Ana Ramovš ob kopi pripravlja oglarsko hrano.

Dan oglarjev na Starem vrhu

Ob štiridesetem oglarskem dnevu sta obiskovalce presenetili že kuhana kopa in razstava starih strojev in orodja.

Stari vrh – V nedeljo, 7. avgusta, je na Starem vrhu potekal že štirideseti tradicionalni Dan oglarjev, ki ga je organiziralo Turistično društvo Stari vrh. Posebnost in novost letošnje kulturno etnografske prireditve, ki vsako leto poteka prvo nedeljo v avgustu, je bila že kuhana kopa (običajno se kopa na Dnevu oglarjev šele prižge). »Ker je letos prva avgustovska nedelja in s tem dan oglarjev precej pozno, so kopo slavnostno prižgali že v soboto, 30. julija, in tako so obiskovalci na sami prireditvi lahko videli prikaz trganja,« pojasni Janez Dolenc, predsednik Turističnega društva Stari vrh.

Anton Kokelj iz Mlake je že petnajsto leto zapored na Starem vrhu nad kopo bedel deset dni, dan in noč, zraven spal in jedel. »Kopa je kot živo bitje. Vsaki dve uri je potreben obhod, da ne bi zagorelo,« pripoveduje oglar in nadaljuje: »Že stari oče in oče sta bila oglarja. Še danes vsako leto skuhamo kakšno kopo.« V tretji noči ga je med spanjem ob štirih zjutraj presenetilo bitje, ki je hodilo okrog prostora, kjer je spal: »Sem se že skoraj ustrašil, potem pa vidim, da je to moj pes Artur. Ni vedel, kam sem šel, a me je našel. In seveda je potem ostal pri meni.«

V kulturno etnografskem delu prireditve so si obiskovalci lahko ogledali postopke spravila lesa, pripravo male kope, trganje kope, kovače, nastope folklornih skupin, ljudskih pevcev, mladih glasbenikov in igralcev, tekmovanje dvojic v »pajsanju hloda« ter letošnjo novost – razstavo starih strojev in orodja, ki so se nekdaj uporabljali pri spravilu lesa. »Danes praznujemo štirideset let oglarjev in ob tej priložnosti so se oglarji še posebej potrudili in pripravili razstavo starih strojev in orodja, starih traktorjev, starih motornih žag, cepilcev, vozov, sani za les in drugega,« še pove Dolenc.

Na prireditvi je bilo poskrbljeno tudi za široko kulinarično ponudbo, od oglarske hrane do domačih dobrot, ki jih pripravljajo kmečke žene. »Že devetnajsto leto sodelujem pri Dnevu oglarjev in tokrat ob kopi kuham žgance in kavo na način, kot si jo pripravljajo koparji,« pripoveduje Ana Ramovš, članica turističnega društva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 6. november 2020 / 08:24

Osebna izkušnja: bolezen ni šala

Hospitaliziranih je že več kot tisoč bolnikov z boleznijo covid-19. Vlada je včeraj odločala o podaljšanju veljavnih ukrepov za zajezitev virusa.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 3. november 2017 / 21:19

Pripravljajo tožbo zoper koncern Volkswagen

Kupci avtomobilov s prijavo ne prevzemajo nobenega tveganja zase ali za svoje vozilo.

Medvode / petek, 3. november 2017 / 21:18

Boljša poplavna varnost

Sora – Pred nedavnim so bila zaključena dela na odseku struge vodotoka Ločnica, ki teče skozi del naselja Sora. V času visokih voda oktobra 2014 je bil ta del med bolj prizadetimi v povodju ter tud...

Tržič / petek, 3. november 2017 / 21:18

Častna občanka Tržiča bo Jožica Koder

Občinski svetniki so na zadnji redni seji potrdili letošnje prejemnike občinskih priznanj.

Kronika / petek, 3. november 2017 / 21:12

Sojenje bo vodila druga sodnica

Kranj – Sojenje zakoncema Rajku in Doroteji Sjekloča, zdravniku Matjažu Buncu in cerkljanskemu županu Francu Čebulje zaradi domnevnega oškodovanja Občine Cerklje v višini 109 tisoč evrov pri njenem...

Gospodarstvo / petek, 3. november 2017 / 21:10

Dan koruze na Spodnjem Brniku

Na Spodnjem Brniku so tehtali koruzne hibride za zrnje s poskusnega polja in kmetovalce opozorili na jesenska opravila.