Junak našega časa

Izgubljeno s prevodom: film Tam nekje je drama o samoiskanju sodobnega posameznika, tako odtujenega družbi, da mu ne bi mogel pomagati niti novi družinski zakonik.

Režiserka Sofia Coppola nam je že v filmu Izgubljeno s prevodom predstavila usodo filmskega igralca, ki postane tako odtujen od svojega dela ter družbeno atomiziran, da ga šele (službeno) potovanje na Japonsko privede do samega sebe. Prek krajevne distance in jezikovne izolacije se zave lastne krize, ki jo skuša razumeti in preseči s pomočjo pogovorov z neznano mladenko, ki jo naključno sreča.

Film Tam nekje lahko vidimo kot podaljšek filma Izgubljeno s prevodom, saj prav tako uporabi koncept igralca v eksistencialni krizi. Johnny Marco (Stephen Dorff) je mlad filmski zvezdnik, izgubljen v svoji slavi. Melanholični, molčeči Johnny le brezciljno kroži po Hollywoodu, išče bežne avanture ter se nezadržno potaplja v čustveno izpraznjen svet slave in denarja. Iz mehanične ujetosti v ikono h'woodske zvezde ter vsakodnevnega sanjarjenja ga predrami nenaden prihod njegove 11-letne hčerke Cloe (Elle Fanning).

Sofia Coppola nam s prefinjenimi režijskimi prijemi prikaže trhlost in izumetničenost zvezdniškega sveta, ki z bleščečo masko prikriva praznino in brezsmiselnost. Film Tam nekje kritiko Hollywooda prepleta z delikatno družinsko dramo, ki najde rešitev v odnosu med očetom in hčerko. Namreč, šele s prihodom hčerke se Johnnyju postopoma začne izrisovati svet onkraj ustaljenih, dolgočasnih vzorcev, vsiljenih s strani zvezdniške industrije. Svet, ki se zasveti v mnogoterosti subtilnih trenutkov, ki dajejo življenju smisel. Svet, v katerem je mogoče iz večno krožečega ferrarija tudi izstopiti in začeti znova – pa čeprav v puščavi.

Ocena: 4/5

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Izzvali smo nogometašice

Nogometna vročica narašča - tudi pri nas. Popestrili smo jo z Glasovim nogometnim izzivom. Izzvali smo nogometašice ŽNK Velesovo - Kamen Jerič, ki igrajo v prvi slovenski ženski ligi. Tekma po nalivu...

Objavljeno na isti dan


Humor / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:31

Prva v službi mesnice

Ekskluzivno smo izvedeli, kaj pomeni slogan »Prvi v službi mesnice«, nove slovenske televizije Nova 24 TV v nastajanju.

Komenda / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:27

Skrbijo za kakovostno starost

Medgeneracijsko društvo za kakovostno starost Komenda praznuje deset let. Osnovni dejavnosti sta družabništvo s starejšimi občani in srečevanje v medgeneracijskih skupinah.

Kranj / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:20

Revizorski »cvek« za vrtce

Računsko sodišče je Kranjskim vrtcem izreklo negativno mnenje o pravilnosti javnega naročanja v obdobju 2012–2014. »Zavod zaradi nepravilnosti ni bil oškodovan,« zagotavlja njegova ravnateljica.

Zanimivosti / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:02

Hrvatje so rekli: Spektakularno!

Srđ je 412 metrov visok hrib za obzidjem Dubrovnika. Do njega lahko dostopate z nihalko in ob lepem vremenu obiskovalcem nudi izjemen razgled: pred vami leži Dubrovnik z okolico kot na dlani. Z eno be...

GG Plus / ponedeljek, 9. november 2015 / 13:56

Kje je Amerika?

Da je Amerika onstran oceana, se seveda ve. V slovenskem spominu je tudi pomen »Amerike« kot besede za obljubljeno deželo. Slovenci, ki so pred več kot sto leti množično odhajali čez ocean...