Vesna Gotovina in Gorenjka Alenka Starman (desno) sta avtorici razstave, del katere je tudi simulirano volišče iz leta 1990. Prvič ali pa ponovno lahko oddate svoj glas za samostojno Slovenijo. (Foto: arhiv Arhiva RS)

Z razstavo podoživite plebiscit

Razstava ob 20. obletnici plebiscita z naslovom Milijon 289 tisoč 369 se seli na Gorenjsko. Danes odprtje v Škofji Loki.

Škofja Loka - Arhiv RS je ob 20. obletnici plebiscita za samostojno Slovenijo pripravil razstavo z naslovom Milijon 289 tisoč 369. To je številka vseh, ki so leta 1990 glasovali za samostojno Slovenijo. Razstavo so v okviru osrednje slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti odprli 23. decembra lani v Cankarjevem domu, kjer je bila na ogled do sredine januarja. Od takrat dalje potuje po Sloveniji in prihaja tudi na Gorenjsko. Danes bo razstavo ob 19. uri v Sokolskem domu v Škofji Loki odprl loški župan Miha Ješe. Na ogled bo do 16. junija, nato pa se seli na Jesenice, kjer jo bodo odprli 21. junija. Soavtorica razstave je Gorenjka, Alenka Starman, doma z Godešiča, ki je razstavo pripravila skupaj z Vesno Gotovino in ob pomoči projektne skupine.

»Razstavo smo pripravljali več kot eno leto. Velik rezultat je že to, da smo na enem mestu zbrali gradivo, ki je bilo razdrobljeno po ministrstvih, muzejih, arhivih. Večina gradiva je sploh prvič objavljena. Določeni dokumenti so bili še do pred kratkim označeni z oznako tajno in so na razstavi prvič dostopni javnosti. Zbranih je kar veliko zanimivosti,« je uvodoma povedala Alenka Starman in poudarila, da je temeljna ideja razstave obuditi spomin na pozitivno razpoloženje ljudi v obdobju pred plebiscitom in po njem, zlasti pa na dan plebiscita. »Z razstavo želimo nagovoriti najširši krog ljudi, še posebej pa mlade, ki se šolajo, in jih tako spomniti, da so njihovi očetje in matere v ključnem obdobju slovenske zgodovine znali stopiti skupaj in z optimizmom zreti v samostojno prihodnost. Največji poudarek je na šolskih skupinah, saj smo ob tej priložnosti vzpostavili sodelovanje z Zavodom za šolstvo Republike Slovenije in pripravili posebne učne liste za prvo, drugo in tretjo triado osnovnih šol ter gimnazijo in druge srednje šole,« pravi Starmanova.

Razstava je zasnovana v treh sklopih. V prvem in hkrati najobsežnejšem sklopu – obdobju pred plebiscitom, je prikazana enotnost slovenske politike. Izjemen prispevek k podpori plebiscitu so izkazali tudi Slovenci v zamejstvu in po svetu z več tisoč zbranimi podpisi in številnimi pismi podpore. Osrednji del prvega obdobja je namenjen oglaševalski kampanji. Dan plebiscita odpira vrata na volišče. Simulacija volišča, možnost ponovnega glasovanja, neveljavne glasovnice, priložnostne izdaje pisemskih ovojnic in poštnih žigov, fotografski material in televizijski prispevki zaokrožajo drugi sklop razstave. Z uradno razglasitvijo rezultatov plebiscita nas v tretjem sklopu pričakajo prizori slavja, ujetih v objektiv fotoaparata. Tu sta tudi še priložnostni zlatnik in srebrnik, izdana ob prvi obletnici plebiscita. »Vsi, tudi tisti, ki pred dobrimi dvajsetimi leti niso imeli volilne pravice, lahko na razstavi izpolnijo glasovnico in oddajo svoj glas v volilno skrinjico. Ne gre zgolj za simbolično glasovanje. Vse glasovnice preštejemo in rezultate tudi objavimo. Več kot osemdeset odstotkov obiskovalcev je doslej glasovalo za samostojno Slovenijo,« je Starmanova dodala eno izmed glavnih zanimivosti z razstave.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 16. junij 2019 / 18:18

Mi, Slovenci v Italiji

Naslov pričujočega članka je naslov knjige, ki sta jo izdali osrednji organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij iz Trsta, slovenski javno...

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 12. september 2014 / 15:14

Od zadaj

Čeprav nova slovenska vlada še ni opravilna, so že znane nekatere številke: Estonija – Slovenija 1 : 0, ZDA – Slovenija 119 : 76.

Radovljica / petek, 12. september 2014 / 14:05

Povezali kulturo, šport in veselje

V Kamni Gorici so pretekli konec tedna pripravili glavnino prireditev v sklopu letošnjih Langusovih dni. Prihodnji konec tedna bo zaključek s podelitvijo krajevnih priznanj.

Šport / petek, 12. september 2014 / 14:04

Prvaki sezono začenjajo doma

Škofja Loka – Potem ko je konec avgusta Olimpija v Ljubljani pripravila mednarodni floorball turnir, ki se ga je letos udeležilo kar 16 moških in štiri ženske ekipe, zmagalo pa je finsko moštvo VKT...

Volitve 2019 / petek, 12. september 2014 / 13:58

Blizu mu je ideja o skupnosti

V Škofji Loki za župana kandidira tudi Davor Tavčar, znan kot borec za ureditev prostorske problematike v vrtcih in sedaj tudi eden od pobudnikov za pravičen komunalni prispevek.

Kronika / petek, 12. september 2014 / 13:56

Plin vohali, a ga niso odkrili

Zgoša – V ponedeljek popoldne so v Zgoši krajani zaznali močan vonj po plinu. Posredovali so jeseniški poklicni gasilci, ki so tudi sami v kraju občasno zaznali vonj, vendar prisotnosti plina niso...