Ana Ramovš ob kopi pripravlja oglarsko hrano.

Dan oglarjev na Starem vrhu

Ob štiridesetem oglarskem dnevu sta obiskovalce presenetili že kuhana kopa in razstava starih strojev in orodja.

Stari vrh – V nedeljo, 7. avgusta, je na Starem vrhu potekal že štirideseti tradicionalni Dan oglarjev, ki ga je organiziralo Turistično društvo Stari vrh. Posebnost in novost letošnje kulturno etnografske prireditve, ki vsako leto poteka prvo nedeljo v avgustu, je bila že kuhana kopa (običajno se kopa na Dnevu oglarjev šele prižge). »Ker je letos prva avgustovska nedelja in s tem dan oglarjev precej pozno, so kopo slavnostno prižgali že v soboto, 30. julija, in tako so obiskovalci na sami prireditvi lahko videli prikaz trganja,« pojasni Janez Dolenc, predsednik Turističnega društva Stari vrh.

Anton Kokelj iz Mlake je že petnajsto leto zapored na Starem vrhu nad kopo bedel deset dni, dan in noč, zraven spal in jedel. »Kopa je kot živo bitje. Vsaki dve uri je potreben obhod, da ne bi zagorelo,« pripoveduje oglar in nadaljuje: »Že stari oče in oče sta bila oglarja. Še danes vsako leto skuhamo kakšno kopo.« V tretji noči ga je med spanjem ob štirih zjutraj presenetilo bitje, ki je hodilo okrog prostora, kjer je spal: »Sem se že skoraj ustrašil, potem pa vidim, da je to moj pes Artur. Ni vedel, kam sem šel, a me je našel. In seveda je potem ostal pri meni.«

V kulturno etnografskem delu prireditve so si obiskovalci lahko ogledali postopke spravila lesa, pripravo male kope, trganje kope, kovače, nastope folklornih skupin, ljudskih pevcev, mladih glasbenikov in igralcev, tekmovanje dvojic v »pajsanju hloda« ter letošnjo novost – razstavo starih strojev in orodja, ki so se nekdaj uporabljali pri spravilu lesa. »Danes praznujemo štirideset let oglarjev in ob tej priložnosti so se oglarji še posebej potrudili in pripravili razstavo starih strojev in orodja, starih traktorjev, starih motornih žag, cepilcev, vozov, sani za les in drugega,« še pove Dolenc.

Na prireditvi je bilo poskrbljeno tudi za široko kulinarično ponudbo, od oglarske hrane do domačih dobrot, ki jih pripravljajo kmečke žene. »Že devetnajsto leto sodelujem pri Dnevu oglarjev in tokrat ob kopi kuham žgance in kavo na način, kot si jo pripravljajo koparji,« pripoveduje Ana Ramovš, članica turističnega društva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 18. maj 2017 / 17:10

V Kranjski Gori najhitrejša Hrastnikova in Žabjek

Kranjska Gora – Uniorjev pokal v gorskokolesarskem spustu se je tri tedne po začetku na Lošinju nadaljeval v Kranjski Gori, obakrat je prinašal točke za pokalni tekmovanji Slovenije in Hrvaške ter...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 9. avgust 2011 / 07:00

Počitnice na ekološki kmetiji

Andreja Hribovšek in Mih Lindič z Ekološke kmetije pri Jernejk v Motniku sta tudi za letošnje poletje pripravila več počitniških otroških taborov za ustvarjalno in poučno preživljanje prostega ča...

Kultura / torek, 9. avgust 2011 / 07:00

Iz zbirke Moderne galerije

Od konca julija naprej je v Moderni galeriji v Ljubljani na ogled razstava 20. stoletje / Kontinuitete in prelomi. Gre za izbor del iz nacionalne zbirke Moderne galerije (1906–1991), ki so...

Nasveti / torek, 9. avgust 2011 / 07:00

Župnija v Žabnici

Odlomek iz članka Bogdana Kolarja, objavljen je v zborniku Na robu pojoče ravnine.

Prosti čas / torek, 9. avgust 2011 / 07:00

Veselica je uspela

Velika vrtna veselica pred gasilskim domom v Kovorju je v soboto zvečer privabila kar lepo število obiskovalcev.

Zanimivosti / torek, 9. avgust 2011 / 07:00

Dan oglarjev na Starem vrhu

Ob štiridesetem oglarskem dnevu sta obiskovalce presenetili že kuhana kopa in razstava starih strojev in orodja.