Na krožnik, veličanstvo!

Naj živi špargelj, bel in zelen, bi lahko pisalo na kulinaričnem spomladanskem praporu. Na krožniku sta skupaj slastna kombinacija. Če pokukamo v kakšno strokovno knjigo, ugotovimo, da raste po vsem svetu več kot sto vrst špargljev. Menda je prvič pokukal iz zemlje v prednji Aziji, o njegovih zdravilnih lastnostih pa so bili prepričani Kitajci že tri tisoč let pred našim štetjem. Stari Grki so prav tako hvalili njegove zdravilne učinke, za Rimljane pa je bil poslastica. Verjetno so ga ti tudi zanesli na prostrane širjave svojih severnih provinc. Potem pa o šparglju oziroma belušu ni bilo kaj prida slišati. V samostanih so ga ponekod gojili, saj pomaga pri bolečinah v kolkih, je balzam za ledvice in odvaja vodo iz telesa, so bili prepričani menihi zdravilci.

Na krožnikih je postal priljubljen spet od 16. stoletja naprej. Ker je bila njegova rast omejena na obdobje od konca aprila do konca junija, je bil zelo, zelo drag, zato so mu rekli tudi kraljevska zelenjava. Na meščanskih jedilnikih ga ni bilo vse do 18. stoletja. Veliki častilci belušev so bili francoski kralj Ludvik XIV., nemški pesnik J. W. Goethe in skladatelj Seviljskega brivca G. Rossini. En recept za 'špargel s pišetmi' (piščanci) najdemo tudi v Vodnikovih kuharskih bukvah. Seveda imajo beluši zdaj precej daljšo sezono, saj najdemo na papirnatih objemkah, v katere so zaviti, najrazličnejše dežele.

Potem ko so jih na začetku 20. stoletja v Nemčiji začeli na veliko konzervirati, se je cena začela zniževati, čeprav še zdaj niso poceni. Že nekaj stoletij jih bije tudi glas, da so uživanja vreden afrodiziak. Mnenja o tem so različna, drži pa, da so organizmu prijazni, kar zadeva zdravje, in nizkokalorični.

V slast gredo kot predjed, v juhi, so lahko glavna jed, solata in celo sladica. Pa nanizajmo dvoje dobrot s šparglji.

Špargljeva solata

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg belušev, 4 paradižnike, 4 trdo kuhana jajca, sol, poper, 5 žlic kisa, najboljši je malinov, 5 žlic deviškega oljčnega olja, 5 žlic lahke majoneze ali trdega jogurta, 1 žlico sesekljanega peteršilja.

Šparglje olupimo, odrežemo olesenele dele in jih narežemo na 5 cm dolge koščke, jih skuhamo v rahlo osoljenem kropu in odcedimo. Kuhana jajca olupimo, jih prerežemo na pol in damo rumenjake v skledo. Pretlačimo jih z vilicami, dodamo kis, olje in majonezo oziroma jogurt, in mešamo, da omaka postane gladka. Začinimo s poprom in soljo. Nato narežemo paradižnik in kuhane beljake, dodamo šparglje in previdno premešamo s polivko. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo z dobrim polnozrnatim kruhom.

Beluši s parmezanom

Za 4 osebe potrebujemo: 1200 g belušev, 100 g masla, 8 žlic naribanega parmezana, sol, poper, 4 jajca.

Beluše operemo, olupimo in odrežemo olesenele dele. Krop, v katerem se kuhajo, naj bo malo slan. Kuhane odcedimo.

V ponvi segrejemo maslo, ki ne sme biti prevroče, stresemo nanj beluše, nekajkrat previdno obrnemo in potresemo s parmezanom. Popramo in solimo po okusu. Pazimo, da se sir ne zažge. Zapečene beluše damo na dobro ogret krožnik, na preostanku maščobe ocvremo 4 jajca in jih posadimo na beluše. Postrežemo s slanim krompirjem. Dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / ponedeljek, 11. julij 2016 / 10:14

V poslovno cono še cesta

Občinski svetniki v Šenčurju so na zadnji seji med drugim slišali, da bodo takoj po izboru izvajalca začeli graditi cesto v poslovno cono.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 11. junij 2020 / 21:22

Jabolko navdiha klicnemu centru

Za prispevek h kar se da normalnemu življenju v težkem času spopadanja z epidemijo covida-19 je predsednik Borut Pahor podelil priznanje jabolko navdiha vladnemu klicnemu centru za informacije o novem...

Gorenjska / četrtek, 11. junij 2020 / 17:08

Dovoljeno zbiranje do petsto oseb

Vlada je na zadnji seji sprostila še nekaj ukrepov po epidemiji covida-19. Znova bodo dovoljeni prevoz potnikov tudi v mednarodnem cestnem in železniškem prometu, zbiranje do petsto oseb na javnih kra...

Radovljica / četrtek, 11. junij 2020 / 14:32

Razpis za priznanja odličnim dijakom

Radovljica – Ob občinskem prazniku 5. avgustu bo Občina Radovljica tudi letos nagradila izredno uspešne dijake, ki so v tem šolskem letu zaključili srednješolsko izobraževanje z odličnim uspehom v...

Škofja Loka / četrtek, 11. junij 2020 / 14:32

Posadili lipo prijateljstva

Na svetovni dan čebel sta v Pragi podžupan mestnega okrožja Praga 6 Jakub Stárek in slovenska veleposlanica na Češkem Tanja Strniša posadila lipo češko-slovenskega prijateljstva.

Naklo / četrtek, 11. junij 2020 / 14:31

Zaključen vpis v vrtcih Mlinček in Jelka

Naklo – V šolskem letu 2020/21 bo v občini Naklo delovalo 16 oddelkov vrtca, od tega dvanajst oddelkov v Vrtcu Mlinček v Naklem in štirje v Vrtcu Jelka v Spodnjih Dupljah, temu primerna bo tudi sis...