Novo znamenje sv. Roka na Kokrici je v nedeljo blagoslovil domači župnik Jože Klun.

Novo znamenje na Kokrici

Na Kokrici pri Kranju so v nedeljo blagoslovili novo znamenje sv. Roka.

Kranj – Na odcepu za Belo ob glavni cesti na Kokrici pri Kranju (nasproti kolesarstva Žagar) so v nedeljo uradno odprli in blagoslovili novo znamenje sv. Roka. Sodobno zasnovano znamenje je nadomestilo nekdanjo kapelico, ki so jo leta 1975 porušili ob širitvi ceste na Brdo in gradnji ceste na Belo. Pobudnica postavitve novega znamenja je bila domačinka Marjeta Cvirn, ki je pojasnila, da je načrt za unikatno znamenje, ki so ga začeli postavljati aprila, izdelala njena sorodnica arhitekta Monika Cvirn. Njeno zamisel je realiziral kamnosek Jože Jerič ob pomoči Robija Poklukarja, za kovana vratca in križ pa je poskrbel kovaški mojster Dušan Bobnar. »Zelo sem hvaležna vsem, ki so s prispevki ali delom prispevali k postavitvi znamenja. Sprva sem si zamišljala bolj tradicionalno kapelico oziroma znamenje, a takoj ko sem videla, kakšnega si je zamislila Monika, mi je bilo zelo všeč. Je namreč unikatno in odraža današnji čas,« je dejala Marjeta Cvirn.

Misel, da bi na njihovi njivi znova uredila zelen kotiček s kapelico, jo je preganjala že dlje časa, je razložila. Ko sta jo pri tem podprla še sestra in sosed, so hitro pristopili k uresničitvi ideje. Oblikovali so odbor za postavitev kapelice oziroma znamenja, ki je za pridobitev vseh potrebnih soglasij in gradbenega dovoljenja porabil skoraj leto dni. Obenem so med vaščani in donatorji začeli zbirati prispevke, brez katerih novega znamenja ne bi mogli postaviti. Vsi stroški sicer še niso pokriti, prav tako manjka še kip sv. Roka, je še razložila Cvirnova.

Novo znamenje je blagoslovil kokriški župnik Jože Klun, pri obredu pa je sodeloval tudi domačin msgr. Mitja Leskovar, eden od treh Slovencev, ki delujejo v vatikanski diplomaciji. Trenutno je tajnik na nunciaturi v New Delhiju v Indiji. Nove vaške pridobitve so se razveselili tudi mnogi krajani, kar so dokazali tudi z veliko prisotnostjo na blagoslovu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 26. maj 2021 / 10:08

Ni se izrekel o krivdi

Bosanski državljan Goran Ilikić, obtožen umora svoje žene konec januarja v Kamniku, se na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču o krivdi ni izrekel.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / petek, 27. november 2009 / 07:00

Center zaprli za obiskovalce

Izbruh nove gripe v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa v Radovljici. Za cepljenje pa se ni več treba predhodno naročiti.

Gorje / petek, 27. november 2009 / 07:00

Medeni zajtrk za najmlajše

Gorje - Gorjanske prvošolčke in predšolske otroke sta minuli petek obiskala gorjanska čebelarja Jože Kosmač in Jože Bernik, ki sta jim predstavila pomen in delo čebel ter zdravil...

Kronika / petek, 27. november 2009 / 07:00

Študent ranil docenta AGRFT

Ljubljana - V sredo nekaj minut pred 18. uro se je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) zgodil incident, v katerem je 24-letni študent iz okolice Kranja...

Šport / petek, 27. november 2009 / 07:00

Kdo bo splezal na državni vrh?

Športni plezalci po odlični sezoni svetovnega pokala nadaljujejo še tekmovanja za slovensko prvenstvo. Ta vikend bodo v Škofji Loki že tradicionalno nastopili najboljši v disciplini težavnost.

Prosti čas / petek, 27. november 2009 / 07:00

Srce nam še vedno igra

Danes zvečer bo živahno v kranjski Galeriji Dali. Proslavili bodo Dan republike. Rockovsko obarvani koncert se bo začel okoli 20. ure. Nastopili bodo Ikos Band, Jazz Station, 3D band, 2...