitje. Vsaki dve uri je potreben obhod, da ne bi zagorelo,« pripoveduje oglar in nadaljuje: »Že stari oče in oče sta bila oglarja. Še danes vsako leto skuhamo kakšno kopo.« V tretji noči ga je med spanjem ob štirih zjutraj presenetilo bitje, ki je hodilo okrog prostora, kjer je spal: »Sem se že skoraj ustrašil, potem pa vidim, da je to moj pes Artur. Ni vedel, kam sem šel, a me je našel. In seveda je potem ostal pri meni.«

V kulturno etnografskem delu prireditve so si obiskovalci lahko ogledali postopke spravila lesa, pripravo male kope, trganje kope, kovače, nastope folklornih skupin, ljudskih pevcev, mladih glasbenikov in igralcev, tekmovanje dvojic v »pajsanju hloda« ter letošnjo novost – razstavo starih strojev in orodja, ki so se nekdaj uporabljali pri spravilu lesa. »Danes praznujemo štirideset let oglarjev in ob tej priložnosti so se oglarji še posebej potrudili in pripravili razstavo starih strojev in orodja, starih traktorjev, starih motornih žag, cepilcev, vozov, sani za les in drugega,« še pove Dolenc.

Na prireditvi je bilo poskrbljeno tudi za široko kulinarično ponudbo, od oglarske hrane do domačih dobrot, ki jih pripravljajo kmečke žene. »Že devetnajsto leto sodelujem pri Dnevu oglarjev in tokrat ob kopi kuham žgance in kavo na način, kot si jo pripravljajo koparji,« pripoveduje Ana Ramovš, članica turističnega društva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. julij 2013 / 12:20

Upad prodaje industrije

Ljubljana - Po začasnih podatkih je slovenska industrija lani proizvedla in prodala za približno 18,5 milijarde evrov svojih proizvodov in storitev, kar je v primerjavi z letom 2011 za 2,4...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...