Blejski kamp prijazen gostom in okolju
Travo "kosijo" ovce, gostje uporabljajo javni prevoz in dosledno ločujejo odpadke. Kožarice namesto prikolic.
Camping Bled je z začetkom letošnje sezone začel izvajati prve ukrepe za zmanjšanje svojega vpliva na podnebne spremembe. Izračuni ogljičnega odtisa, ki so jih izvedli konec lanskega leta, so sicer pokazali, da je v primerjavi s povprečjem evropskih kampov dosežena vrednost blejskega skoraj štirikrat manjša, a so se v vodstvu kampa kljub temu odločili, da ogljični odtis zmanjšajo še za dodatnih pet odstotkov.
Zato so z začetkom letošnje sezone pričeli izvajati konkretne ukrepe in aktivnosti za dosego cilja. V obdobjih pred glavno sezono in po njej bodo namesto košnje travo v kampu popasle ovce. S tem bodo zmanjšali emisije zaradi manjše rabe motornih kosilnic in pritegnili pozornost gostov, ki jih v kampu želijo vključiti v projekt. Na strateške točke v kampu so namestili motivacijska sporočila, s katerimi goste pozivajo k manjši porabi vode in energije ter k doslednejšemu ločevanju odpadkov. Vsi gostje, ki v kamp pripotujejo z vlakom, s kolesom ali celo peš, so upravičeni do posebnih ugodnosti. Prav tako tisti, ki za ves čas bivanja svoje avtomobilske ključe deponirajo v recepciji kampa in uporabljajo izključno javna prevozna sredstva ali kolo. V ta namen so v kampu oblikovali posebno cono brez avtomobilov. Svoj ogljični odtis bodo gostje lahko zmanjšali tudi tako, da bodo posadili svoje drevo, otroci pa se bodo lahko udeleževali tematskih okoljskih delavnic, kjer se bodo skozi igro seznanjali s skrbjo za okolje. »Tako gostje kot agencije, s katerimi sodelujemo, so navdušeni nad našim načinom dela. Večina svetovnih tur operatorjev dela posebne zelene in trajnostne programe, zato so nas povabili, da se jim pridružimo,« so pojasnili v vodstvu kampa, v katerem je trenutno okoli 150 gostov.
Z namenom promocije lokalno pridelane hrane bodo v času glavne poletne sezone v kampu enkrat tedensko organizirali tržnico z domačo hrano. K sodelovanju pri projektu so že povabili registrirane pridelovalce in proizvajalce hrane z območja Zgornje Gorenjske, k nakupu želijo pritegniti goste iz kampa, kot tudi mimoidoče in kopalce v Veliki Zaki.