Dr. Teodor Domej in Miha Naglič sta izvrstno pripovedovala o življenju in delu Matija Majarja Ziljskega. (Foto: Matic Zorman)

Slavni Ziljan na Glasovi preji

Tokratna že 98. Glasova preja je bila prva v zamejstvu. V Bistrici na Zilji smo jo v soboto organizirali v spomin na Matija Majarja Ziljskega. Miha Naglič se je pogovarjal s poznavalcem Majarjevega življenja dr. Teodorjem Domejem.

Bistrica na Zilji – Februarja letos je minilo dvesto let od rojstva slovenskega narodnega buditelja, jezikoslovca, narodopisca in politika Matija Majarja Ziljskega. Ta slavni Slovenec iz Vitenč v Ziljski dolini, ki je pozabljen in zapuščen leta 1892 umrl v Pragi, ni bil le duhovnik, v poklic ga je uvajal kasnejši škof Anton Martin Slomšek, ampak človek, ki je ob marčni revoluciji leta 1848 prvi sanjal o Zedinjeni Sloveniji in življenju Slovencev v svoji državi in napisal tudi program Zedinjene Slovenije. Duh zavednega Slovenca in Slovana ga je leta 1867 gnal v Moskvo, kamor je na prvo slovansko etnografsko razstavo nesel šest ziljskih narodnih noš in še nekatere druge, za Ziljo značilne predmete. Za dragoceno ziljsko narodno in kulturno dediščino se je kasneje zgubila vsaka sled.

Noše in druge predmete iz Zilje je leta 2001 v ruskem etnografskem muzeju v Sankt Peterburgu prvi začel iskati slavist in zgodovinar dr. Teodor Domej, ki je koroški deželni šolski nadzornik za pouk slovenščine na srednjih in visokih šolah. Leta 2002 se je ponovno vrnil v Rusijo in našel, kar je iskal. Zato ga je voditelj Glasovih prej Miha Naglič izbral za sogovornika v pristnem ziljskem okolju v Bistrici na Zilji, v hotelu Stara pošta, ki sta ga propadajočega kupila in obnovila koroška Slovenca Pepca in Ludvik Druml. Režiser Andrej Mlakar iz Ljubljane pa je zgodbo o slavnemu Ziljanu dopolnil z dokumentarnim filmom Izgubljene iluzije Matije Majarja Ziljskega.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Med sosedi 100

Korte/Trögern, eden najlepših delov avstrijske Koroške, ležijo tik za državno mejo z Avstrijo in so jezerski mejaši.

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 30. oktober 2014 / 18:29

Na košarkarska leta niso pozabile

Natanko štirideset let po tem, ko so košarkarice škofjeloškega Kroja osvojile naslov slovenskih prvakinj in se borile za vstop v takratno zvezno ligo, so se znova zbrale v dvorani Poden.

Kronika / četrtek, 30. oktober 2014 / 18:28

Vzrok nesreče napačno pristajanje

Najhujšo nesrečo s toplozračnim balonom v Sloveniji je avgusta predlani neposredno zakrivil pilot zaradi napačne tehnike pilotiranja v pristajalni fazi, so ugotovili preiskovalci.

Šport / četrtek, 30. oktober 2014 / 18:16

Ekipa Elana najboljša

Locarno – Na finalnem tekmovanju svetovnega pokala v skokih na cilj je nastopilo rekordno število ekip. Ob jezeru Maggiore se jih je zbralo 44, najbolj zadovoljni pa so bili naši padalci, saj so ub...

Šport / četrtek, 30. oktober 2014 / 18:01

Domžalčani v polfinalu

Kranj – V torek so povratno srečanje v četrtfinalu pokala Slovenije odigrali nogometaši Olimpije in Domžal. S 3:1 so zmagali Domžalčani in se uvrstili v polfinale.V Mariboru pa sta Maribor in Kalce...

Kultura / četrtek, 30. oktober 2014 / 16:35

Finale Chopinovega zlatega prstana

Bled - Jutri, v petek, 31. oktobra, ob 18. uri bo v Festivalni dvorani potekal sklepni del letošnjega 10. Mednarodnega tekmovanja pianistov za Chopinov zlati prstan. Sobotni otvoritveni koncert, ki...