Cirkus Columbia

Z oskarjem nagrajeni režiser filmov Nikogaršnja zemlja in Triaža Danis Tanović prikazuje romantično zgodbo, postavljeno v čas razpada Jugoslavije.

Bosna in Hercegovina leta 1991. Divko Buntić pa se vrne v kraj, kjer je odraščal, da prevzame družinsko hišo. Po dolgoletnem izgnanstvu v Nemčiji se vrne v rdečem mercedesu z mlado Azro, črnim mačkom Bonnyjem in polnimi žepi nemških mark. Odloči se, da se bo maščeval svoji bivši ženi. Denar in sorodnik Ivanda mu pomagata, da na silo iz hiše izseli bivšo ženo Lucijo in 20-letnega sina Martina. Ko se Divko namesti v udobni hiši, vseeno poskuša stopiti v stik s sinom, ki ga nikoli ni poznal. Povabi ga celo, da bi živel z njim in njegovo Azro. Lucija je zelo jezna, ko to izve, in se boji, da bo sin odšel k očetu, vendar Martin nima tega namena, je pa res, da se navdušuje nad radijskimi postajami CB in tako naskrivaj obiskuje očetov dom, da uporablja opremo, ki jo je pustil tam. Ko izgine Divkov maček Bonny, se začnejo stvari zapletali. Iskanje mačka načne trhel odnos med Divkom in Arzo ter omogoči nepričakovano, vendar močno privlačnost med Azro in Martinom. Potem pride do političnih napetosti in opredeljevanja v Jugoslaviji. Čeprav v okolici vlada napetost, si večina ne more predstavljati, da bi kdorkoli ali karkoli razdelilo Bosno in Hercegovino. Ko se vojna vihra bliža, so globoka čustva in pripadnost na največji preizkušnji. Ostati ali oditi?

Večina filmske kariere Danisa Tanovića je povezana z vojno in njenimi posledicami: »Ko sem bil v vojski, sem jo snemal. Potem sem snemal dokumentarce o vojni. Vse izkušnje so se zbrale v mojem prvem celovečernem filmu Na nikogaršnji zemlji. Pred kratkim sem posnel film Triaža, ki se ukvarja s posledicami vojne. Zgodba v filmu Cirkus Columbia se konča, ko se vojna začne. Trije filmi zame predstavljajo nekakšno trilogijo. Pred, med vojno in po njej.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Rokometaši Alplesa so prvoligaši

Članski ekipi RD Alplesa iz Železnikov se je uspelo iz 2. lige uvrstiti v 1. B slovensko rokometno ligo, precej zaslug zato pa ima tudi trener Borut Rebič.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Sto deset let šolstva na Primskovem

Kranj - Letošnje leto je jubilejno leto šolstva na Primskovem pri Kranju, saj mineva 110 let, kar je prvič zazvonil šolski zvonec. Obenem je to tudi 30. rojstni dan Osnovne šole...

Šport / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Šestkrat prek 200, padec Gruberja

V Planici so danes, v sredo, preizkusili letalnico, najdaljši polet pa je uspel Norvežanu Johanu R. Evensenu.

Kranj / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Uživajo tudi v svetu pod vodo

Društvo za podvodne dejavnosti Kranj je eno najstarejših v Sloveniji, saj letos praznujejo že 35 let delovanja, člani pa so predvsem ljubitelji vode, podvodnega sveta in narave.

Splošno / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Vitamini in minerali

Strokovnjaki danes opozarjajo pred pretirano uporabo vitaminov in mineralov skozi daljši čas, ker lahko takšna raba celo ogroža zdravje ljudi.

Splošno / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Natančno preverite podatke informativnega izračuna

Po novem bodo zavezanci za dohodnino do konca maja prejeli informativni izračun. Če ne bodo odkrili napak, je zgodba z dohodnino za letos zaključena.