Spomini brez mesa

Štiri popotnice, štiri prijateljice, štiri babice. Ko se široko zasmeje sonce – in prejšnji teden se je – jih popade potovalna mrzlica. Obvezen sestanek - obvezne jedi, ki so jih že kdaj jedle, ki so nekakšen smerokaz, da se smer ne bi ponovila. A ker čas zmenka ni do minute obvezen, so za to najprimernejše solate. Obvezni kupi prospektov, vabljivih reklam, zapiskov, želja in iluzij. Zaradi upokojenske denarnice s transibirsko železnico od Moskve do Vladivostoka tudi letos ne bo nič – čeprav se vsaka seansa začne:

Joj, ko bi mogle sesti na transibirsko ... Si predstavljate, kakšen veličasten klepet bi to bil, da o zanimivostih ne govorimo. A ni se bati ... babice so podjetne in ob reku, da v sili hudič še muhe žre, začnejo premišljevati o krajših progah, ki so milejše za žep in dobrohotne za telesa. Ko solat ni več, vedo, kam pojdejo in to čim prej ... Gotovo tudi v Švici jedo solate ...

Korenčkov namaz

Za 4 osebe potrebujemo: 15 dag skute, 2 naribana korenčka, 1 šalotko, 1 strok česna (po okusu), 2 žlički limonovega soka, 6 žlic goste kisle smetane, 4 žlice drobnjaka, 1 vejico timijana, sol, beli poper, ščep kajenskega popra po okusu, oljčno olje po okusu.

V gladko zmes zmešamo skuto in kislo smetano. Dodamo naribana korenčka, na kocke narezano šalotko, narezan drobnjak, sesekljan timijan in limonov sok. Začinimo. Po okusu dodamo nekaj kapljic dobrega deviškega oljčnega olja. Postrežemo s kmečkim kruhom.

Maroška solata s čičerko in paradižnikom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 rdeča čebula, zrezana na tanke lističe, 800 g odcejene čičerke, lahko iz pločevinke, 4 narezani paradižniki, 4 žlice limonovega soka, 1 in pol žlice oljčnega olja, pest sesekljane melise in paradižnika, ščepec paprike ali kapljica čilijevega olja, ščepec mlete kumine, sol, poper.

Zmešamo vse sestavine in počakamo 10 minut, da se okusi prepojijo. Kdor bi rad še kaj krušnega, lahko seže po lepinji.

Italijanska solata s testeninami

Za 4 osebe potrebujemo: 150 g pisanih testenin, 1 žlico majoneze, 80 g kislega mleka ali trdega jogurta, 5 žlic dobre paradižnikove mezge, sol, poper, 125 g češnjevcev, 125 g mocarele, 1 rdeča čebula, bazilika.

Testenine skuhamo po navodilu, da so še na zob, in ohladimo. Iz majoneze, kislega mleka oziroma jogurta in paradižnikove mezge napravimo kremasto omako. Začinimo s sveže mletim poprom in soljo. Češnjevce prerežemo na polovico, mocarelo pa na drobne kocke. Čebulo zrežemo na res tanke lističe. Ohlajene testenine zmešamo z omako, dodamo mocarelo in čebulo in okrasimo s češnjevci. Narežemo ali na drobno natrgamo baziliko in jo posujemo po solati, tik preden jo postrežemo.

Sardska solata s komarčkom in fižolom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 lep gomolj komarčka, 1 veliko zeleno papriko, 1 veliko rumeno papriko, pol kg velikega kuhanega belega fižola, 50 g brez maščobe popraženih mandljev, sol, poper, oljčno olje in balzamični kis, pest sesekljanih mešanih zelišč (krebuljica, peteršilj, bazilika, timijan).

Komarček narežemo na tanke trakce, papriko na kvadratke. Fižol odcedimo. Naredimo preliv iz olja, balzamičnega kisa, soli, popra in polovice zelišč. Zmešamo vse sestavine in solato za pol ure postavimo v hladilnik. Preden postrežemo s hrustljavim kruhom, jo posujemo z drugo polovico zelišč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 13. julij 2019 / 21:51

Kje evre zamenjati v kune

Dopustnikom se pred preživljanjem dopusta na Hrvaškem porajajo tudi različna finančna vprašanja – o menjavi evrov v kune, o dvigovanju kun na bankomatih, o plačevanju s kartico ...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Na Peci jezerski in kapelski smučarji

Železna Kapla, Jezersko - Ljubitelji smučanja z Jezerskega in Železne Kaple so se pred nedavnim znova pomerili na smučišču Peca. Sodelovanje traja že desetletja, na letošnjem vel...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene ovčjega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso, pri katerem kot reprezentativni trg upošt...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Spremembe pri plačilih za hribovska območja

Vlada je spremenila razmerje med nespremenljivim in spremenljivim delom izravnalnega plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost.

Preddvor / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

V dvomih zaradi drage študije

Preddvor - Letošnji prihodki v proračun občine Preddvor bodo 3,9 milijona evrov, odhodkov bo za 4,2 milijona, svetniki pa so ob sprejemanju proračuna podrobno govorili o postavka...

Kultura / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Dnevi etnografskega filma

V ponedeljek, 7. marca, se v Ljubljani začenjajo Dnevi etnografskega filma (DEF), ki bodo v organizaciji Slovenskega etnološkega društva, Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in Slovenskega etnog...