Spomini brez mesa
Štiri popotnice, štiri prijateljice, štiri babice. Ko se široko zasmeje sonce – in prejšnji teden se je – jih popade potovalna mrzlica. Obvezen sestanek - obvezne jedi, ki so jih že kdaj jedle, ki so nekakšen smerokaz, da se smer ne bi ponovila. A ker čas zmenka ni do minute obvezen, so za to najprimernejše solate. Obvezni kupi prospektov, vabljivih reklam, zapiskov, želja in iluzij. Zaradi upokojenske denarnice s transibirsko železnico od Moskve do Vladivostoka tudi letos ne bo nič – čeprav se vsaka seansa začne:
Joj, ko bi mogle sesti na transibirsko ... Si predstavljate, kakšen veličasten klepet bi to bil, da o zanimivostih ne govorimo. A ni se bati ... babice so podjetne in ob reku, da v sili hudič še muhe žre, začnejo premišljevati o krajših progah, ki so milejše za žep in dobrohotne za telesa. Ko solat ni več, vedo, kam pojdejo in to čim prej ... Gotovo tudi v Švici jedo solate ...
Korenčkov namaz
Za 4 osebe potrebujemo: 15 dag skute, 2 naribana korenčka, 1 šalotko, 1 strok česna (po okusu), 2 žlički limonovega soka, 6 žlic goste kisle smetane, 4 žlice drobnjaka, 1 vejico timijana, sol, beli poper, ščep kajenskega popra po okusu, oljčno olje po okusu.
V gladko zmes zmešamo skuto in kislo smetano. Dodamo naribana korenčka, na kocke narezano šalotko, narezan drobnjak, sesekljan timijan in limonov sok. Začinimo. Po okusu dodamo nekaj kapljic dobrega deviškega oljčnega olja. Postrežemo s kmečkim kruhom.
Maroška solata s čičerko in paradižnikom
Za 4 osebe potrebujemo: 1 rdeča čebula, zrezana na tanke lističe, 800 g odcejene čičerke, lahko iz pločevinke, 4 narezani paradižniki, 4 žlice limonovega soka, 1 in pol žlice oljčnega olja, pest sesekljane melise in paradižnika, ščepec paprike ali kapljica čilijevega olja, ščepec mlete kumine, sol, poper.
Zmešamo vse sestavine in počakamo 10 minut, da se okusi prepojijo. Kdor bi rad še kaj krušnega, lahko seže po lepinji.
Italijanska solata s testeninami
Za 4 osebe potrebujemo: 150 g pisanih testenin, 1 žlico majoneze, 80 g kislega mleka ali trdega jogurta, 5 žlic dobre paradižnikove mezge, sol, poper, 125 g češnjevcev, 125 g mocarele, 1 rdeča čebula, bazilika.
Testenine skuhamo po navodilu, da so še na zob, in ohladimo. Iz majoneze, kislega mleka oziroma jogurta in paradižnikove mezge napravimo kremasto omako. Začinimo s sveže mletim poprom in soljo. Češnjevce prerežemo na polovico, mocarelo pa na drobne kocke. Čebulo zrežemo na res tanke lističe. Ohlajene testenine zmešamo z omako, dodamo mocarelo in čebulo in okrasimo s češnjevci. Narežemo ali na drobno natrgamo baziliko in jo posujemo po solati, tik preden jo postrežemo.
Sardska solata s komarčkom in fižolom
Za 4 osebe potrebujemo: 1 lep gomolj komarčka, 1 veliko zeleno papriko, 1 veliko rumeno papriko, pol kg velikega kuhanega belega fižola, 50 g brez maščobe popraženih mandljev, sol, poper, oljčno olje in balzamični kis, pest sesekljanih mešanih zelišč (krebuljica, peteršilj, bazilika, timijan).
Komarček narežemo na tanke trakce, papriko na kvadratke. Fižol odcedimo. Naredimo preliv iz olja, balzamičnega kisa, soli, popra in polovice zelišč. Zmešamo vse sestavine in solato za pol ure postavimo v hladilnik. Preden postrežemo s hrustljavim kruhom, jo posujemo z drugo polovico zelišč.