V obdobjih pred glavno sezono in po njej namesto košnje travnate površine popasejo ovce.

Blejski kamp prijazen gostom in okolju

Travo "kosijo" ovce, gostje uporabljajo javni prevoz in dosledno ločujejo odpadke. Kožarice namesto prikolic.

Camping Bled, ki deluje v okviru družbe Sava Hoteli Bled, je konec lanskega leta kot prvi kamp v Sloveniji opravil izračun ogljičnega odtisa. Ta znaša 1,7 kg CO2 na nočitev, kar je štirikrat manj od povprečja evropskih kampov. Največja razlika gre na račun ogrevanja, saj podnebne razmere v času kampske sezone na Bledu ne zahtevajo veliko ogrevanja oziroma hlajenja.

Camping Bled je z začetkom letošnje sezone začel izvajati prve ukrepe za zmanjšanje svojega vpliva na podnebne spremembe. Izračuni ogljičnega odtisa, ki so jih izvedli konec lanskega leta, so sicer pokazali, da je v primerjavi s povprečjem evropskih kampov dosežena vrednost blejskega skoraj štirikrat manjša, a so se v vodstvu kampa kljub temu odločili, da ogljični odtis zmanjšajo še za dodatnih pet odstotkov.

Zato so z začetkom letošnje sezone pričeli izvajati konkretne ukrepe in aktivnosti za dosego cilja. V obdobjih pred glavno sezono in po njej bodo namesto košnje travo v kampu popasle ovce. S tem bodo zmanjšali emisije zaradi manjše rabe motornih kosilnic in pritegnili pozornost gostov, ki jih v kampu želijo vključiti v projekt. Na strateške točke v kampu so namestili motivacijska sporočila, s katerimi goste pozivajo k manjši porabi vode in energije ter k doslednejšemu ločevanju odpadkov. Vsi gostje, ki v kamp pripotujejo z vlakom, s kolesom ali celo peš, so upravičeni do posebnih ugodnosti. Prav tako tisti, ki za ves čas bivanja svoje avtomobilske ključe deponirajo v recepciji kampa in uporabljajo izključno javna prevozna sredstva ali kolo. V ta namen so v kampu oblikovali posebno cono brez avtomobilov. Svoj ogljični odtis bodo gostje lahko zmanjšali tudi tako, da bodo posadili svoje drevo, otroci pa se bodo lahko udeleževali tematskih okoljskih delavnic, kjer se bodo skozi igro seznanjali s skrbjo za okolje. »Tako gostje kot agencije, s katerimi sodelujemo, so navdušeni nad našim načinom dela. Večina svetovnih tur operatorjev dela posebne zelene in trajnostne programe, zato so nas povabili, da se jim pridružimo,« so pojasnili v vodstvu kampa, v katerem je trenutno okoli 150 gostov.

Z namenom promocije lokalno pridelane hrane bodo v času glavne poletne sezone v kampu enkrat tedensko organizirali tržnico z domačo hrano. K sodelovanju pri projektu so že povabili registrirane pridelovalce in proizvajalce hrane z območja Zgornje Gorenjske, k nakupu želijo pritegniti goste iz kampa, kot tudi mimoidoče in kopalce v Veliki Zaki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 11. julij 2018 / 16:44

Sklenili sezono ljudskega petja

Hiša čez cesto Pr' Franč na Miljah, je sklenila šesto sezono ljudskega petja.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 20. junij 2020 / 16:32

Dve zvezdici Ani Roš, ena tudi na Gorenjsko

Dočakali smo najtežje pričakovani kulinarični dogodek letošnjega leta: v torek so na Ljubljanskem gradu razglasili dobitnike Michelinovih zvezdic. Pravzaprav je šlo za izjemen dogodek, saj...

Kronika / sobota, 20. junij 2020 / 16:31

Na bencinskem servisu je uhajal plin

Domžale – Uprava RS za zaščito in reševanje je bila v ponedeljek, 15. junija, ob 17.31 obveščena, da na Kopališki cesti v Domžalah na bencinskem servisu iz cisterne zaradi poškodovanega ventila uha...

GG Plus / sobota, 20. junij 2020 / 16:30

Mama je odšla, teta je pa umrla

»Vsi v družini so vedeli, da atu ni bilo kaj preveč za ženske. Morda ne zaradi tiste prve izkušnje, v katero so ga prisilili? Teta, ki ji bolezen ni prizanašala, si je želela, da bi pred smrtjo lah...

Kronika / sobota, 20. junij 2020 / 16:30

Hrana se je zažgala

Kranj – V Kranju je stanovalec v torek dopoldan zaspal med pripravo hrane. Ta se je zažgala in povzročila gost dim. Do požara (še) ni prišlo. Gasilci so prostore prezračili. Škoda ni nastala.

GG Plus / sobota, 20. junij 2020 / 16:28

Partizani

»Nisem iz partizanske družine. Edini zavzet pristaš partizanov v naši hiši v Sežani je bil domači hlapec, ki je proti koncu vojne nemškemu oficirju, podnajemniku, ukradel daljnogled, škornje in rev...